sunnuntai 5. joulukuuta 2021

Traquair House Ale

Traquair House Ale

  • Tyyli: Wee Heavy / Scotch Ale
  • Alk.%: 7,2
  • Panimo: Traquair House, Innerleithen, Skotlanti

Skotlannin vanhimman asuinrakennuksen tiluksilla vaikuttava Traquair on ollut harmillisen harvinainen vieras viimevuosien maisteluissani. Tummaan ja runsaaseen skottimaailmaan oluissaan pääasiassa keskittynyt panimo nimittäin tarjoilee juuri sitä, millä muut eivät juurikaan tänä päivänä viitsi päätään vaivata, mutta moni tunnelmoinnista ymmärtävä olutnikkari- ja diletantti lasiinsa pimenevissä illoissa kumminkin halajaisi. Skottialejen saatavuus onkin Suomessa harmillisen huonoa.

Traquairin House Alea en olekaan aiemmin lasissani ihmetellyt, joten Alkosta tehty löyty piti napata talteen. Perinteikkään miljöön vanhat, osin jopa 1800-luvulta peräisin olevat laitteet herätettiin henkiin 1965 linnanherra Laird Peter Maxwell Stuartin toimesta. Nyt maistelussa oleva House Ale on panimon nykyvalikoiman pitkäikäisin edustaja ja erittäin maistuva skottiale onkin.

Traquair on kaikin puolin mielenkiintoinen toimija. Esimerkiksi Olutkoira tituleeraa sitä yllättäen, joskin ihan perustellusti maailman vanhimmaksi käsityöpanimoksi. Tuota leimaa pönkitetään jopa ylikorostetusti (varmasti toki täysin tahattomasti) pitäytymällä osin perinteisissä menetelmissä ja välineissä. Panimon käyttämä vesi saadaan Tweedin laakson reunamilla sijaitsevasti lähteestä, pääkäyminen tapahtuu tammiastioissa ja keittolaitteistonkin virkaa ajaa käsittääkseni edelleen vuonna 1738 kartanon kotipanimoon hankittu astiasto, jonka halkolämmitys on tosin ”modernisoitu” kaasukäyttöiseksi. Ja mikäs siinä kun homma toimii näin hienosti.

Traquair House Ale

Punakanruskea, nätin vaahdon nostava olut. Keskirunsas tuoksu on paahtuneen, imeltyneen leipäinen, kypsänä kuivatun hedelmäinen, tummahkon leivosmainen, rusinainen ja hieman paahtuneen siirappinen.  

Maku on mainio, ihastuttavan rusinainen, hieman paahtunut, hedelmäkakkuinen, limppuinen ja kypsän kuivahedelmäinen. Melko syvä, hieman lämmittävä, lopussa kevyen katkera, hieman tahmaava ja kevyen mausteinenkin. Traquair ei petä.

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti