perjantai 14. toukokuuta 2021

HIISI Aarni Spruce Tip Ale

HIISI Aarni Spruce Tip Ale

  • Tyyli: Ruis IPA
  • Alk.%: 6,9
  • Panimo: HIISI, Jyväskylä, Suomi

Hiisiäläisten jylhä aarnikotkaetiketti koki jo jonkin aikaa sitten pienen pintaremontin ja samaan syssyyn myös sisäpuolen makumaailmaa päivitettiin. Kuusenkerkillä ryyditetty, muutoinkin aiempaa metsäisempi Aarni ei siis tosiaan ole enää mikään uutuustuote, mutta jäänyt jostain kumman syystä kokonaan huomioni ulkopuolelle. Oli siis aika katsoa, mistä kotka pis… oikein onkaan kysymys.

Rungossa nojataan alkuperäis-Aarnin tapaan rukiiseen maailmankuvaan, mutta reseptiikkaa on viilattu havuisuuden verhon myötä entistä vahvemmin sinne pohjoisten aarnimetsien tunnelmiin. Kuusenkerkkää, vahvan havuista humalpoljentoa ja rukiista tunnelmointia runsasmakuisessa, varsin kaunismuotoisessa paketissa siis. Hyvin onnistunut nahanluonti kaiken kaikkiaan, vaikka lähtötilannekin varsin herkullinen jo aikanaan oli.

Aarnihan päätyi myös Juomien Suomen kansikuvitukseen, joten siinä mielessä vähän haikeakin reseptimuutos, mutta voi tosiaan ollakin, ettei kahta varsin rukiista IPAa ole isommassa levikissä ehkä viisasta pitääkään. Tämä osuu omaan makuhermoon kyllä varsin hyvällä kulmalla, joten Aarnia tullaan näkemään lasissani varmasti useasti.

”Syvällä metsän siimeksessä

Koroisiin puihin käy alinen vire

Mis aarnin aarre, hehkuva hauta

Siel’ maahisten luihin kolkuttaa kivet” 

Aarni on tuhti, metsäisen havuinen ja reilun rukiinen olut. Viipyilevän luonteensa Aarni saa kuusenkerkästä.

HIISI Aarni Spruce Tip Ale

Meripihkainen olut runsaalla ja kauniilla vaahdolla. Tuoksu on hieno. Se ei ole ylettömän runsas. Rukiinen, hieman karamellisoitunut ja mausteinen... Pähkinää, kivaa kuusisuutta, ei varsinaista havuisuutta kuitenkaan.

Maku on vahvan rukiinen ja leipäinen, hieman imeltynyt, ehkä leivosmainenkin. Pieni mausteisuus antaa kivaa lisäsävyä, samoin kevyt pähkinäisyys sekä melko runsas havupuinen, kuusenomainen raikkaus. Hienoista pihkaisuutta ja melko napakasti iskevää katkeruuttakin löytyy rukiisen menon vastapainoksi ja -pariksi. Jotenkin tosi rehti ja mukavan rukiinen olut.

Pisteet: 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti