keskiviikko 10. helmikuuta 2021

Panimoyhtiö X Coffee Break

Panimoyhtiö X Coffee Break

Panimoyhtiö X:ltä on tullut talven myötä muutamakin kiinnostava uutuus, eikä tahti kuuleman mukaan ole kevättä kohden hidastumassa. Lisätankkeja ja -tilaakin on siinä sivussa tuloillaan, jotta sitä rautaa saadaan taottua riittävissä määrin. Sain panimolta hyvänlaisen olutpotin synttärilahjaksi, joten läpikäytävää riittää blogin puolelle useammankin oluen voimin. Aloitetaan läpikäynti itselleni kaikkein kutkuttavimmasta.

Valon määrä on jo pesäpäivistä selvästi lisääntynyt, mutta hankikelit toivon mukaan pysyvät ilonamme vielä hyvän tovin.  Äksäläisillä onkin tähän ajankohtaan varsin hienosti sovitettua olutta tarjolla. Ja vieläpä ihan kauppavahvuista, eli olettavan hyvin saatavillemme leviävää.

Coffee Break ei jätä nimessään mitään arvailujen varaan – tai ehkä jotain, mutta päävärit ja makumaailma käyvät kyllä selväksi. Paikallisen Paahtimo Papun kylmäuutetulla Guatemala-espressolla maustettu Milk Stout kunnioittaa suomalaisten suhdetta kahviin. Jo edesmenneen pääministerimme kuvaa etiketissään kantava kokonaisuus on rakennettu taiten, sillä sen tuntuman ja makujen runsaus ylittää selvästi kauppavahvojen stoutien perusodottamukset. Paahteinen, rauhallinen ja miellyttävä olut, jossa kahvisuus on selkeässä pääroolissa.

Kahvi Milk Stout. Suomessa juodaan eniten kahvia maailmassa. Suomessa on laissa määritelty kahvitauot. Suomalaista ei häiritä kahvin juonnin aikana. Pidä sinäkin kahvitauko nauttien tätä kahvilla maustettua milk stoutia. Kuten Harri Holkeri totesi: "Minä juon nyt kahvia".

Panimoyhtiö X Coffee Break

Hyvin tummaa oluttahan se kahvistout tietenkin on. Vaahtoa nousee mukavasti ja olemus on vahvuuttaan jyhkeämmän oloinen.

Tuoksu on tosi runsas ja odotetusti hyvin kahvipainotteinen. Osuu kyllä omalle mukavuusalueelle. Mukana kulkee kahviin liittyvää suklaisuutta sekä paahteista maltaisuutta. On hyvä.

Maku toimii myös. Tumma kahvisuus osuu hyvin yksiin laktoosin pyöristämän tuntuman kanssa. Tummaa suklaisuutta, kahvia tukevaa paahtomaltaisuutta... Ai että, nyt toimii ja kauppavahvuuteen kyllä erittäin runsasmakuista menoa.

Pisteet: 37/50

2 kommenttia:

 1. Moikka, voisiko olutarvosteluiden lisäksi saada tiedon mistä olutta voi ostaa. Yritin Seppälän Prismasta bongata kun muita X:ä löytyy mutta ei tuota ja milk stoutteja on muutenkin harmittavan vähän kaupoissa tarjolla. Ehkä ihmiset ei tiedä kuinka loistava olut milk stout on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, hyvä huomio. Välillä noita koetan mukaan laitellakin, mutta monestaa jää saantikanava merkkaamatta - osin siksi, että arvion julkaisussa usein kestää sen verran, ettei saatavuustieto ehkä pidä enää paikkaansa tai kuten nyt, ettei olut ole vielä kai kamalan laajasti kauppoihin ehtinyt leviämään. Tämä pullo on siis suoraan panimolta saatu, enkä sen kauppasaatavuudesta osaa sen tarkemmin sanoa. Panimon omasta kaupasta ainakin takuuvarmasti löytyy :)

   Mutta koetan jatkossa laittaa selkeämmin suuntia ylös, jos vain tietoa voin varmuudella jakaa :)

   Poista