tiistai 16. marraskuuta 2021

Alkon Jouluoluet 2021: Nøgne Ø God Jul Christmas Ale

Nøgne Ø God Jul Christmas Ale

Norjalaispanimon touhuja on tullut seurailtua viime vuosina vähän laiskasti, mutta Alkon jouluvalikoimaan nostettu God Jul kyllä kiinnosti. Onhan oluen ääreltä hyviä muistoja menneisyydestä ja eittämättä hienostihan tuo edelleen tuntuu pelittävän. Muulta osin monopolin joulutarjonta näyttää uhkaavasti jäävän aika vähäiselle huomiolle, vaikka ennakossani taas vähän rohkeampaa läpikäyntiä ehkä lupailinkin. Aika näyttää, mutta nautitaan nyt ainakin tästä ensin.

Grimstadin 8,5-prosenttisen ”jouluoluen” tyyliä ei näy edelleenkään kovin tarkalleen määritellyn ja se löytyykin eri tahoilla tyypitettynä mm. winter alena tai jopa winter wamerina. Jonkinlainen American Strong Ale voisi kai tulla myös kysymykseen ja sellaisena sitä olen näemmä aiemmin pitänytkin. Vahvahko ale jenkkihumalin on joka tapauksessa kyseessä, mutta valikoin edellämainituista vaihtoehdoista modernin hybridimallin tämänkertaiseen tyylimäärittelyyn. Ei se varmaan mitään kerro, mutta jotain piti keksiä.

Olut lienee pysynyt suht samanlaisena läpi vuosien ja aika hyvin se mielikuvieni muistoja vastaakin. Ehkä ajankuva on muuttunut olutta enemmän ja nyt meno tuntuu mukavan tasapainoiselta ja rentoutuneelta, ei niinkään enää ekstremeltä tai mahtipontiselta kuin Kjetilin aikaan, jolloin ns. isoja oluita tehtiin ja oli yleensäkin saatavilla paljon nykyistä suppeammin. God Jul ei siis niinkään hurmaannuta uutuuden ja revittelevyyden voimin, vaan poimii mukaansa varmaotteisuudellaan ja makujen ehkä vähän hillityllä runsaudellaan.

Nøgne Ø God Jul Christmas Ale

Tummanpuhuva olut runsaalla, vaaleanruskealla vaahdolla. Tuoksu on paahtuneen maltainen, mokkainen, kypsän luumuinen ja paahtuneen siirappinen. Hienoista mausteisuutta, suklaisuutta ja kuivakakkuisuutta. Lämmin ja syvä, erittäin hyvä.

Ja makuhan seuraa nenää. Paahteisen tunnelman joukkoon on sulautettu tummaa suklaisuutta, paahtunutta siirappisuutta, tummaa karamellia, kuivaluumuisuutta ja mausteisuutta. Kohtalaista katkeroa, kevyttä lämpöä ja melko tukevaa tuntumaa.

Osaset ovat niin sanotusti kohdillaan, mutta ehkei tässä enää sille tasolle huumassa nousta, kuin Nøgnen takavuosien hurmoksen aikaan. Todella hyvää, suun mukaista ja niin edespäin siitä huolimatta. Tasapaino vakuuttaa, humalten rutistus ja ehkä vienoa sitrusgreippiä tuova läsnäolo voisi vähän railakkaamminkin esiin nousta. Mutta liiat murheet pois, varsin hyvää on.

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti