torstai 6. toukokuuta 2021

Pyynikin Mosaic Zero

Pyynikin Mosaic Zero

Pyynikin Haljalan tehtaaltakin on saatu jo olutta pöytään. Tämä selvisi, kun pyörittelin käsissäni panimon uutta aluevaltausta edustavaa, alkoholittomien oluiden sarjaan sovitettua tuotosta eli Mosaic Zeroa: ”Pyynikin Brewing Company, Haljala, Viro, EU” ja samma på svenska luki sen kyljessä.

American Light Lageriksi tunnustettu zerolainen on 0,2-prosenttinen, nimen ja esikuvansa tapaan Mosaicilla humaloitu olut. Alkuperäinen Mosaic Lager eli Mosse onkin kerännyt jo vankan kannattajakunnan taakseen ja varsin tuttu näky kauppahyllyillä muutoinkin. Sen pohjalle onkin varsin hyvä lähteä rakentamaan holittomien mallastuotteiden sarjaa.

Kevytmosse nostattikin kohtalalaisia odotelmia ennen maistotilaisuutta, vaikka tarkempaa tietoa oluen valmistustavasta ei käsillä ollutkaan. Aika makeaksihan tuo lopulta kuitenkin osoittautui eli imelän vierteinen maltaisuus piilottaa alleen humaloinnin parhaat piirteet. Viimeaikoinahan tarjolle on tullut kohtalaisesti ei-juurikaan makeita alkoholittomia, joiden joukkoon olisi pikkumossenkin suonut sujahtavan. Mutta näin tällä kertaa.

Pyynikin Mosaic Zero

Kaunis, haalean vaaleankeltainen olut kestävällä vaahdolla. Tuoksu on melko mieto, kohtalaisen raikas ja sitrushedelmäinen, mutta myös melko makea vaalean viljavuuden vastapainoksi. Suoranaista vierteisyyttä ei ehkä ole, vaan enemmänkin pöytälämmintä hunajaisuutta tai vastaavaa.

Maku onkin sitten jo hyvin makea - on hunajaa ja vierrettäkin. Humalaromien paras terä katoaakin sinne melko tehokkaasti, joskin jonkinasteista sitrusvivahteista, ehkä kevyen trooppistakin raikkautta paikoin suuhun etsiytyykin. Pahvit ja muut sivujuonteet vältetään, mutta ei tätä suoranaisesti ilokseen hörpi. Selvästi esimerkiksi tarttolaisten ”Olvi IPAa” makeampi tapaus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti