perjantai 3. tammikuuta 2020

Nøgne Ø Dark Horizon 6. edition

Nøgne Ø Dark Horizon 6. edition

Nøgnen seitsemäs Dark Horizon -painos tuli Alkon valikoimiin sopivasti joulun alla. Kohtalaisen korkea (25,98€/0,33l) pullohinta karsi varmasti mielenkiintoa monien kohdalla, enkä olisi siihen ehkä itsekään tarttunut ilman joulusesongin kulutushuumaa. Itselleni kun en lahjaa ollut vielä hankkinut, tarjoutui tässä oiva tilaisuus itsenäiseen hemmotteluun. Alkon asiakaspalvelu tiesi kertoa, että monopolin haltuun päätyi olutta 600 pullon verran, josta ensimmäinen, määrittelemättömän kokoinen osuus tilattiin loppuun melko pian julkaisun jälkeen, eikä joulun alla myyntiin vapautetutkaan kappaleet pitkään tilattavissa pysyneet.

Tuttuun tapaan lahjapakkaukseen piilotettu, jyhkeärunkoinen (15%) Dark Horizon 6. on jo oletusarvoltaan tietty lähes takuuvarma makuhermojen kutkuttelija, mutta vähän tuntuu hintapaine kasvaneen jo turhaksi. Alkoa tai maahantuojaa tästä on kuitenkaan turha syytellä, sillä samanlaista hintaa oluesta on saanut kuulemma maksaa verkkokauppojen ja eurooppalaisten kivijalkojenkin puolella.

Nøgne Ø Dark Horizon 6. edition
Itse olut on tosiaan kahvilla maustettu Imperial Stout, joka on hakenut kolmen vuoden ajan vauhtia armanjakkitynnyreistä. Sitä on myös kypsytetty pulloissa vuoden verran ennen markkinoille laskemista eli kamalaa kiirettä sen kanssa ei ole muutoinkaan pidetty. Aika on tunnetusti rahaa ja varastotila ilmeisen kallista, mikä osaltaan selittää myös hintapolitiikkaa. Ja onhan harvakseltaan julkaistavilla Dark Horizoneilla jo kohtalaisen kovaa statusarvoakin – sitä ei käy kieltäminen. Hankala on myös väittää vastaan, etteikö Dark Horizon 6 vakuuttavaa sarjaa osaltaan jatkaisi.

Herkullinen, hidas ja viipyilevä makukokonaisuus tuli nimittäin jaettua puolison kanssa joulun pyhinä ja kyllähän se hiljensi huoneen ihastuttavalla maullaan. Puhtaasti makujen perusteella arvioituna se ei kuitenkaan hintansa väärti ole, mutta juhlavana juomana sopivaan tilaisuuteen sovitettuna yhden pullon ilman suurempia tunnon tuskia raaski kumota. Toisen hankkiminen puhtaasti omaan käyttöön olisikin jo sitten vähän hankalammin perusteltavissa – niin itselle kuin puolisollekin.
We never rush a Dark Horizon release. It is not to be taken lightly. Barrel aged for three years in armagnad barrels. Blended to perfection and bottled almost a year ahead of the release date. The Norwegian white whale is black.
Nøgne Ø Dark Horizon 6. edition
Sysimusta, tahmaavan näköinen ja ruskean vaahdon korostama olut asettuu ylevästi aromilasiin. Tuoksu on voimakas ja intensiivinen. Kahvi on hyvin tiukkaa ja sekoittuu paahtuneen tumman siirapin kostuttamaan, tummansuklaiseen ja limppuiseen paahtomaltaisuuteen. Salmiakkia, lämpöä ja kevyttä marjaisuutta.

Maku on hyvin tuoksun linjoilla, salmiakkinen kulma ehkä eniten esillä. Se tiivistää alkua jonkin verran, mutta antaa nopeasti tilaa myös muille makukomponenteille. Kahvisuus on espressomaisen tiukkaa, edelleen tuon tumman ja paahtuneen siirappisuuden kanssa hitaasti liikkuvaa, tumman suklaan seassa ilakoivaa. Lämpöä löytyy huomattavasti, mikä onkin omiaan tuomaan pientä särmää suht makealta tuntuvaan kirjoon. Alkoholi ei maistu, ei edes etäisesti, vaan korostaa itseään tuon kuivattavan lämmön kautta.

Lopusta löytyy tiiviimmän siirappinen, lakritsainen ja melko napakasti purevakin, pitkäkestoinen jälkiliuku. Tahmeaa on, soljuvaa ja hidasta. Lämmintäkin. Nautintatahti on kahdenkin kesken verkkainen, nautiskeluun kehoittava ja mietteisiin syventävä. Kokonaisuudessaan onnistunut olut.

Onhan tämä hienoa jatkoa Horizon-sarjalle, vaikkei hintaansa kyllä mitenkään onnistu haukkumaan. Ylikallis, mutta todella mainio olut. Kerta ei kirpaise, toista en tältä istumalta lähde ostamaan. Mutta, katsotaan...

Pisteet: 44/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti