keskiviikko 26. toukokuuta 2021

Rothaus Alkoholfrei Tannenzäpfle

Rothaus Alkoholfrei Tannenzäpfle

Hankittu Palokan Citymarketista.

Alkoholittomien oluiden kohdalla kuulee usein mainostettavan, ettei eroa ”oikeaan” olueen edes huomaa. Mehevä luonnehdinta pitää kuitenkin aika harvoin paikkansa, vaikka muutoin varsin hyviä yritelmiä on vastaan tullutkin - ei kovin voittopuolisesti kuitenkaan. Alkoholittomien ja todella-vähä-alkoholisten oluiden alati kasvavaa tarjontaa tulee joka tapauksessa kahlattua läpi, vaikkei odotusarvo usein korkealla olekaan.

Onhan haaviin toki jäänyt jokunen luottovakiokin, kuten Laitilan alkoholittomien Kukkojen kova kolmikko – tai oikeastaan nelikko, mutta lienee kai rehtiä myöntää, ettei sille tummalle lagerille tyylin vuoksi kovin paljon käyttöä ole ollut, kun näitä holittomia tulee suosittua virkistyskäytössä ja janojuomina. Pils, Lager ja IPA sen sijaan kuuluvat kaapin vakiovarantoon.

Ja sinne vakiovarantoon ottaisin kovin mieluusti myös Mustametsän nektarin, Baden-Württembergin voimajuoman – niin holillisena kuin holittomanakin. Rothausin maailmankuulu Tannenzäpfle PIls nimittäin kuuluu jalojen lagerjuomien suosikkeihini ja olutta on alkanut näkymään nyt ilhaduttavasti myös kotimaan marketeissa. Rothaus Pils -nimisenä kylläkin. Samaa tavaraa, isompi pullo ja sitä kautta isompi nautinto vain.

Rothaus Alkoholfrei Tannenzäpfle

Tannenzäpflestä on nykymenoon sopivasti tehty ja myös maahantuotu alkoholitontakin versiota, johon tartuin varsin ylevin ennakko-odotuksin.. Rothausilaisten etuna tässä alkoholittomassa versiossa on valmistustekniikka, jossa luontaiseen vahvuuteen luontaisella prosessilla valmistetusta oluesta poistetaan loppuvaiheessa alkoholi. Ilmeisesti sama metodi kuin Laitilassakin on käytössä siis. Ausseista asti tätä tekniikkaa on kuulemma lähdetty Saksasta etsimään, joten ihan tosissaan näiden kanssa ollaan siis liikenteessä, aivan kuten pitääkin.

Menetelmä on laitteiston hinnakkuudesta huolimatta erittäin kuluttajaystävällinen, sillä se ei tuota olueen ikäviä ja tarpeettomia sivumakuja, kuten vierremäistä makeutta tai pahvista tunkkaisuutta. Paketti tuntuu pysyvän hämmästyttävän pitkälle alkuperäisen kaltaisena, minkä pääsin nyt toteamaan Tannenzäpflen 0,4-prosenttisen versioinnin äärellä. Väitän, että sokkotestissä tämä peittoaisi heittämällä melko mittavankin joukon ”oikean vahvuisia” pilssejä – joskaan ei das echte Tannenzäpfleä kuitenkaan.

Alkoholiton Tannenzäpfle ei ilmeisesti ole aivan esikuvansa kopio, vaan se valmistetaan kantavierteeltään hieman vahvemman peruspohjan sekä kevyemmän katkeruuden varaan. Alkoholi poistetaan todetusti vasta luontaisen käymisprosessin jälkeen, minkä myötä makumaailma on vaalean maltainen ja ruohoisen pureva, ilman makeuden tuntemuksia tai muitakaan ylimääräisiä palasia. Olut on humaloitu Tettnang- ja Hallertau-lajikkein, maltaat tulevat panimon lähialueilta.

Tarkempaa taustaa panimosta ja Tannenzäpflen nimestä, etiketistä ja voimaannuttavasta sanaleikistäkin löytyy alkuperäisen Pils-arvion yhteydestä.:

Rothaus Tannenzäpfle


Rothaus Alkoholfrei Tannenzäpfle

Kaunis, oljenkeltainen ja kirkas Pils runsaalla vaahdolla. Tuoksuhan on hieno. Viljavan maltainen, ruohoisen pureva... siinäpä se eli ihan rehti Pils.

Maku sointuu tuoksun tavoin erittäin hyvin esikuvaansa kunnioittaen. Maltaisuus on vaaleaa, kepeää ja suht eleetöntä, eikä ruohoista purentaa kevyeksi voi kuvailla. Onpas mainio esitys ja menisi monen "oikean" Pilsin ohi heittämällä sokkotestissäkin. Eipä tätä lasissa nytkään holittomaksi mahda uskoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti