keskiviikko 24. helmikuuta 2021

Rothaus Eiszpäfle

Rothaus Eiszpäfle

Vaikka Kihoskhinkin valikoima painottuu pitkälti sameiden IPA-oluiden ja omaan suuhun ällölöllöjen Pastry-juttujen tarjontaan, löytyy sen hyllyiltä ajoittain perinteisempiäkin makuja. Olinkin erittäin iloinen, kun näin joulun alla mieltä aina niin lämmittävän Birgit Kraftin* silhuetin värikirjavan olutarsenaalin joukossa. Die schönste Frau im Badnerland oli vieläpä painettu itselleni kokemattoman Eiszäpfle Märzenin kylkeen.

Pienestä schwarzwaldilaiskylästä ponnistavan Badische Staatsbrauerei Rothaus -panimon Tannenzäpfle Pilshän on varsin mainio lajinsa edustaja ja yksi omista saksalaispilsien suosikeista Pinkusin ja Weltenburgerin lajiedustajien ohella. Ja mainittua pilsiähän on nyt saatavilla myös Suomesta, joskin se kulkee nyt nimellä Rothaus Pils.

Eiszäpfle taasen on 5,6-prosenttinen Märzen, jonka nimi viittaa oluttyylin menneisiin perinteisiin. Märzeniä kun voitiin aikanaan valmistaa vain talviaikaan, jolloin lämpötila pystyttiin pitämään riittävän alhaisena lagerhiivan mieltymyksiä mukaillen. ”Kautta” pystyttiin myös jatkamaan varastoimalla järvien jäätä kellareihin. Ilmeisesti Rothausin seudulla käytössä on ollut myös keinotekoinen jäänkeruumenetelmä, missä varastoon kerättiin vedellä valeltuihin puutelineisiin kasvaneita jääpuikkoja – eiszäpflejä. Niiden avulla lageria saatiin hallitusti tehtailtua pidemmälle kevääseen ja vaikka menetelmät ovat tänä päivänä jo huomattavasti kehittyneemmät, kunnioittaa panimo historiaa oluen nimen muodossa.

*Birgit Kraft on sanaleikki, joka yhtyy alemannimurteen ilmaukseen Bier gibt Kraft - ”olut antaa voimaa”.

Rothaus Eiszpäfle

Kullankeltainen, kirkas ja valkeavaahtoinen olut. Tuoksu on raikas, pääosin ruohoinen ja vaalean viljava. Hyvin kevyesti hunajainen.

Maku on tuoksun kuvailema, aika napakan ruohoinen, yrttinen mutta myös viljavan, vähän hunajaisen maltainen. Erheetön ja puhutteleva. Hyvin makuhermoja hivelevä lager. 

Pisteet: 36/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti