keskiviikko 28. kesäkuuta 2023

Vehniän Juhannussahti 2023

Vehniän Juhannussahti 2023

Sahtisauna lämpesi taas Vehniällä ja janoisen kansan lasiin saatiin asiankuuluvaa nektaria. Melko ryhdikkääksi muodostunut juhannusjuoma tunnusti tänä vuonna 9,1%:n vahvuutta ja oli muutoinkin mukavan runsaspiirteinen ja muhkean tuntuinen elämys. Vastapainoa tunnelmalle toi reipas katajaisuus, joka korostui hienosti. Myös alkoholin lämpö kuivatti jälkimakua varsin maltaantäyteisen päämaun jäljiltä.

Vehniäläiset käyttivät sahdin valmistukseen sahti- ja ruismaltaita sekä luomulaatuista maatiaisruista. Kevyeen humalointiin valikoitui Hallertau Tradition. Juhlasahti kävi hieman tavallista viileämmässä ja ehti kypsymään hieman päälle kolme viikkoa ennen juhannussaunan lämmityspuuhia. Tämä rukiinen kokonaisuus menee omissa kirjoissa vehniäläisten parhaimmistoon.

Vehniän Juhannussahti 2023

Tummanhkoa, punertavan ruskeaa sahtia. Tuoksussa vahva rukiinen tunnelma, myös katajaa. Taustalla kevyttä imelyyttä.

Maku on hyvin suunmukainen. Tämänvuotinen sahti on runsas ja suussa pehmeänä soljuvaa. Tarjolla on imeltyneen rukiista, mallasleipäistä tunnelmointia, joka päättyy rukiisen mausteiseen, hieman kuivempaan ja katajaiseen loppuliukuun, jossa myös alkoholi antaa lämpöään.

Käymisestereitä löytyy hieman taaempaa. Pääosaa näyttelee hieno maltaisuus. Kypsä, tumma kuivahedelmäisyys tuo kuitenkin mukaan omaa syvyyttään. Tuhti ja tunnelmarikas sahti. Omiaan keskikesän taikojen äärellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti