perjantai 10. joulukuuta 2021

Schneider Weisse Aventinus Eisbock 2011

Schneider Weisse Aventinus Eisbock 2011

Talvi yllätti harrastelijan ja aktivoi mielessä olleen kellarin läpikäyntimoodin etuajassa. Konmaritukseen on useampikin syy, joista kenties painavimpana toimii turhan lämpöisissä (vajaa huoneenlämpö) olosuhteissa talvehtineiden vintage-oluiden ikäjakauma.  Nyt käsittelyyn pääseekin oiva esimerkki sen pölyisimmän pään tarjonnasta eli jo yli kymmenvuotiaaksi ehtinyt Aventinus Eisbock.

Schneider Weisse Aventinus Eisbock 2011

Syksyn 2011 vuosikertaa on ruodittu Olutkellarissa aiemminkin, joskaan aivan samasta erästä ei kyse ollutkaan. Vuosi oli 2014, jolloin vertailin keskenään tuoreen sekä kolmevuotta kellaroidun pullotteen eroavaisuuksia. Aikalaisten tekemien testitulosten vastaisesti koin hieman ikää ottaneen version kaikin puolin maistuvammaksi yksilöksi. Se ei kuitenkaan suoraan tarkoita, että aika kultivoisi samaan tahtiin myös kymmenenvuotiasta arvopulloa, mutta maiston jälkeen täytyy kyllä sanoa, että yllättävänkin hienosti vehnäolutpanimon jääbocki soi vielä näinkin pitkän paastoamisen jälkeen.

Joulukuun alussa maistettu olut on pullotettu 22.11.2011 ja sen parasta ennen -kirjauskin meni ohi jo viisi vuotta sitten. Eipä tuo makumaailmaa pahemmin rassannut ja vaikka olut tuoreesta mielikuvien perusteella paljon poikkeaakin, on se kaikessa soljuvuudessaan, liköörimäisessä olomuodossaan hyvissä voimissa. Jos ei suoranaista kehitystä uskalla hehkuttaa, kehtaa sen ainakin ääneen todeta, ettei pitkä vartominen olutta ainakaan kehnontanut ole – muuttanut vain.

Schneider Weisse Aventinus Eisbock 2011

Punertava, tummanruskea ja hyvin vähäeleisesti liikkuva olut kaatuu lasiin hyvin kepeän vaahdon saattelemana. Tuoksu on hyvin rusinainen. Kypsää, tummaa hedelmää, paahtunutta siirappisuutta ja hienoista mausteisuuttakin.

Maku on syvä ja meno muutenkin tahmaavan soljuvaa. Rusinainen, ylikypsä, tumma kuivahedelmäisyys tahdittaa menoa. Hidasta menoa, yllättäen ei oikeastaan lainkaan lämmön tunnetta tai suoraa makuviitettä runsaasta alkoholipitoisuudesta. Liköörimäiseksi meno on vuosien mittaan tiivistynyt, mutta toimii kyllä erinomaisesti. Ehkä vähän turhankin hyvin on kulmat hioutuneet pois, mutta ei tässä kyllä valittamisen sijoja muutoin eteen ole jätetty.

Pisteet: 40/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti