Hangaround & Nobody 40100 Jyväskylä ft. Panimo Duuni |
- Tyyli: Barley Wine
- Alk.%: 10,5
- Panimot: Hangaround & Nobody Brewing, Jyväskylä, Suomi / Panimo Duuni, Jyväskylä, Suomi
- Pantu: UG Brewery, Lohja, Suomi
Alkaneen vuoden kutkuttavin paikallisuutuus on eittämättä tämä Hangaround & Nobody -duon juhlaviini eli kiertolaisten sadantena oluteränä maailmaan tuotu 40100 Barley Wine. Täytyy myöntää, että erämäärä rikkoi satalukeman hyvin salakavalasti eli rajapyykin saavuttaminen pääsi yllättämään allekirjoittaneen, vaikka kaverusten tekemisiä onkin tullut koko nelivuotisen rupeaman ajan seurattua. Hieno saavutus kaikenkaikkiaan ja varsin ahkerastihan Eetu ja Pekka ovat sivuhommina saaneet keitelläkin.
Juhlaolut on tietysti tyyliltään aika juhlava ja se on myös paketoitu mahtipontisesti 0,75-litrasiin lasipulloihin. Ohraviini on tekijöiden ensimmäinen, joten reseptiä on hierottu kuntoon paikallisen ja kansallisestikin palkitun kotiolutkaksikon, Panimo Duunin, kanssa.
Sain pullollisen olutta ihmeteltäväksi suoraan tekijöiltä ja eipä tuota kauaa tohtinut varastoissa hillota. 10,5-prosenttinen olut oli toki pakkauskokonsa puolesta vähän aikataulujen sovittelua vaativa rupeama, mutta mitäpä sitä ei juhlajuoman eteen olisi valmis tekemään. Jälkikäteen todettuna pieni lisäodottelu olisi ehkä voinut olla poikaa, sillä ajan hampaan tasoittelua oluen terävimmät särmät selvästi vaatisivat. Etenkin ensipolkaisu oli aika rujo, mutta hiljalleen avautuva ja lämmön myötä syvenevä makumaailma korjasivat ensisiemauksen hieman vinoon asettamaa suuntaa selvästi. Karheutta ne eivät kuitenkaan täysmääräisesti onnistu tasoittamaan.
Hangaround & Nobody 40100 Jyväskylä ft. Panimo Duuni |
Ruskeanpunakka olut runsaalla vaahdolla. Tuoksussa karamellisoituneen maltaan
sävyjä ja sitrusmaista, pihkaista humalotetta. Appelsiinin kuorta, kevyesti
paahtunutta siirappisuutta, ehkä hentoa rusinaakin, mutta hyvin vähän. Hyvä
tuoksu, jossa on myös hienoista kovuutta mukana.
Maku on alkuun aika rujo. Tosi rujo. Alkoholi puskee vastaan oikeastaan alusta
lähtien ja syvyys jää ohkaiseksi. Aika ja lämpö pehmentävät kulmia isolla
kädellä, mutta ehkä olut olisi kaivannut pientä malttia korkkaamisen suhteen.
Jätän oluen hetkeksi lasiin lepäämään ja ottamaan vähän aikaa taakseen.
Pelin avauduttua karamellinen maltaisuus tuo päävärin oheen hieman paahdettua
särmää ja tummaa, niinikään paahdettua siirappista taustaa. Alati kasvavissa
mitoissa rusinaa ja kypsiä kuivahedelmiä, enemmälti kuitenkin sitrusvetoa,
havua ja hedelmää. Alkoholi maistuu jälkimaussa ja lämmittää muutenkin, mutta
tahmaava, lämmön myötä kohtalaisen soljuvaksi pehmenevä tuntuma pistää hyvin
hanttiin. Ei silti täysvaltaisesti ja kokonaisuus jää vähän kärkkääksi. Aika
tekisi varmasti tälle hyvää...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti