lauantai 27. helmikuuta 2021

Maku O´Maku Irish Red Ale

Maku O´Maku Irish Red Ale

  • Tyyli: Irish Red Ale
  • Alk.%: 5,1
  • Panimo: Maku Brewing, Tuusula, Suomi

Tällä kertaa laitetaankin makulaista irkkualea eetteriin. Mukavan vaihtoehtoinen tyyli yleisvalloittavan sameuden keskellä. Myönnän toki, ettei Irish Red Ale ole ehkä niiden ikisuosikkieni joukkoon koskaan kuulunut, mutta myönnän samalla, etten ole niitä ihan kamalasti koskaan nauttinutkaan. Niitä kun on aika vähän tarjolla ja makumieltymykset ovat juosseet enemmälti humalan ja paahteen perässä – yhdessä ja erikseen. 

Viime vuosina nuo sumusaarten hillityt tyylit ovat kuitenkin alkaneet taas kiinnostelemaan ja silläpä onkin mukava saada vähän Irlanninkin suunnan makuja maisteluun. Tuusulalaispanimohan on yksi maamme tasalaatuisimmista ja oluiden perusmaut hyvin, mutta turhia venyttelemättä esiin saavista tekijöistä, joten senpä vuoksi O’Makukin vaikutti varsin houkuttelevalta teokselta.

Ja sitä se lopulta olikin. Irish Red Aleksi tyylitetty olut on rakennettu Pale Ale-, Vienna-, Cookie-, Cara Pale- ja Roasted Barley -maltaiden päälle. Humalapuolelta löytyy Magnumia, Styrian Goldingia sekä Cascadea eli pientä Ameriikan henkosta on mukaan puhallettu. Ei silti mitenkään päälleleimaavasti. Makujoukkion Danielilla on juuria Irlannissa. Hänen isänsä suku on kotoisin Dún Laoghairesta, Dublinin kupeesta. Hän avaa oluen juonta seuraavasti:

“Irlannilla on pitkä ja rikas olutkulttuuri, joka ulottuu niin kauas, kuin Irlannista vain on kirjallista dokumentaatiota. Perinteisesti vuoden sadon käyttämättömistä viljoista tehtiin joko olutta tai Irlannin kuuluisinta tislettä. Irish Red Alen syntymä voidaan ajoittaa 1800-luvulle, jolloin Irlanti oli vielä osa brittiläistä imperiumia. Tuolloin Dublin nähtiin pitkälti toisena pääkaupunkina Lontoon rinnalla ja monet brittiläiset maut ja oluttyylit saivat omat iteraationsa Irlannissa. Yksi näistä oli Irish Red Ale, jonka valmistajat halusivat paikallisen version brittiläisestä bitteristä, jossa yhdistyi hyvä juotavuus ja täyteläinen maku. Sen sijaan, että Irish Red Alessa olisi käytetty kalliita karamellimaltaita, siihen tuli paahdettua ohraa, jotta olueen saatiin syvän punertava väri ja raikas maku.”

Tölkki itsessään aiheutti minulle pientä päänvaivaa, sillä sen kylkiin painetut Maku-logot ovat erivärisiä. Ihmettelinkin pitkään näytepaketista ottamaani kuvaa, missä O’Makun logo näytti oranssilta, mutta jääkaapissa olevan tölkin kyljessä oleva painatus olikin vihreä. Kyllä se jutun juoni sitten aikanaan aukeni, kun tölkkiä tajusin kääntää, mutta tulipa siinä kummasteltua valon ja (olemattoman) kuvankäsittelyn värivääristymät yms. mielessä.

Maku O´Maku Irish Red Ale

Ruskeanlaisen punakka olut kepeällä vaahdolla. Tuoksu on miellyttävän maltainen. Hieman paahtuneita sävyjä, kevyen imeltynyttäkin painokkuutta tummahkoon, punaruskeaan taittuvassa mallasolemuksessa. Mukana on myös hento lataus kypsää hedelmäisyyttä. 

Maku on kuivempi, edelleen maltainen ja siinä lajissa suht runsas. Oikein mieltä hellivä ja tunnelmarikas olut. Taas kevyttä paahtuneisuutta, leivosmaistakin, keskitummaa ja hieman imeltyneisyyttä mukavassa suhteessa. On vähän tummaa hedelmää olemuksen kuitenkin vältellessä turhaa makeutta. Loppuun nousee vienoa pähkinää ja rennompaa mausteentuntua keskiasteisen katkeron rinnalle. Ehkä vähän jotain mandariinin antiakin mukaan mahtuu.

Erittäin hyvä juotavuus suhteessa leveään makuun. Tunnelmallinen ja rehdin oloinen olut, jota törpöttelisi irkkupubissa illan jos toisenkin.

Pisteet: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti