torstai 2. joulukuuta 2021

Lahden Erikois Joulu

Lahden Erikois Joulu

  • Tyyli: Dunkel
  • Alk.%: 4,7
  • Panimo: Hartwall (Royal Unibrew), Lahti, Suomi

Hartwallin ulkoisesti hauskan retroinen Lahden Erikois -sarja on esillä hyvin kattavasti läpi maan, mutta sen sisältöä on tullut läpikäytyä hieman laiskasti. Kesken lyhyen lomareissun yllättäen iskenyt mallasjuoman himo kuitenkin ajoi matkalaisen lähimmän pikkumarketin virvoitusjuomaosaston ääreen ja tuolloin sataneen ensirännän nostattama joulutunnelma innoitti tarttumaan lahtelaispanimon täysmaltaiseen sesonkiolueen.

Lahden Erikois -lipun alla kulkeva, peruslapparia selvästi sävykkäämpi lager on ollut markkinoilla jo useamman vuoden, mutta jäänyt Olutkellarissa vielä maistelematta. Jouluoluillahan ei luonnollisestikaan ole mitään tiettyä, yleismaailmallisesti pätevää ylätyyliä, mutta nämä maltaiset, vähintäänkin punertavan ruskeat lagerit osuvat minusta sesonkiin kaikessa mutkattomuudessaan varsin hyvin. Niissä on jotain sellaista alkutalven odottavaa tunnelmaa matkalla kohti kunnon pakkaskelejä ja paahdenautintojen aikakautta. Tunnelmoinnin (eli makujen) runsaus toki vaihtelee tuotekirjon sisällä kovasti ja lahtelaisversiointi edustaa sitä vähän kevyempää päätyä.

Makropanimon joululager lunastaa oikeastaan ne odotukset, mitä sille oluthyllyllä tuli ladattua. Vähän kliininen ja ehkä kepoinenkin olemus tarjoaa tilanteeseen kaivattua, hieman imellettyä maltaisuutta, kevyttä paahteisuutta ja leipäisyyttä. Makupajatso jää runsaudessaan osin toki tyhjentämättä, mutta asiaa ajetaan riittävissä määrin, joten juonesta pääsee kiinni. Joulutunnelmoinnin ohjaksiin kaipaisin kuitenkin vähän jykevämpää otetta oikeastaan jokaiselle osa-alueelle, joten tästä kumppanuudesta ei varmaankaan tätä lomahuuman keskellä koettua romanssia syvempää jatkotarinaa lopulta kehity.

Lahden Erikois Jouluolut on keskitäyteläinen, tumma ja samettinen täysmallaslagerolut. Maussa on maltaisuutta, tummaa suklaata ja jopa kypsää luumua, lempeää kahvia, paahteisuutta ja jonkin verran makeutta. Lahden Erikois Jouluoluen väri on kirkas, hyvin tumma ruskea. Katkerotaso on maltillinen.

Lahden Erikois Joulu

Punakanruskea olut kauniilla ja pitkäkestoisella vaahdolla. Tuoksu on leipäisen maltainen, suht tumma ja hieman makea. Takana yrttisyyttä. Ehkä hieman toiveita ohuemman oloinen, mutta ihan hyvä.

Maku on tuoksun tapaan ihan toimiva, mutta vähän ohkainen. Tummahkoa, punakkaa maltaisuutta leimaa kevyen imeltynyt, mukava leipäisyys ja keskirunsas paahteisuus. Yrttinen katkero, kevyt mausteisuus, ehkä vieno kuivahedelmäisyyskin taustoittavat maltaan tarjoamisia. Mutta hieman saisi syvempi tuo tuntuma olla, jotta maun hyvä maltaisuus saisi täyttymyksensä.

Mutta kuten todettua, ihan ookoo tavaraa.

Pisteet: 30/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti