keskiviikko 22. joulukuuta 2021

HIISI Pirunpelto Doppelbock

HIISI Pirunpelto Doppelbock

  • Tyyli: Doppelbock
  • Alk.%: 7,5
  • Panimo: HIISI. Jyväskylä, Suomi

HIISIn hyväksi jo vuosia sitten havaittu Pirunpelto teki paluun Alkoihin pienen erikoiseränoston kautta. Olut näkyy etiketin mukaan kasvaneen 6,5-prosenttisesta kivibockista hieman runsaammaksi doppelbockiksi, joten jotain muutoksia mallassuhteisiin ainakin on tehty. Alkuperäisessä painoksessahan oma osansa valmistusmenetelmien kirjossa oli kiuskivilläkin, mutten ole varma, vieläkö harvialainen jossain panimon nurkissa tunnelmaa lämmittää. Ainakin oluen kivikkoiseen kansallismaisemaan viitaava nimi sopisi teemaan edelleen hienosti, samoin etiketin kyljessä kulkeva loru:

Hiilivuoren varjois’ saunoo // pukki, paimen pohjoisen. // Pirunpellon kantoi kasaan, // 

kanneks kiukaan kivisen.

Lajityyli joka tapauksessa kiinnostaa ja paikallispanimo sen todistetusti taitaa hyvin. Allekirjoittanut samaistuu lorun pukkiin sen verran, että hiilivuoren varjojen sijaan olen joskus saunonut Riihivuoren varjostuksessa. Kivipukki onkin oikeastaan sellainen olut, jonka syvä maltaisuus, mutta saksalaisverrokkejaan ehkä hieman kevyempi juotavuus takaavat sen olevan kuin tehdyn talvisen hirsisaunan jälki-istuntoihin lumista metsämaisemaa ihmetellen. Tunnelmallinen olut kaikenkaikkiaan.

Jouluoluellisia vinkkejä en tänäkään vuonna ehtinyt päissäni pohtimaan ja omatkin suunnitelmat jäivät tarkemmin tekemättä, mutta Pirunpeltoa minä pullon tai pari vapaiden viettoon hakisin, jos asioilla vielä liikkuisin.


HIISI Pirunpelto Doppelbock

Kuparinen, runsasvaahtoinen ja varsin kaunis lager. Tuoksu on karamellisoituneen maltainen, kuivahedelmäinen ja leipäinen.

Maku on tuoksua runsaampi ja syvempi. Imeltyneitä sävyjä löytyy paljon, myös kevyttä paahteisuutta, kuivahedelmäisyyttä ja luumuakin. Lopussa kohtalaista katkeroa ja mausteisuutta ennen huulia tahmaavaa maltaan imeltynyttä tunnelmaa. Pirunpelto on kyllä hieno suomalaisen bock-osaamisen taidonnäyte. 

Pisteet: 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti