perjantai 18. joulukuuta 2020

Tornion Laavu Smoky ESB

Tornion Laavu Smoky ESB

Tornion Panimo syksyinen uutuus kuulosti omaan korvaan sen verran erähenkiseltä, että piti napata pullollinen testiin. Aika laajassa jakelussa oleva Laavu Smoky ESB paljastaakin jo nimessään, mistä kokonaisuudessa on kysymys. Laavu nojaa pohjatyylissään brittiläisten bitterien suuntaan ja sen humalkirjokin kantaa vahvasti tuon seutukunnan tyylikkyyttä mukanaan. Challenger, East Kent Goldings, NorthDown ja Target eivät kuitenkaan ole se oluen selkeimmin leimaannuttava raaka-aineepooli, vaan Laavulle on haettu persoonallisempaa tunnuspiirrettä maamme kaakkoisesta ääripäästä, Virolahdelta.

Torniolaisten Laavulle on nimittäin kärrätty Caramel-, Pale Ale- ja Vienna -maltaiden lisäksi myös sopuisa annos Takatalo & Tompurin spesialiteettiä eli kylmäsavustettua KASKI-mallasta. Savuisen tunnelmansa vuoksi oluesta ei ylettömästi brittimerkkejä enää löydy, mutta sen osuvuus laavutulien äärelle vaikuttaa lähes lyömättömältä. Kotisohvan rauhassa ei kuitenkaan päästä aivan niin syviin tunnelmiin, kuin olisin toivonut, mutta yhtymäkohdat erätouhuihin nousevat mieleen heti ensisiemauksesta lähtien. Laavu onnistuukin siinä, mihin on alun perin tarkoitettukin. Menkää siis metsään ja viekää Laavu laavulle.

Tornion Laavu Smoky ESB

Punakanruskea olut kaatuu lasiin nostattaen varsin nätin ja kestoisan vaahtokruunun laelleen. Tuoksu on pehmeän savuinen, yllättävänkin runsaan tuprahteleva. Mukana on myös kevyemmin karamellista maltaisuutta, brittihedelmää sekä hieman punasävyistä marjakkuutta.  Maku allekirjoittaa erähenkisyyden. Tavoite täyttyy heti kättelyssä ja kyllähän tuo tuoksukin sitä jo pohjusti.

Makumaailma toistaa tuoksun sävyjä, mutta vähän syvällisemmällä saundilla. Savuisuus tahdittaa menoa melko runsaana, vähän joka paikkaan läsnäolonsa ulottavana, muttei silti liian dominoivana. Karamellinen puoli jää tuoksua vaisummaksi, mutta on silti läsnä. Hedelmäisyyttä löytyy alta ja pientä pähkinäisyyttä on ujutettu lopun mausteinen tuulahduksen ja katkeron kaveriksi. Nautiskeluun tuntumaltaan ehkä hieman ohut, nuotio-olueksi melkolailla ohittamaton valinta.

Pisteet: 33/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti