tiistai 10. marraskuuta 2015

Nøgne Ø Tiger Tripel & God Jul

Nøgne Ø on panimo, jonka nimi nostaa veden kielelle...


Kehuttu, pidetty ja arvostettu norjalaispanimo teki syksyn myötä paluun Alkon valikoimiin useamman oluen voimin. Ennen varsinaista sesonkiryntäystä hyllyyn ilmestyi maistuvan runsas Tiger Tripel, jota seurasi joulunodotuksen tuskaa lievittämään kohdistettu täsmäisku God Julin ja Imperial Rye Porterin muodossa.

Laadun ja runsaan puhuttelevan makumaailman lisäksi panimon tuotanto on tunnettu myös korkeasta hintatasostaan, mutta ilahduttavasti God Julin hinta on saatu painettua alle seitsemään euroon eli lähes laatuoluiden verkkokauppaan keskittyneen Saveur-Bieren tasolle (Alkon hinta 6,97€ vs. Saveurin hinta 6,40€). Kate näytetäänkin revittävän jo pariin otteeseen valikoimissa käyneen Imperial Rye Porterin kohdalla – karvaa vaille kympin hintalappu saa kyllä suuntaamaan katseensa verkkokauppojen puolelle, etenkin kun verrokiksi voi kaivella seitsemän euron hintanäkemyksen lilleläisen kaupan sivuilta. Huomionarvoista tässä ehkä vähän hölmössä vertailussa on se, että Alkossa jyhkeä ruisportteri kuuluu tarjonnan kirkkaimpaan kärkeen, mutta valikoimaan panostavan verkkokaupan valikoimaa selailtaessa kyseinen olut tuskin nousisi edes ehdokkaaksi ostoskorin sisältöä valikoitaessa. Hyvä oluthan se toki on, mutta tuskin se kiinnostavin kuitenkaan. Tiger Tripel muuten löytyy Firma Bieristä rapialla viidellä eurolla, joten Alkon yhdeksän euron hintapyyntö on melko kovaa luokkaa sekin…

Mutta mutta. Monopolia tuli kannatettua Tiger Tripelin ja God Julin verran eikä siinä mitään. Hyviä oluita kumpainenkin eikä hintakauhistelua oikein yllättyneisyydenkään piikkiin voi laittaa – paheellinen olut pitää Suomessa verottaa hengiltä ja laadusta kuuluu maksaa suhteellisesti bulkkia enemmän.

Nøgne Ø Tiger Tripel
Rippeliä, rippeliä...

  • Tyyli: Abbey Tripel
  • Alk.%: 9,0 
Tiger Tripel on norjalaisten näkemys belgitripelistä vaikkei aivan puhdasverinen sellainen olekaan. Rungosta löytyy pohjolan tyyliin hieman turvesavustettuja maltaita humaloinnin nojatessa Saaz-Columbus-Bobek-kolmikon voimaan. Mukaan vielä hieman ruokosokeria ja soljuvan hedelmäinen, luonteikas nautiskeluolut on sitä myöten kasassa.
---
Kaunis, jyhkeän aprikoosinen, hieman punertavan oranssi olut paksulla, kestävällä vaahdolla. Tuoksu on tuhti, miellyttävä ja kutsuva. Siitä löytyy vaaleaa belgihedelmää, poimintakypsää aprikoosia, kevyttä toffeisuutta sekä yleistä viljaisuutta. Lajityypillistä hiivaa on hyvin esillä mausteisella kuivuudella. Oikein hyvä.

Maultaan pätevä, hieman lämmittävä ja lopulta hieman makeakin. Tällä kertaa aprikoosi on enemmän soseen muodossa mutta hieman kuivatunkin hedelmän tiivistynyttä makeutta löytyy. Toffeeta, vaaleaa leipäisyyttä ja mausteista belgihiivaisuutta. Taustalta voi poimia melko selkeää, happaman katkeraa sitruksisuutta joka ilmenee osin hedelmälihaisena tunnelmana. Runsas on eikä alkoholikaan juuri pääse pilkistämään - tiettyä jyhkeyttä ja lämpöä se toki tuo...

Tuntumaltaan soljuva, olemukseltaan syvä ja laadultaan taattu. Turvemaltaan läsnäoloa ei tietämättä mausta oikein pysty kaivelemaan mutta kyllähän siellä semmoista tuiverrustakin on läsnä… Mielenkiintoinen lisä…

Tuomio: Aprikoosin hedelmäinen, runsas ja toimiva norskitripel joka kääntyy lopulta piilevän makeaksi. Toimii...

Pisteet: 40/50

Nøgne Ø God Jul
Jouluisa olut jouluisissa maisemissa...
  • Tyyli: American Strong Ale
  • Alk.%: 8,5
Kelien puolesta jouluun tuntuu olevan matkaa vielä valovuoden verran, mutta lääkkeet tunnelman luontiin on jo laitettu jakoon. Katri Helenahan etsi Joulumaan sydämestään, mikä ei lainkaam hassumpi vaihtoehto ole… Luotetaan me nyt vesisateen keskellä kuitenkin suklaa- ja karamellimaltain aateloituun dark aleen jossa jouluista rutistusta on lähdetty hakemaan Chinookin, Columbuksen ja Centennialin voimin... Jonkinlainen American strong ale, dark ale tai lähteestä riippuen ihan rehti christmas beer tämä loppupeleissä on. Varsin maistuva sellainen tokin.
---
Tummanruskea, beigellä vaahdolla varustettu olut. Ei hassumman näköinen. Tuoksu on monipuolinen, tumma ja paahteisen maltainen. Siitä löytyy niin tummaa, kuivattua hedelmäisyyttä kuin suklaista aromikkuuttakin, mutta paahteen sekaan tuntuu etsiytyneen myös kevyttä kahvisuuttakin. Ehkä kevyttä savun tuiverrusta, ohutta vaniljaa ja etäisempää, sitrusmaista tujakkuuttakin…

Maultaan erittäin puhutteleva. Tummaa, kahvisen paahteista maltaisuutta, suklaata ja kuivaluumuista hedelmäisyyttä löytyy tuhtina, syvänä verhona greippisen mäntyisen sivalluksen päältä. Muhkea, monipuolinen ja lämminhenkinen olut on täynnä tunnelmaa. Maiskuttelu antaa tilaa loppua kohden nousevalle greipin purulle ja päästää katkerot valloilleen ympäri suupieliä. Samalla myös kahvinen ote vahvistuu ja jostain kaivautuu esiin myös ohkaista savuisuutta. Katkeran kahvisetsta lopusta löytyy vielä mukava annos lakritsia ja kevyttä vaniljaa tumman limppuiselta pediltä. Julmetun kiehtova, ryhdikäs ja takuuvarma makunautinto.

Tuomio: Vuoden pimein aika tarvitsee vahvan liittolaisen ja mielestäni tämä jouluun suunnattu strong ale täyttää nuo saappaat mitä parhaiten. Vakuuttava, ennakkoluuloton ja maistuva kokonaisuus. Twelve points!

Pisteet: 42/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti