perjantai 18. helmikuuta 2022

Olutpaja XA Stout

Olutpaja XA Stout

  • Tyyli: Foreign Stout
  • Alk.%: 4,7
  • Panimo: Olutpaja, Laitikkala, Suomi

Pälkäneellä, Laitikkalan Makukyläksi kutsutulla alueella on luonnollisesti myös omat juomatuottajansa. Rönnvikin perinteikkään viinitilan uumenissa jo useita vuosia toimineen Olutpajan oluita ei ole tullut aikoihin vastaan, mikä on harrastajan kannalta ollut valtavan suuri sääli. Monissa keitoissa meritoituneen Timo Jukkan edesottamukset ovat näet monesta suusta kehuttuna olleet aina loppuun asti hiottuja tasapainoisten lajiedustajien mallisuorituksia.

Hyviä, vakaita makuja, jollaisina itsekin nuo muutamat kokemukset muistan. Ajanmyötä Olutpajan operoimat tyylit ovat myös alkaneet avautumaan Olutkellarissa aivan uudella tapaa ja eritoten brittivetoinen Haastaja olisi mielenkiintoista päästä nyt kokomaan ns. ”uusin silmin”. Nyt tutkaltani turhan pitkäksi ajaksi kadonneen panimon olutta löytyi onneksi Alkonkin valikoimista ja sattuipa vielä osumaan käteen suoraan hyllyostoksena, joten kohtaamista ei ollut syytä vältellä. Mukaan, kotiin ja lasiin.

XA Stout ei käsittääkseni ole aivan uunituore tuote, vaan on ollut Alko-nostoa aiemminkin saatavilla ravintolajakelussa. Runsaan paahtuneeksi Extra Stoutiksi tunnustautuva olut onkin mukavan runsasmakuinen ja paahteisia sävyjä hyvin esiintuova olut, jossa on jotain rauhallista talvitunnelmiin sopivaa olemuksellisuutta. ”Rehti” olisi hyvä sana kuvaamaan oluen päähäni nostamaa kuvaelmaa ja sellainenhan tämä olut eittämättä on. Varmaotteinen, maistuva ja nykyajan ylimääräisyydet pois suosiolla jättävä stout. Näitä onkin ollut vähän ikävä.

Olutpaja XA Stout

Varsin tummasävyinen olut vaaleanruskealla ja runsaaksi kohoavalla vaahdolla. Tuoksu on paahtuneen maltainen, tumman suklainen, hieman kahvinen ja kuiva.

Maku on runsaammin auki heti alkuvaiheilla. Sävytys on sama kuin tuoksussakin. Paahtomaltainen, kahvinen… Kahvisuus luo kuvaa myös tummansuklaisista piirteistä, jotka tässä ovat puhtaasti kahviaromisia, ei suoranaisen levysuklaisia tai kaakaoviitteisiä. Kuiva olemus saa taustalleen hienoista sikarilaatikkomaisuutta ja kevyttä nokisuutta.

Maultaan aika runsas, tuntumaltaan vähän kevyempi, mutta sopii hyvin tyyliin. Tasapainoinen ja talvitunnelmainen Stout.

Pisteet: 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti