perjantai 25. helmikuuta 2022

Hangaround & Nobody 40100 Jyväskylä ft. Panimo Duuni

Hangaround & Nobody 40100 Jyväskylä ft. Panimo Duuni

Alkaneen vuoden kutkuttavin paikallisuutuus on eittämättä tämä Hangaround & Nobody -duon juhlaviini eli kiertolaisten sadantena oluteränä maailmaan tuotu 40100 Barley Wine. Täytyy myöntää, että erämäärä rikkoi satalukeman hyvin salakavalasti eli rajapyykin saavuttaminen pääsi yllättämään allekirjoittaneen, vaikka kaverusten tekemisiä onkin tullut koko nelivuotisen rupeaman ajan seurattua. Hieno saavutus kaikenkaikkiaan ja varsin ahkerastihan Eetu ja Pekka ovat sivuhommina saaneet keitelläkin.

Juhlaolut on tietysti tyyliltään aika juhlava ja se on myös paketoitu mahtipontisesti 0,75-litrasiin lasipulloihin. Ohraviini on tekijöiden ensimmäinen, joten reseptiä on hierottu kuntoon paikallisen ja kansallisestikin palkitun kotiolutkaksikon, Panimo Duunin, kanssa.

Sain pullollisen olutta ihmeteltäväksi suoraan tekijöiltä ja eipä tuota kauaa tohtinut varastoissa hillota. 10,5-prosenttinen olut oli toki pakkauskokonsa puolesta vähän aikataulujen sovittelua vaativa rupeama, mutta mitäpä sitä ei juhlajuoman eteen olisi valmis tekemään. Jälkikäteen todettuna pieni lisäodottelu olisi ehkä voinut olla poikaa, sillä ajan hampaan tasoittelua oluen terävimmät särmät selvästi vaatisivat. Etenkin ensipolkaisu oli aika rujo, mutta hiljalleen avautuva ja lämmön myötä syvenevä makumaailma korjasivat ensisiemauksen hieman vinoon asettamaa suuntaa selvästi. Karheutta ne eivät kuitenkaan täysmääräisesti onnistu tasoittamaan.


Hangaround & Nobody 40100 Jyväskylä ft. Panimo Duuni

Ruskeanpunakka olut runsaalla vaahdolla. Tuoksussa karamellisoituneen maltaan sävyjä ja sitrusmaista, pihkaista humalotetta. Appelsiinin kuorta, kevyesti paahtunutta siirappisuutta, ehkä hentoa rusinaakin, mutta hyvin vähän. Hyvä tuoksu, jossa on myös hienoista kovuutta mukana.

Maku on alkuun aika rujo. Tosi rujo. Alkoholi puskee vastaan oikeastaan alusta lähtien ja syvyys jää ohkaiseksi. Aika ja lämpö pehmentävät kulmia isolla kädellä, mutta ehkä olut olisi kaivannut pientä malttia korkkaamisen suhteen. Jätän oluen hetkeksi lasiin lepäämään ja ottamaan vähän aikaa taakseen.

Pelin avauduttua karamellinen maltaisuus tuo päävärin oheen hieman paahdettua särmää ja tummaa, niinikään paahdettua siirappista taustaa. Alati kasvavissa mitoissa rusinaa ja kypsiä kuivahedelmiä, enemmälti kuitenkin sitrusvetoa, havua ja hedelmää. Alkoholi maistuu jälkimaussa ja lämmittää muutenkin, mutta tahmaava, lämmön myötä kohtalaisen soljuvaksi pehmenevä tuntuma pistää hyvin hanttiin. Ei silti täysvaltaisesti ja kokonaisuus jää vähän kärkkääksi. Aika tekisi varmasti tälle hyvää...

Pisteet: 34/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti