perjantai 24. tammikuuta 2020

Panimoyhtiö X Sauhu Savulager

Panimoyhtiö X Sauhu Savulager
  • Tyyli: Savuolut
  • Alk.%: 5,1
  • Panimo: Panimoyhtiö X, Jyväskylä, Suomi
Panimoyhtiö X:n ensimmäinen lager on paikallisen yhteistyön tulos. Suosittuna juhla- ja edustuspaikkana tunnettu Savutuvan Apaja ja X:n väki julkaisivat tammikuun kunniaksi savusaunan innoittaman Sauhu Savulagerin. 5,1-prosenttinen olut edustaa savuoluiden vaaleampaa päätä, eikä mässäile savullaan bambergilaisten esi-isiensä tapaan. Se on sovitettu toimimaan myös saunajuomana, joten sitä tuhdeinta palvikinkkua ei pullosta pidä löytymän.

Savutuvan Apajan lisäksi olutta saa valikoiduista ruokakaupoista, ravintoloista ja tietenkin panimon omasta puodista. Olutta ja yhteistyötä juhlistetaan Savutavan Apajalla erillisen tilaisuuden voimin, jonka annista hieman lisää erillisen jutun muodossa.
Kevyen savuinen Lager-olut, joka on syntynyt Savutuvan Apajan savusaunan lauteilla. Hento savuisuus tuo mieleen perinteisen savusaunan lempeät löylyt. Tämä kevyt ja raikas olut sopii erinomaisesti niin ruoan kanssa nautittavaksi, kuin myös saunaolueksi.
Panimoyhtiö X Sauhu Savulager
Hailakka, suht kirkas ja vaaleankeltainen olut kepoisella vaahdolla. Kevyehkö tuoksu on pehmeän savuinen, vaalean maltainen ja hennon ruohoinen. Ei hassumpi.

Maku jatkaa samalla linjalla. Savuisuus on pehmyttä ja joka puolelle tupruavaa, muttei peitä muuta makumkirjoa alleen. Keskirunsaasta makumaailmasta lyötyä tuoksunlailla vaaleaa maltaisuutta, jossa on mukana hienoista makeuttakin. Loppuun on aseteltu kohtalaista, ruohoisen tuoretta humalan puraisua, joka jatkaa yhdessä savuisen maltaisuuden kanssa melko pitkänäkin esiintyvään jälkimakuun.

Savuolueksi varsin helposti lähestyttävä ja miellyttävä, mutta samalla pientä lisäpotkua luonnepuolelle ehkä kaipaava. Ei suurempia kompastuskiviä tai puutteita kuitenkaan ja juotavuudeltaan varsin toimiva kokonaisuus. Lopputulema vastaa annettuun luonnehdintaan hyvin ja tähän lienee Urbock-kammoistenkin vaaratonta tarttua.

Pisteet: 32/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti