keskiviikko 1. tammikuuta 2020

Teerenpeli Kellariolut No1 Luostari

Teerenpeli Kellariolut No1 Luostari
  • Tyyli: Belgian Ale
  • Alk.%: 7,0
  • Panimo: Teerenpeli, Lahti, Suomi

Teerenpelin Kellariolut-sarja esittelee panimon runsaampaa oluttarjontaa. Esimerkiksi tämä panimopuodista haettu No1 Luostari suuntaa katseensa belgitunnelmaisten trappistien suuntaan ja taipuukin varsin miellyttävään esitykseen. Olutta kerrotaan olevan tarjolla vain yhden erän verran, mutta hienoahan olisi, jos se saisi jossain vaiheessa tribuutin tai parikin osakseen. Puoli vuotta pullossa kypsytetty, alkuun hieman varovaisesti käyntiin lähtevä olut on nimittäin hyvin suunmukainen, pehmeä ja varmapuheinen belgikokonaisuus.

Luostari on rakennettu Pale Ale- ja punertavista karamellimaltaista sekä sokerisiirapista ja sen humalointiin on käytetty Hallertau Northern Breweriä sekä First Goldia. Hintaa tasan 7-prosenttiselle oluelle kertyy suoraan panimolta haettuna vain kolme euroa, joten näitä tulikin napattua useampikin talteen odottelemaan. Saa nähdä, kuinka pitkään niitä tulee loppuunsa kypsyteltyä, mutta mikäli sen tapaista toimintaa haluaa harrastaa, on panimo ohjeistanut tekemään sen huoneenlämmössä yleisemmän kellaroinnin sijaan. Parasta ennen -päiväys on merkattu alkukeväälle 2021, mutta oluen sanotaan ikääntyvän hienosti jopa vuosien ajan.
NO1-Luostari on Teerenpelin Kellariolut-sarjan ensimmäinen olut ja se on saanut inspiraationsa ja reseptin siunauksen viralliselta Trappist-oluiden panimolta. Raaka-aineet ovat perinteiset ja yksinkertaiset, mutta valmistustapa on monivaiheinen ja normaalia huomattavasti pidempi. Hiivalajike on valittu tarkoin ja sillä on suuri rooli käymisaromeihin tuoden makukokonaisuuteen virkistävää mausteisuutta tasapainottamaan makeahkoa maltaisuutta.
Puolitumman oluen hedelmäisyyttä korostaa tumma sokerisiirappi ja pitkän kypsymisen salaisuutena on jälkikäyminen pulloissa. Tämän vuoksi suosittelemme varastoimaan Luostarit huoneenlämpöön, jotta toivottu kypsyminen jatkuu ja täyteläinen ja makeahko maku syvenee entisestään. Tätä suurta ja erityistä olutnautintoa on tarjolla vain yhden rajoitetun erän verran.
Teerenpeli Kellariolut No1 Luostari

Samea, vaaleahkonkeltainen ja runsasvaahtoinen olut. Tuoksu on suht mieto, kevyen karamellinen, enemmälti mausteinen ja hieman yrttinenkin. Vähän odottavissa tunnelmissa edetään.

Makukin on alkuun aika hento, mutta avautuu hiljalleen. Ylettömän runsaaksi sitä ei missään vaiheessa voi kuitenkaan mainostaa, vaikka paljon petraakin. Vaalea, etenkin alkuun kuivanlainen, mausteinen ja lopussa melko rapeakin. Lämmön myötä karamellisuuttakin löytyy, mikä tukevoittaa tunnelmaa mukavasti. Hedelmäisyyskin pääsee avautumisen myötä hyvin esille ja kokonaisuutena olut onkin varsin tasapainoinen suoritus, jollaisen äärellä istuu mieluusti kerran, jos toisenkin uudestaan.

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti