tiistai 11. toukokuuta 2021

3 Fonteinen Framboos Oogst 2018 (season 18|19) Blend No. 74

3 Fonteinen Framboos Oogst 2018 (season 18|19) Blend No. 74

Vaikka ne maustamattomat göösset ehkä eniten lambicmaailman mauista mieleeni ovatkin, tulee näitä marjaisempiakin arvojuomia maisteltua aina tilaisuuksien salliessa. 3Fonteinenin tavaraa onkin alkanut löytymään verkkokauppojen lomasta viime vuosina aika mukavasti ja onpa niitä näkynyt myös kotomaan olutosastojenkin hyllyköissä. Tämänkertainen olut on kuitenkin peräisin tanskalaisesta verkkokaupasta.

Moninaisen historian omaavan 3 Fonteinenin tarinaa aivan toiminnan alkuhetkistä, omaan tuotantoon siirtymisestä ja väliräjähdysestäkin voi käydä tapailemassa taannoisen gueuze-retkeni lomasta. Nyt lasiin on kuitenkin kaatunut punakan puheliasta, vadelmin ryyditettyä erää. Kokonaisuus on sekoitettu kahden foederin ja yhteensä neljän eri alkuperäistuotteen kirjosta. Kolmeviidesosaa pohjajuomista on valmistettu 3 Fonteinenille edelleen tärkeän Lindemansin toimesta ja loput tulevat panimon oman, alati kasvavan tuotannon hedelmistä.

Vadelmia on käytetty varsin anteliaalla kädellä. Aluksi nuorta lambikia on lilluteltu tynnyreissä kokonaisten vadelmien kanssa neljän kuukauden ajan. Marjoja on ollut kilon verran jokaista lambiklitraa kohden. Odottelun riitettyä maustunut lambik on sekoitettu yksiin vielä nuorempien erien kanssa ja suljettu pullotettuna kellariin viideksi kuukaudeksi. Lopputuotteen vadelmapitoisuudeksi on sekoittelun myötä saatu 403g/l, mikä ei sekään mitenkään pieneltä annokselta kuulosta. Eihän vadelmilla ihan kirsikkaisten verrokkien luonteikkuuteen tavata päästä, mutta kyllähän tämänkaltaista Fraboisea hörppii todella mielellään. Ja hieman pikkusormi pystyssäkin, sen verran ylevä olo lambik-lasin äärellä aina jostain syystä on.

3 Fonteinen Framboos Oogst 2018 (season 18|19) Blend No. 74

Punainen, kuplivan puolukkamehuinen olut kevyellä, valkealla vaahdolla. Tuoksu on hillitty, tyylikäs ja mehevän vadelmainen, kirpeä ja tallimainen. Mutta myös hyvin tasapainoinen ja ehkä harmillisenkin särmätön.

Maku on tuoksunmyötäinen. Vadelmaisuus on hyvin esillä ja tuntuu ajan mittaan myös yllättävän makealtakin. Mutta silti villivadelmaisen kirpakaltakin. Äkkiä se makeus kyllä katoaakin ja juna vie oikeaan suuntaan. Kirpeä on oluen yleisilme muutoinkin. Kivan funky, viheromenainen tausta, kieltämättä vadelmaisuus yhtyy hyvin myös vinegrettemäiseen tuntuun. Kirpakkuutta tehostaa pieni- mutta ärhäkkäkuplainen tuntuma.

Jonkinlaista vivahteikkuutta tästä ehkä kirsikoituihin verrokkeihin nähden uupuu, mutta kyllä vaan erittäin nautinnollisen ja tyylikkään juoman äärellä tuli taas ilta vietettyä.

Pisteet: 39/50

3 Fonteinen Framboos Oogst 2018 (season 18|19) Blend No. 74

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti