maanantai 8. helmikuuta 2021

HIISI Kuu Barrel Aged White Wine Pale Ale

HIISI Kuu Barrel Aged White Wine Pale Ale

  • Tyyli: White Wine Pale Ale
  • Alk.%: 8,0
  • Panimo: HIISI, Jyväskylä, Suomi

HIISI on kypsytellyt talven iloiksi jos jonkinlaista uutuutta ja sain niistä pientä esimakua näytesetin muodossa. Mukaan mahtuu parit kutkuttavat tynnyriversioinnitkin ja osuvaa onkin, että panimon molemmat viinihybridit ovat saaneet lisävauhtia Bordeauxin alueen viinitynnyreiden kätköistä. Aloitin kaksikkoon tutustumisen vaaleasta Kuusta, jonka tynnyröimätön perusversio ei kesällä omaa makumielenmaisemaa kamalasti hivellyt. Vähän turhan jyrkäksi ja vahvuuttaan turhalti esiintuovaksi taisin tuota silloin kuvailla.

Valkoviinirypälein maustettu Kuuhan on yksinkertaistettuna valkoviinimäinen Pale Ale. Niin luonteeltaan kuin makutarjonnaltaankin. Nyt vauhtia on haettu Sauvignon Blanc -tynnyrin puolelta ja voi jösses kuinka huulia hivelevää menoa sieltä onkaan mukaan löydetty! Tuntuu, kuin kaikki palasevat olisivat loksahtaneet niille kuuluisille paikoilleen ja tyylikäs, runsas sekä pehmeän hyväilevä tunnelmallisuus tuntuvat pysäyttävän ajan tuohon viipyilevään hetkeen, jonka ei haluaisi koskaan päättyvän.

Harmillista kyllä, nämä HIISIn tynnyrierät eivät näillä näkymin etsiydy pitkäripaisen valikoimiin, vaan oluiden saatavuus painottuu ravintolamyyntiin. Toivon mukaan panimon oma ulosmyynti saadaan käyntiin jollain aikajänteellä ja muutama pullo tätäkin herkkua jemmattua sitä odottamaan. Saa myös tehdä lisää… Näin niin kuin vinkkinä ja eritoten toiveenakin. Varmin tapa päästä oluen makuun onkin tällä hetkellä HIISIn oma taproom Lutakossa.

HIISI Kuu Barrel Aged White Wine Pale Ale

Vaaleankeltainen, ihan hivenen punakan oranssinen olut kaatuu lasiin nostaen kevyen vaahdon. Nätti ja kevyen utuinenkin. Tuoksu on hieno. Runsas, pehmeä ja puhutteleva. Mistä aloittaisin? No valkoviinimäisyys on päällimmäisenä esillä ja minusta tynnyrin vaikutus korostuu juuri tuossa vaaleassa rypälemäisyydessä, johon liitän vahvasti tuon kypsän viinimäisyyden mukana kulkevan, niinikään kypsän, vähän liiskatunkin, vaalean hedelmäisyyden. Myös pehmeää vaniljaa, hentoa kukkaisuutta, mausteisuuttakin... Kivan soljuva ja nimenomaan kypsä tuoksu.

Maku myötäilee tuoksua todella hienosti. Tuoksussa mainittu vaniljainen mausteisuus tuntuu voimistuvan selvästi, ehkä vähän tuoksun kypsän pehmeän hedelmäisyyden kustannuksella. Mutta huh, miten hienosti kypsä valkoviinimäisyys istuu vähän jopa hunajaiseen, vaniljaiseen ja vaalean soljuvaan tunnelmaan. Taustalla on lämpöä, mainittua mausteisuutta... Todella, todella tyylikäs olut.

Pisteet: 41/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti