Cantillon Grand Cru Bruocsella |
- Tyyli: Lambik
- Alk.%: 5,0
- Panimo: Cantillon, Bryssel, Belgia
Raahasin vuosi sitten kotiini tällaista markettikamaa aina
Tallinnasta saakka. Rotermannin tunnelmalliselta kujalta löytyy näet Tallinnan Cantillon-keidas,
jossa olisi ollut tarjolla lambikeja vähän varakkaampaankin makuun. Päädyin
kuitenkin hyvään kompromissiin sekä eurojen että mielenkiintoisuuden suhteen ja
valitsin mukaani sekoittamattoman Grand Cru Bruocsellan.
Yhdestä tynnyristä, sen enempiä sekoittelematta pullotettuja
lambikeja on tarjolla kohtalaisen vähän. Hanasta olen maistanut Boonin hyvin
toimivaa, parivuotiasta näkemystä, mutta tätä Cantillonin pullotetta ei vielä ole
vastaan tullut, vaikka se kenties niitä parhaiten saatavilla olevia esityksiä markkinoilla
onkin.
Cantillon Grand Cru Bruocsella |
Mistään kamalan uudesta tuotteesta ei ole kyse, sillä ensimmäiset
viitteet pullotetusta Grand Cru Bruocsellasta ovat vuodelta 1983. Tyylikkääksi,
valkoviineihin vertautuvaksi juomaksi tarkoitettu Bruocsella kypsyy tammipuun
rauhassa aina kolmen vuoden ajan ennen oikean tynnyrin valintaa ja sen sisällön
pullottamista. ”Vanhaa” lambikkia siis ja sitä myöten myös hiilihapotonta,
vaikka vähän pidempään säilytetyistä pullotteista hiilihappoja kuuleman mukaan
saattaisi alkaa löytymäänkin.
Vuosittaiset pullotteet eronnevat toisistaan paikoin paljoltikin,
sillä sekoittamattomasta oluesta ei ”saada” tasapäistettyä niitä kärkevimpiä ominaispiirteitä
oikein millään – ei hyvässä eikä pahassakaan. Olenkin suhtautunut näihin lambikvalmistajien
single batch -pullotteisiin enemmälti mielenkiinto edellä, en niinkään sitä suurinta
tasapainoa tai loppuunsa hiottua makukokonaisuutta haeskellen – vaikka olut
yleensä siitä vuosikertansa kärkipään tynnyristä yleensä tarjolle valitaankin.
Bruocsella-nimen pohjalla olevan bruoc-sela -sanan alkuperästä
on käyty jonkin verran arvuutteluja, mutta Brysselin kaupunkiin tai alueeseen,
jolle se on perustettu sanan historian kiemurat lopulta viittaavat. Oma pullotteeni
on valmistettu kaudella 2014-2015 ja se on pullotettu kesäkuussa 2018.
Cantillon Grand Cru Bruocsella |
Omenamehua muistuttava, varsin kirkas, pullon loppua kohden
luonnollisesti samentuva ja tummankeltainen olut kevyellä, lähes olemattomalla
vaahdolla. Tuoksu on aika runsas, hennon vaniljainen, jännän puumainen,
viheromenaisen hedelmäinen, brettainen, mausteinen ja vinegretteä henkivä.
Napakan hapan ja kirpeän haastava. Aika railakanoloinen, ei niinkään
tallitouhuihin uppoutuva kuten monet muut.
Suussa hiilihapoiltaan olematon olut avautuu enemmän, mutta
tarjoaa myös tehostotunutta kärkevyyttäänkin. Napakan kirpeä, viheromenainen,
sitruksisen kiprakka, valkoviinietikkainen ja vaalean rypäleinen. Lopussa
esiintyy myös mausteisuutta ja loppuliukuun lähdetään aika terävän
etikkaiselta, tuoreen sitruksen kirpeyttämältä harjanteelta, jolta laskeudutaan
yhtä nopeasti kuin sinne noustiinkin - vähän kuin huomaamatta, mutta silti
vähän höpsähtäneenä kokemusta suusta etsien. Tuoksun vanilja on läsnä
maussakin, mutta paljon kevyempänä, myös kevyttä kirpeydelle vastapainoa tuovaa
puumaisuutta ja viljavuuttakin löytyy.
Aika jännä, aluksi hieman varauksellisuutta mielessä
nostattava, mutta lähemmän tarkastelun kautta paremmin avautuessaan elegantiksi
ja haasteellisuudessaan kiehtovaksi kokonaisuudeksi paljastuva pullote. Ei
nouse omien suosikkien joukkoon lambikoluista puhuttaessa, mutta olen
tyytyväinen, että pääsin tämän maistamaan.
Hiilihapottomuus on muuten jännää. Kuplia ei ole, mutta
tiivis kirpeys ajoittain hämää että niitä kielen alta löytyisikin.
Pisteet: 38/50
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti