lauantai 8. toukokuuta 2021

Brekeriet Low & Slow

Brekeriet Low & Slow

  • Tyyli: Wild Ale
  • Alk.%: 1,5
  • Panimo: Brekeriet, Landskrona, Ruotsi

Kepeiden kesäjuomien kaipuu nostaa päätään aina keväisin ja hyväksi havaittujen vakiotuotteiden rinnalla tulee haarukoitua myös aiemmin kokemattomia makuvaihtoehtoja. Pääsääntöisesti elintarvikevahvuisista uutuuksista aniharvasta on testihetkeä pidempikestoisiksi tuttavuuksiksi, mutta poikkeuksiakin löytyy.

Brekerietin Citralla kuivahumaloitu Low & Slow wild ale edustaa kaupoissa erittäin harvinaista, reilun prosentin vahvuisten oluiden heimoa – tarkka lukema tällä kertaa 1,5%. Yleensähän näissä mataluuksissa tarjoillaan joko täysin holitonta, maksimissaan puoliprosenttista tai sitten alkoholijuomien (2,8%) alarajaa hätyytteleviä lukemia. Ykkösellä alkavia prosenttilukemia tulee vastaan lähinnä kombuchapullojen kyljissä, joissa sekin on täydennetty sanoilla ”korkeintaan” tai ”mahdollisesti enintään”.

Nollasarjalaisista omaa jääkaappia dominoivat Kukko-oluiden mainio kirjo, jota hieman kalliimpi Brooklyn Special Effects ajoittain täydentää. 2,8-prosentin rajaa lähestyttäessä Northern Lightsia tuskin tarvitsee erikseen mainostaa ja noihin lukemiin löytyy satunnaisesti muitakin oikein hienoja ja trendikkäitä vaihtoehtoja vaihtelevilta europanimoilta. Kotimaisista varsin toimivia oluita ko. lujuuksiin löytyy vaikka Nokian Micro-oluista ja Olvilta sekä trendipanimoista ainakin Salamalta.

Kolmepinnaisissa tarjontaa löytyykin sitten aika mehevästi ja ruotsalaiset tuntuvat niissä vesissä viihtyvän. Osasyynä varmaan luontainen monopolisortoon sopeutuminen. Brekeriettiä olen aiemmin myös kehunut mainioksi sourpanimoksi, jonka tuotteet osuvat makuhermoon hävyttömän hyvällä prosentilla, vaikka yleisesti hapanoluita kevyesti koitan kartellakin. Esimerkiksi 2,7-pinnainen Picnic Sunrise on jäänyt elävästi mieleen upeana luomuksena ja senpä vuoksi panimon todella kevyt Low & Slow herätti mielenkiintoni Palokan Citymarketin alkoholittomien joukossa. Vahvuutta on tosiaan se 1,5% eli totaaliholittomasta tuotteesta ei suoranaisesti nytkään puhuta.

Brekeriet Low & Slow

Utuinen, vaaleankeltainen ja valkeavaahtoinen olut. Tuoksu tuo mieleen raa'an, vielä vihertävänä haukatun karviaisen tai jonkin kirpeämmän pään vihreän viinimarjalakikkeen. Raikkaan kirpakkaa joka tapauksessa meno on. Aika kääntää kokemusta enemmän iloisen sitruunaisuuden suuntaan - humalasitruunaisuuden, jos tarkkoja ollaan. Ei niinkään hedelmäistä tuntua kuitenkaan.

Maku on tuoksun tapaan raikas, mutta ehkä hillitymmin kirpeä. Samaa vehreää ja napakan rapeaa, vasta satokautta lähestyvää puutarhamarjaisuutta, samaa sitrusvetoista humalan aromikkuutta. Terävät hiilihapot, kohtalainen jälkimaku ja kuiva lopputunnelma. Erinomainen ja virkeä kesäjuoma.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti