maanantai 21. joulukuuta 2020

Olutkellarin uutiskatsaus 5/2020

Edellinen uutiskoonti vietettiin kokonaisuudessaan Jyvässeudulla ja tuota polkua kuljetaan osin tämänkin katsauksen alussa. Hiisin huhuiltu taproom avasi ovensa pari viikkoa sitten ja tarkempaa sanailua aiheesta löytyy asialle pyhitetystä blogijutusta. Myös muut hankkeet ovat ottaneet askelia eteenpäin, minkä huomaammekin jo ensimmäisen uutisotsikon kohdalla.

Mutta on niitä tapahtumia riittänyt muuallakin ja etenkin taproom-avauksista on uutisia useammankin tahon verran. Muun muassa niiden pariin sukelletaan heti Jääskelän tilan tislaamohankkeen uusimipien kuulumisien jälkeen. Kaiken kaikkiaan on mahtavaa huomata, että tähänkin koontiin on saatu toistakymmentä tapahtumaa ja uutista kasaan, eikä niitä etsiessä ole tarvinnut kotimaata kauemmaksi lähteä.

Jääskelässä on saatu koe-erieä jo purkiin.
(Kuva: 1000 Lakes Distillery)

1000 Lakes Distillery starttaa kahden hamppuoluen voimin

Luonnonläheisen Jääskelän tilan oma tislaamo-panimohanke etenee kovaa vauhtia kohti tositoimia. Panimon puoli alkaa olemaan valmiina ja jo aiemmin valmistuneissa tuotekehitystiloissa on päästy hiomaan ensimmäisten tuotteiden lopullisia muotoja.

Alkujaanhan hanke lähti lentoon juhla- ja matkailutilana tunnetun Jääskelän etsiessä laajennuskohteita omaperustaisen tuotannon suunnalta. Alavalinta kohdistui juomatehtailuun, jota onkin alusta lähtien kehitetty vientivetoisesti.

Paikallisia markkinoita ei kuitenkaan ole tarkoitus unohtaa ja näin joulun alla saimmekin jo alustavaa tietoa tilan oluttuotannon alkutahdeista. Kuten jo Jyväskylää koskevassa katsauksessa todettiin, on Jääskelässä tutkittu muun muassa lähihampun hyödyntämistä niin oluen kuin gininkin tuotannossa.

Sinällään ei olekaan yllätys, että olutpuolella lähdetään liikkeelle kahdella hamppuoluella: Pahalampi Pale Alella ja Kollinkaarre Brown Alella. Vaalea Pahalampi saa lisäsävyä murskatuista, paahdetuista ja kylmäsavustetuista hampun siemenistä, joille aromaattista vastapainoa tarjoillaan jenkkihumalten muodossa. Karamellisempi ja tummempaa maltaisuutta esittelevä Pahalampi on niin ikään maustettu hampun siemenin.

Oluiden valmistuksesta vastaavat yhyteistyössä Jussi Lemmetty ja Kalle Hintikka. jotka ovat hioneet oluiden reseptiikkaa useiden koekeittojen myötä. Hoptimistina tunnetun Kallen kotioluista allekirjoittaneella onkin jo kokemusta, joten mielenkiinnolla odotamme 1000 Lakes Distilleryn lipun alla myyntiin saatavia kaupallisia tuotoksia.

Nimensähän panimon tuotteet saavat suomalaisten vesistöjen mukaan ja Pahalammen kosteikossa on Jääskelän luontopolulla tullut itsekin joskus käytyä. Oluita ei vielä ole saatavilla mistään, mutta jatkossa ne levittäytyvät mm. ravintolamyyntiin ja tiettävästi myös tilan omaan ulosmyyntiin, josta tiedotetaan tarkemmin, jahka suunniteltu verkkokauppa saadaan pystyyn ja muut kuviot suoriksi.

Ginienkin kanssa edistytään ja ensimmäiset pullotteet olisi tarkoitus saada markkinoille kevään aikana. Tuotekehitystä asian tiimoilta on päästy jo hyvän aikaa tekemään ja ensimmäisen tuotteen kerrotaan kantavan jonkin jyväskyläläisjärven nimeä. Tislaamolta on tulossa myös Jyväskylän 200-vuotisjuhlaviski vuotta 2037 silmällä pitäen.


(Logo: eDrinks)

Momentin avasi verkkokaupan Viroon

Verkkokaupoissa on kuitenkin eroja. Vaikka koronan myötä useampikin pienpanimo ja alan toimija on rakentanut sivuilleen oman verkkokauppansa, ei lainsäädäntömme taivu kotitoimituksiin. Aiheesta esitetyt poikkeustoimetkin tuntuvat tukahtuvan byrokratian rattaisiin, minkä vuoksi yritykset ovat joutuneet tyytymään luovempiin ratkaisuihin.

Tällä hetkellä ainut keino toimittaa verkko-ostokset asiakkaan kotiovelle tai lähipostiin, on perustaa verkkokauppa Suomen rajojen ulkopuolelle. Tämän tietää myös ravintolatoimintaan ja juomakauppaan keskittyvä Momentin Group.

Momentin aloitti alkoholituotteiden verkkomyynnin Suomeen marraskuussa oman eDrinks-myymäläketjun kautta. Ensialkuun valikoima painottuu viinien ja väkevämpien juomien suuntaan, mutta mukaan mahtuu myös kotimaisten pienpanimoiden tuotteita. Mukana on Momentinin alaisuuteen kuuluvan Mallaskosken Panimon lisäksi myös lahtelaisen Teerenpelin oluet.

eDrinks hoitaa verovelvoitteensa Suomeen, mutta hintataso esimerkiksi Alkoon nähden on kilpailukykyinen. Toimitusajaksi luvataan 2-4 päivää ja vaikka valikoima olutharrastajan silmään onkin vielä melko ohkainen, tulee se ajanmittaan varmasti kasvamaan. eDrinksillä on Virossa kaikkiaan seitsemän kivijalkakauppaa, joista neljä sijaitsee Tallinnassa

Lapin Panimo laajensi tilojaan

Suomen pohjoisin panimo liittyi toimintaansa poikkeavina aikoina laajentaneiden pientoimijoiden joukkoon. Rovaniemeläisen Lapin Panimon hieman ahtaiksi jo käyneet tilat saivat lisäkuutioita naapuritilan jäätyä tyhjilleen aiemmin tänä vuonna. Kesällä jo pihaansa terassialueenkin rakentanut panimo tarttui tilaisuuteen ja kasvatti toimintaneliöidensä määrää koko rakennuksen mitalle.

Seinän takaa avautuneisiin tiloihin on rakennettu uusi, uljaampi ja entistä suurempi panimokauppa sekä sen yhteydessä asiakkaita palveleva taproom. Kahdeksan hanikkaisen baarin tarjontaan kuuluvat myös muiden pienpanimoiden oluet ja ensi kesänä pihamaatakin on tarkoitus ottaa entistä vahvemmin terassikäyttöön. Kasvun myötä myös valikoimaa tullaan laajentamaan.

Tilapäivitysten myötä saman katon alle mahdutettiin myös oma, erinäisiin tilaisuuksiin varattavissa oleva juhlakabinetti. Panimokaupan ja -baarin aukioloajat voi tarkistaa panimon nettisivuilta.

(Logo: Pyyninkin Taproom Helsinki)

Pyynikille taproom Helsinkiin

Taproomeja syntyy nyt kuin sieniä olutsateella. Helsinkikin saa kehityksestä osansa, mutta tällä kertaa asialla ovatkin manselaiset. Tamperelainen Pyynikin Brewing Company nimittäin tuli ja asettui Eteläesplanadin varteen. Vahvasti pelipaikoille sijoittuva taproom toimii maineikkaan ravintola Savoyn alakerrassa, suoraan Esplanadin katutasossa.

Pelkän oluen varassa taproom ei kuitenkaan tule pyörimään, vaan paikan päältä saa myös monipuoliseksi kuvailtua, lähituottajien sadosta innoitustaan ammentavaa pubiruokaa. Tarjolla on joka tapauksessa parisenkymmentä hanaa erinäisille oluttuotteille, joiden joukkoon mahdutetaan myös pienempiä erikoiseriä, joita Espan taproomin lisäksi saa vain Pyynikin Brewhousen hanoista Tampereelta. Asiakaspaikkoja ravintolasta löytyy noin sata.

Pyynikin Brewhousen tapaan Espaladin puiston äärelle rakentuvaa taproomia on kasattu yhteistyössä NoHo Partnersin kanssa.

Pyynikille tuotantotiloja vanhalle tavara-asemalle

Tampereella viime kesällä siirretty vanha tavara-asema herätetään henkiin täysremontin myötä. Vuonna 1907 rakennettu jugend-henkinen tavara-asema säästyi purkutuomiolta, kun sen luilleen riisuttu runko päätettiin siirtää sijansa verran sivuun uuden tielinjauksen tieltä. Rakennus ympäristöineen myytiin rakennusyhtiö Jatkeelle kaupungin tontinluovutus- ja konseptikilpailun seurauksena. Vanhaa kunnioittaen remontoitava asemarakennus tuleekin jatkossa majoittamaan osan paikalliseen Pyyninkin Brewing Companyn tuotannosta.

Alustavan arvion mukaan pyynikkiläiset pääsevät muuttamaan tiloihin kesään 2022 mennessä. Panimon koko kattilaston siirrosta rakennustoimenpiteitä edellyttäviin tiloihin ei kuitenkaan ole kysymys, vaan ajatuksena olisi kohdentaa ratapihan alueelle Pyynikin tynnyrikypsytettyjen oluiden sekä hapanoluiden ja viskin valmistusta.

Historianhavinaa virisevien seinien sisäpuolelle kaavaillaan myös panimomyymälää, anniskelutiloja ja panimoravintolaakin, jotka yhdistyisivät lasiseinän kautta itse tuotantotilohinkin. Tie ovien avaamiseen on vielä pitkä ja odottava, eikä konseptin tarkkaa suuntaa ole lyöty vielä virallisesti lukkoon. Hankkeen rahoitus hoidettaneen tuttuun tapaan joukkorahoituksella.

Helsingin taproomin ja ratapihalle laajentuvan toiminnan lisäksi tamperelaisilla on muitakin verkkoja vesillä. Panimon pääpaikka Raholassa on käynyt ahtaaksi jo hyvän aikaa sitten ja uusi osoite isomman tuotannon tiloille on etsinnässä. Kuten jo sykysllä todettiin, on lisäkapasiteettia etsitty myös ulkomailta.

Aikaisimmillaan lähtö Raholasta tapahtuu ensi vuoden aikana ja rivien välistä tulkittavissa on, että uusi osoitekin on jo valmiiksi haarukoituna. Tampereelta ei Pyynikkiä kuitenkaan olla pois viemässä, vaan ulkomaille tähyilystä on aikomus hakea logistisesti järkevää lisäkapasiteettia lähempänä jo nyt aktviisia vientimarkkinoita. Isoja uutisia onkin lupailtu vuoden vaihteen tienoille.

(Kuva: Ruosniemen Panimo)

Ruosniemi ja Fat Lizard -ravintola korkkaavat uudistuneen Kaivopihan

Pyynikin lisäksi myös espoolaiset ja porilaiset ovat löytäneet tiensä Helsingin ytimeen. Kaivopihan vuoden mittainen remontointirupeama alkaa lähestymään jo yhtä odotettua rajapyykkiään, kun jo vuoden verran odotuksissa ollut Fat Lizard -ravintolaketju avasi kolmannen toimipisteensä. Espoolaispanimon kumppanusravintat löytyvät ennestään jo Otaniemestä sekä Herttoniemestä, joiden lisäksi Fat Lizardilla on oma taproom panimon yhteydessä Otaniemessä.

Liskoravintolan lisäksi samaan ympäristöön iskeytyi myös porilaisen Ruosniemen Panimon taproom ja pullokauppa. Sataneliöisen baarina ja myymälänä palveleva tila tottelee virallisemmin nimeä Ruosniemi Brewery Helsinki Shop & Taproom. Oluttarjonta nojaa vahvasti panimon omaan tekemiseen, mutta ajanmittaan porilaista mallasjuomakaartia on tarkoitus laajentaa myös muiden karhukaupungissa toimivien panimoiden antimin.

Molemmat toimipaikat avasivat ovensa joulukuun 15. päivä.

Ruosniemen Panimo

Ravintola Fat Lizard

Fat Lizard Brewing

Viking Maltin mallastuotanto siirtyy Lahden toiselle laidalle.

Viking Malt rakentaa uuden mallastamon lahteen

Lahdesta kuului äskettäin yksi suurimmista uutisista pitkään aikaan, ainakin mitä hankkeen resursseihin ja kokoluokkaan tulee. Skandinavian suurin mallastamo Viking Malt aikoo näet kasvaa entistäkin suuremmaksi. Vesijärven äärellä toimivan mallastamo ilmoitti investoivansa peräti 90 miljoonaa uuteen, selvästi nykyistä modernimpaan mallastamoon. Uusi mallastamo nousee Pippo-Kujalan teollisuusalueelle, missä toiminnan on tarkoitus käynnistyä vuoden 2023 aikana. Uuden toimipisteen läheisyydessä toimivat jo ennestään juoma-alan yritykset Hartwall ja Teerenpeli.

Viking Maltilla on toimintaa viidessä eri maassa. Suomen lisäksi mallastamot sijaitsevat Tanskassa, Ruotsissa ja Liettuassa. Puolassa yhtiöllä on kaksikin mallastamoa. Konsernin vuotuinen tuotantokapasiteetti on yli 600 000 tonnia, kun taas Lahden uuden mallastamon kapasiteetiksi kerrotaan 85 000 mallastonnia. Viking Malt on näillä lukemillaan Euroopan viidenneksi ja maailman yhdeksänneksi suurin mallastamo sekä maailman suurin erikoismaltaiden tuottaja.

Uuden mallastamon myötä Lahdessa otetaan käyttöön myös uutta teknologiaa. Osa vanhan Niemen mallastamon laitteistosta onkin peräisin 60-luvulta. Myös vanha tuotantolaitos pidetään jatkossakin vireänä, sillä Maltin tytäryhtiö Senson ja Suomen Hiiva jatkavat toimintaansa tutussa ympäristössä.

Hopausin työmaa näkyi kesällä Tahkon huipulle saakka.

Tahkon Hophaus tislaamoineen avasi ovensa

Osuuskauppa Peeässän viime keväänä Kuopion keskustaan avaama olutravintola Hophaus sai syksyn myötä jatkoa. Hophaus-konseptin toinen ravintola avattiin marraskuussa Break Sokos Hotel Tahkon yhteyteen. Tahkolla avatun ravintolan konsepti myös laajentaa Kuopion Hophausin konseptia, sillä ravintolasta löytyy myös oma tislaamo. Tislaamotoiminnasta vastaa Helsinki Distilling Company.

Tislaamoravintolan päätuotteeksi nostetaan oman tislaamon Tahko Luomu Gin. Jatkossa Tahkolla valmistuu myös luomuruisviskiä, mutta pääpaino pysynee paikallisiin mausteaineisiin ja Nilsiän pohjaveteen luottavat ginit. Tahkon tislaamo on myös Suomen ensimmäinen toiminnassa oleva luomuviskitislaamo. Toinen on par’aikaa rakenteilla Jääskelän tilalle Jyväskylään.

Tahkon ravintolakonseptiin kuuluvat olennaisena osana myös tislaamokierrokset ja jatkossa kuluttajille sekä yrityksille tarjotaan mahdolisuus oman viskitynnyrin varaamiseen. Tuotteiden reseptiikan taustalta löytyy palkittu tislaamomestari Mikko Mykkänen.

Hophaus Tahko Facebookissa

Fiskarsin elinvoimaisuus kasvaa.

Uniq Drinksin keskittää toimintoja Fiskarsiin

Uniq Drinksin laajentuminen pienpanimotoimintaan on laittanut ison rattaan pyörimään. Yritys on solminut pitkäaikaisen vuokrasopimuksen Vanhan Veitsitehtaan tiloista yhdessä Fiskars Groupin kanssa. Tehtaan tiloissa toimii jo ennestään Fiskarsin Panimo, Ägräs Distillery sekä Noita Winery. Vuokrasopimuksen myötä tuotantotilat laajenevat koko rakennuksen mitalle ja samalla osa Suomenlinnan Panimon tuotannosta tulee siirtymään Fiskarsiin. Kaikki mainitut juoma-alan yritykset siirtyivät Uniq Drinks Finlandin enemmistöomistukseen aiemmin tänä vuonna.

Pitkä vuokrasopimus ja toimintojen keskittäminen nähdään sekä Fiskarsissa että Uniq Drinksillä suurena mahdollisuutena. Fiskarsin ruukkikylä ympäristöineen on suosittu matkakohde, jonka palveluihin juoma-alan toimijat ovat kuuluneet olennaisena osana jo useamman vuoden ajan. Nyt palveluiden tarjontaa pyritään laajentamaan entisestään.

Muutoksen myötä Suomenlinnan Panimo siirtää Vantaan Nikinmäessä toimivan suuremman mittakaavan toimintonsa Fiskarsiin, mutta alkuperäinen Suomenlinnassa toimiva panimo sen sijaan jatkaa normaaliin tapaan paikallaan. Muutos ei myöskään tähtää Fiskarsin Panimon ja Suomenlinnan brändien yhteensulauttamiseen.

Pienen kuratoimat kaapit ovat laajentuneet koronatilanteen myötä
paljon Paavolaakin laajemmalle.

Powered by Pien -kaappien kattavuus kasvanut runsaasti

Suomen ykkösmaahantuojien kärkijoukkoon kiilanneen Pien Distributionin kuratoimat Powered by Pien -kaapit ovat poikkeuksellisen koronavuoden myötä vallanneet alaa kotimaan markkinoilla. Alkujaan aika säästeliäästi levittäytyneitä olutkaappeja on muutaman viime kuukauden aikana pystytetty suurimpien kaupunkien oluellisiin hotspotteihin aina Oulua myöten.

Syynä tarjonnan nopeaan kasvuun on luonnollisesti ollut koronaviruksen mukanaan tuoma markkinakanavien muutos. Pienen, kuten kaikkien muidenkin, ravintolavahvojen oluidenmyynti romahti ravintola-alaan iskeneiden rajoitustoimien myötä rajusti. Pienen kohdalla muutos on erityisen suuri, sillä pieniä tuore-eriä maailman huippupanimoilta maahantuova yritys ei tee yhteistyötä Alkon kanssa.

Lovea paikkaamaan suunnattiin panokset kohti kauppakanavia ja loppukesän sekä syksyn aikana uusia olutkaappeja on saatu pystyyn lähes parikymmentä kappaletta pitkin Suomea. Enemmänkin ottajia olisi, mutta Pienen yhteistyöpanimoiden kapasiteetti tulee vastaan kysynnän kasvaessa korkeaksi. Laadusta ja kiinnostavuudesta ei aiota tinkiä ja pakkotuonnin sijaan katseet on suunnattu muutaman uuden huippupanimon kiinnittämiseen listoille. Tämän jälkeen lisäleveyttä herkkukaappienkin tarjontaan voidaan taas lupailla.

Hetkellisestä laajennustyhjiöstä huolimatta omaan kauppiaaseen kannattaa olla yhteydessä ja vinkata, että Powered by Pien -kaappeja voi olla jaossa lisää jo tulevana keväänä.

Tällä hetkellä himoittuja olutkaappeja löytyy yhteensä 27 kappaletta, joista neljä on sijoitettu ravintoloihin. Kaappilevikki kattaa nykyisellään Helsingin (7 kaappia), Espoon, Turun (2), Forssan, Hämeenlinnan, Riihimäen, Lahden (2), Kouvolan, Mikkelin, Lappeenrannan, Porin, Tampereen (2), Jyväskylän, Seinäjoen, Oulun (2) sekä Kuopion, jonka molemmat Citymarketit ovat vastikään saaneet odotetut kaappinsa paikoilleen. Kaappien tarkemmat sijainnit löytyvät Pienen kotisivuilta.

Alla muutamia nostoja pienpanimokentältä.

Lyhyet panimouutiset

Pienpanimorintamallakin pöhisee tuttuun tapaan, vaikka ulostulojen suhteen onkin ollut vähän hiljaisempaa uutisjulkaisujen väliajalla. Tyhjin käsin ei kuitenkaan tarvinnut tämänkään koonnin ääreen istahtaa:

  • Ori Panimo ja Tislaamo ilmoitti sosiaalisessa mediassa tavoittelevansa toiminnan käynnistämistä tulevan vuoden aikana. Työt panimon remontoinnin ja varustelun suhteen ovat jo käynnissä ja joulukuun alussa on laiteltu loputkin tuotantovehkeet tilaukseen. Panimo nousee Mallusjärven lähistölle Orimattilaan, jonka keskustaan on rakenteilla myös toinen pienpanimo, Hopea6 Brewery, jolla on orilaisten tapaan tarkoitus päästä tuotantovalmiuteen vuoden 2021 aikana.
  • Järvenpääläinen Tale Rock Brewing onkin jo omat lupansa saanut kuntoon. Vielä melko vahvaa hiljaiseloa mediassa elävä panimo nousee nimensä viitoittamana Satukallion alueelle. Jonkinasteisten kylähuhujen mukaan tarkoituksena on saada hanat auki vielä loppuvuoden aikana.
  • Panimohuhuissa on kiertänyt myös kaksi vielä julkistamatonta panimoa. Länsiväylä uutisoi seikkaperäisesti Espoon Kauklahdessa sijaitsevan kansanopistoalueen vuokrasopimuksesta, jossa valotettiin myös rakennusten jatkosuunnitelmia. Finns Gård Oy:lle vuokratulle alueelle kaavaillaan mm. pienpanimoa ja leipomoa. Mahdollisen panimotoimija nimeä en vielä onnistunut selvittämään.

  • Sama tarina on Tampereellekin povatun pienpanimoaihion suhteen. Pyynikinharjun juurella sijaitsevan, perinteikkään trikootehtaan aluetta kehitetään par’aikaa muun muassa asuin- ja liiketoimintakäyttöön. Tehtaan toiminnan hiivuttua rapistumaan jo päässeet rakennukset ovat osaltaan jo saneerattu ja ensimmäiset valmiit rakennukset ovat jo valmiita vastaanottamaan ensimmäisiä asukkaita, mutta vielä paljon muutakin on tuloillaan. Pyynikin Trikoon markkinointisivuilla paljastetaan nimittäin, että miljööseen olisi tulossa myös panimotoimintaa ja pienpanimon sijaintikin on merkitty jo vuokrattavien tilojen pohjiin. Vielä työnalla olevan saneerauksen kerrotaan valmistuvan kevään tai kesän 2022 aikana.

”Ravintolatoimintaa on jo tiedossa alueelle sijoittuvan pienpanimon muodossa – tulevaisuudessa onkin mahdollista päästä maistelemaan Pyynikin Trikoon omia artesaanioluita.”

  • Maininnan ansaitsee myös Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan rajapyykin rikkonut olutsatsi. Laitilassa nimittäin valmistettiin nykyisen laitteiston 100 000:s oluterä 7.12.2020. Kakkutarjoiluin juhlistetun Kukko Pils -erän myötä nykyvehkeillä on saatettu maailmaan noin satamiljoona litraa.
  • Neljännessä uutiskatsauksessa listasin myös vastaan tulleita, mahdollisia panimoalan toimijoita. Mainittujen joukossa oli myös Old Kemi Group, josta on saatu jo virallisempaakin tietoa ilmoille – ja itseasiassa oluttakin markkinoille. Toistaiseksi toiminta nojaa yhteistyöhön UG Breweryn kanssa, eli kiertolaishommista lähdetään liikkeelle. Ensimmäiset oluet tulivat markkinoilla joulukuun alun jälkeen ja komeat nettisivut valottavat hankkeen juuria ja tavoitteita tarkemmin. Oman panimon perustaminen Kemiin siintää kuitenkin lähitulevaisuuden suunnitelmissa.

2 kommenttia:

  1. UG:llä oli viimeeksi käydessäni panimon yhteydessä taproom/kauppa.
    Julkisilla kulkuneuvoilla tuonne vaikeata päästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, UGn panimokaupassa olisi siinäkin mielessä kiva käydä, kun sieltä löytyy niin monen UGllä keittelevän kiertolaisenkin vahvempaa tavaraa. Muut panimokaupat löytyy tältä kartalta: https://olutkellari.blogspot.com/2014/09/suomen-pienpanimot-kartalla.html

      Poista