sunnuntai 19. joulukuuta 2021

Chimay 150

Chimay 150

  • Tyyli: Belgian Strong Ale
  • Alk.%: 10,0
  • Panimo: Chimay, Chimay, Belgia

Vehreä juhla-Chimay tuli syksyn tullen Alkoihin ja ennestään maistamaton trappisti luonnollisestikin kiinnosti harrastelijaa. Ensikerran Chimay Verteä valmistettiin nimensä mukaisesti panimon 150-vuotisjuhliin. Tuolloin elettiin vuotta 2012 ja eräkoko oli hulppeahkot 150 000 pulloa. Tänä keväänä juhlaolut sitten nostettiin ihan panimon vakiotarjontaan.

Kymmenprosenttinen blonde forte on vahvuutensa myötä varsin ennakkoluuloton juhlakalu, jollainen vaatii erityisen onnistunutta tasapainopisteen määritystä yltääkseen miellyttävien belgioluiden mittoihin. Omakohtaisesti koenkin vaaleat ja vahvat belgialet hyvin haastavana taiteenlajina, jossa viinaisuus iskee turhan herkästi vasten kasvoja. Chimayn onnistuu kuitenkin melko odotetusti välttämään turhan haparoivat askeleet ja ylilyönnit, vaikka vahvoja makuja ja lämmöntuulahduksia olut alusta loppuun tarjoileekin.

Chimay 150 reseptiikasta löytyy pyhän nelimuotoisuuden ohella myös muutamia täydentäviä ainesosia, kuten sokeria, vehnätärkkelystä ja mausteita. Jyhkeästä vitamiinipitoisuudestaan huolimatta varsin tasapainoinen, mutta nautinnon hitauteen silti kannustava olut ihastuttaa maistajaansa ihan mukavasti, mutta ei ainakaan omakohtaisesti nouse panimon kruununjalokiveksi. Tokko nostaisin suosikkibelgejä kysyttäessäkään listaan mukaan. Siitä huolimatta kokemuksen arvoinen ja varmasti vielä joskus uudestaankin lasiini päätyvä elämys.

 

Chimay 150

Kullankeltainen, utuinen olut kestävällä vaahdolla. Tuoksu on kukkainen, vaalean, kuivatun belgihedelmäinen, rypälesokerinen ja piparimausteinen. Aika runsas ja intensiivinen.

Maku myötäilee tuoksua. Hyvin runsas makumaailma tarjoilee vaaleaa kuivahedelmää, hedelmäistä sokerisuutta, yrttisyyttä ja mausteisuutta, jossa on vähän taikinainenkin leima. Lämpöä, alkoholia, viljavaa maltaisuutta, korianteria ja hunajaakin. Lämpö tuo pehmeyttä, mutta varuillaan saa hätäisempi olla. Makumaailma pysyy melko voimakkaana ja paikoin intensiivisenäkin. Jännittävä ja tunnelmallinen kokonaisuus, joka toimii ihan hyvin vahvan, vaalean belgin roolissa. Ei silti Chimayn vakainta kärkeä minun suuhuni.

Pisteet: 36/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti