torstai 13. toukokuuta 2021

Karvilan Korven Kutsu

Karvilan Korven Kutsu

Karvilan Panimon oluiden hankalaa saatavuutta on tullut harmiteltua jo useamman kerran. Lagereihin keskittyneen maalaispanimon tekemisiä on nimittäin kehuttu varsin laajalla rintamalla ja kyllähän kelpo lager aina muutoinkin kiinnostaa. Taannoinen miljoonainvestointi näkyy kuitenkin hiljalleen vaikuttavan levikinkin laajuuteen, sillä Korven Kutsua oli etsiytynyt jo lähi-Prismankin hyllyyn. Panimolta vahvistetaankin, että oluita tulee virtaamaan kansalliseen laajuuteen lähiaikoina ja ainakin S-kaupoista näitä pitäisi pian löytyä hyvinkin kattavasti.

Enokosken Karvilaan pari vuotta sitten perustettu panimo rakennettiin alun perin viisi lehmää vetäneeseen navettarakennukseen. Viime vuonna alkanut laajennusprojekti toi kuitenkin lisätilaa 750m2:n verran ja aiempi viidensadan litran keittolaitteisto korvattiin 5000- ja 2500-litraisilla vehkeillä. Samalla tuotanto tahti saatiin jopa kymmenkertaistettua.

Ensimmäisenä haaviini jäi siis pullollinen Korven Kutsua, suodattamatonta ja klassiseksi kehuttua lageria. Vaalea, maltainen ja mukavasti humaloitu olut osoittautuikin vallan toimivaksi, puhtaaksi sekä tyylin huomioiden runsasmakuiseksi kokonaisuudeksi, enkä usko tällä kertaa puhuvani höttöisiä, jos sanon hakevani tätä kesän tullen mukaan aina mökkireissuille suunnatessamme.

Panimon ja etenkin sen logon esittelyteksti ansaitsee tulla nostetuksi mukaan kokonaisuudessaan. Näitä maalaistalojen pihapiiriin aikoinaan istutettuja jättikuusia löytyy näiltäkin main runsaasti ja niissä on aina jotain jännän kunnioitusta herättävää tunnelmallisuutta, jota tulee usein hiljaa ihasteltua:

Karvilan panimon pihalla kasvaa kuusi, joka herättää katselijassa ihmetystä – miten noin vinossa oleva iso kuusi voi pysyä pystyssä? Kuusi on vinossa – syystä. Kolmekymmentä vuotta sitten kuusi seisoi yksinään peltojen keskellä - maanviljelys oli silloin kylän lähes joka talon elinkeino.

Etelästä ja lounaasta peltojen poikki puhaltavat myrskytuulet olivat kuusen ainaisena uhkana. Niinpä kuusemme kaukaa viisaana kasvatti itsensä etunojaan- ottamaan puhurit vastaan - joka vuosi lisäten omaa paksuuttaan, mutta ei yhtään enää pituuttaan. Sodan nähneiden sukupolvien lopetettua viljelyn, pelloille laitettiin kasvamaan koivua. Nykyisin kuusta suojaa vankka koivumetsä, eikä kuusivanhuksen enää tarvitse ottaa myrskyjä vastaan yksin.

Me Karvilan panimolla haluamme olla yhtä viisaita kuin vino kuusemme, josta olemme ammentaneet ilmeen myös logoomme. Otamme vankan etunojan hyvän oluen maun puolesta ja satsaamme laatuun niin, että sinä oluen ystävänä voit hyvässä seurassa kulauttaa kuivaan kurkkuusi tämän puhtaan, omasta kaivosta nostettuun pohjaveteen luodun makunautinnon.

Karvilan Korven Kutsu

Kaunis, hieman utuinen ja vaaleankeltainen olut runsaalla vaahdolla.  Tuoksu on hieno. Vaaleaa, viljavaa mutta myös hieman pehmeääkin mallasta sekä lajiin kohtalaisen voimakasta, tuoretta ja ruohoista humalan antia.

Maku nojaa tuoksun vahvuuksiin. Miellyttävä, melko runsaskin makumaailma esittelee kauniiseen tasapainoon saatettua vaalean maltaan ja ruohoisen, kohtalaisen purevan humaloinnin liittoa.

Maltaisuus on tuoksun tavoin hyvin vaaleapiirteistä, viljavaa ja samalla pehmeääkin. Ei makeutta, ei turhaa raskautta vaikka makua ja olemusta riittääkin. Humalointi on mukana heti ensikosketuksesta lähtien ja antaa loppumakuun mukavan katkerana purevan lisänsä. Todella hyvä lager.

Pisteet: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti