sunnuntai 16. toukokuuta 2021

Tornio x Maistila Routa Oak Aged Imperial Stout

Tornio x Maistila Routa Oak Aged Imperial Stout

Perämeren rantojen tumma kollabo-olut saapui kellaristin ihmeteltäväksi näytepaketin kruununa. Tornion Panimon ja Maistilan yhteistuumin juonima Routahan löytyy tätänykyä myös Alkon valikoimista ja oluthan omaa varsin mielenkiintoisen taustatarinan kannattelevan mausteensa, minkä vuoksi lasin ääreen istahtaminen nostatti varsin odottelevaa tunnelmaa kotisohvan nurkassa.

Tornion Panimohan on alkujaan perustettu alkujaan oululaisen OPR Polarmaltaan osakekannan, laitteiston ja oheistuotteiden sun muun irtaimiston kauppojen varaan. Yrityskaupoissa torniolaisten käsiin kulkeutui myös varaston kätkemiä, epämääräisen oloisia lasipulloja, joiden sisältämän tummanruskean juoman taustat olivat alkujaan hämärän peitossa. Selvitystyö tuotti kuitenkin tulosta ja nuhjaantuneiden pahvilaatikoiden kätkemän aarteen todellinen arvo alkoi paljastumaan. Rommiahan ne pitivät sisällään.

Mysteerijuoman tie pohjoisen taivaan alle on ollut mielenkiintoinen. Suomeen juoma on tuotu Liverpoolin kautta, josta kolme lappilaismiestä oli kukin ostanut tynnyrillisen guyanalaisrommia kotiin vietäväksi. Tynnyrit päätyivät lopulta erääseen inarilaiseen kellariin, jonne ne jäivät vuosiksi lepäämään. Rommierä on tislattu puisella pannutislaimella Enmore Distilleryssä vuonna 1988 ja nyt osa tuosta iäkkäästä arvojuomasta on päässyt osaksi suomalaista pienpanimo-olutta – pääosa toki myydään ihan sinä ihtenään. Rommitarinan arvoa nostaa myös se tosiseikka, että juoman tislannut yritys on lopettunut toimintansa jo vuonna 1996, eikä vastaavaa juomaa ole sen myötä valmistettu enää neljännesvuosisataan.

Mainittu alkutuote Routa Premium – Guyana Pure Rum 1988 kuuluu Alkon valikoimiin, missä sen hinta on komeat 197,53€ per pullo. Olueen rommin vivahteikkuutta on saatu rommilla kyllästettyjen tammilastujen avulla – itse tynnyrit eivät kuulemma nestettä enää sisällään pitäneet eli varsinaista barrel aged -kamaa ei kuitenkaan ole tarjolla.

Oululaisen Maistilan kaverit on tosiaan otettu mukaan tätä arvojuomaa mestaroimaan ja sehän sopii, sillä maistilalaisten edesottamuksiin pääsee syventymään harmillisen harvoin. Oluen rungosta löytyy kuutta eri mallaslaatua aina Pale Ale- ja kauramaltaista Crisp Blackiin ja -Roasted Barleyhin. Humalina on käytetty East Kent Goldingsia ja Magnumia, eikä kokonaisuus pöllömmältä vaikuta, vaikka omaan makuun vähän makean tuntuinen ja pöyheä, röyhkeyttä kaipaava ehkä lopulta onkin.

Tornio x Maistila Routa Oak Aged Imperial Stout

Tummanpuhuva, beigen vaahdon kruunaama olut kaatuu lasiin aika pehmeästi. Tuoksu on odotetun paahteinen, mutta sitäkin runsaammin pehmeän tumman suklainen. Myös kypsää, tummaa hedelmäisyyttä nousee esiin.

Maku noudattaa tuoksun havaintoja. Paahtunut, tummasävyinen ja pehmeä maku on syvän mokkainen, tumman suklainen ja kypsän hedelmäinen. Jälkimaussa on kevyttä salmiakkia ja mukana koko ajan kulkevaa tummaa hedelmää, mistä muotoutuu aika hauska yhdistelmä. Ehkä jotain ryhtiä meno kaipaisi, aika pehmyt ja pöyheä maisema hyötyisi pienestä ravistelusta. Vahvuuskin jää aikalailla piiloon.

Mutta eipä pöllömpi.

Pisteet: 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti