keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Pyynikin Diablo Thorium Black

Pyynikin Diablo Thorium Black

Kevät on ollut melko tehokasta uutuusoluiden ja näyteoluiden aikaa. Pyynikin ensimmäinen puuhaboksi taisi avata kevään näyteoluthanat, mutta makumieltymysten kääntyminen tummista sävymaailmoista kohti odottavan keväisiä tunnelmia jätti mm. tämän stoutin nautintohetket odottamaan itseään.

Kyseessä on tamperelaispanimon toinen metalliorkesteri Diablolle valmistama bändiolut. Käsittääkseni idea on alkujaan lähtöisin panimon myyntiedustajien, Tuijan ja Jarin, suunnalta. Pyynikkihän rakentuu vahvan osakasjoukkion luomalle perustalle ja hienoa, että yhteisöllisyys näkyy myös ideoiden konkretisoitumisena jopa mallasjuoman tasolle.
Diablo – band:in 20-vuotisen taipaleen kunniaksi Pyynikin sammioista on yhdessä tuumin ulos loihdittu mustaakin mustempi Thorium Black Stout. Thorium Blackin (6,5%) maussa vallitsee lämmin tummien maltaiden paahde, vieno kaakaoisuus ja aavistuksen suolainen lakritsaisuus. Humalointi on vivahteikas sekoitus jaloa keskieurooppalaista katkeroa ja amerikkalaista sitrusta.
Thoriumia edelsi kauppavahvuinen Corium, mutta nyt vahvuutta on nostettu tyylilajissa paremmin toimivaksi, kuuspuolikkaaksi. Olut juhlistaa Diablon 20-vuotista taivalta ja on ollut saatavilla yhtyeen keikoilla. Olut on kehitetty panimoväen sekä Diablon Heikki Malmbergin ja Aadolf Virtasen kesken, tuotanto- ja laatupäällikkö Heikki Eräsalon viimeistellessä tarkemmat speksit ja määreet. Homma toimii ja lopputulos puhuttelee. Koska metallimusiikki on tällaiselle rytmiorientoituneelle nautiskelijalle aika kaukaista utopiaa, ajauduin makumaailman äärellä vähän smoothimpiin fiiliksiin, mutta sehän vain kertoo oluen monipuolisuudesta.

Pyynikin Diablo Thorium Black
Tummanpuhuva, vaaleanruskean vaahdon nostava ja kaunis olut. Tuoksussa hyvä annos espressomaista paahteisuutta, suklaata, mokkamaista syvyyttä ja hienoista limppuisuuttakin. Taustalla leijaileva, tyylikäs ja viehkeä savun vivahde sekä suolakiteinen salmiakkisuus kruunaavat hienon ja syvän tuoksun.

Monivivahteinen makumaailma kiehtoo, mutta hienoinen lisäsyvyys tekisi rungolla terää. Elegantti makupaletti menee nyt turhan helposti kitusiin, vaikka potentiaalia pidemmällekin, soljuvalle istunnolle olisi.

Tuoksusta tuttua espressoa, kaakaota, lopussa mukavaa, suolakiteiseen salmiakkiin yhtyvää katkeroa sekä miellyttävän smoothia savuisuutta. Jollei kyse olisi ryminäoluesta, toteaisin tämän olevan hämyisen jazztunnelmainen kokonaisuus. Mielikuva takkatulesta, tummapuisesta kirjastohuoneesta ja rahisevasta vinyylistä on vahva... Hetken makustelu paljastaa loppupuolelta toimivaa sitruksista humalaa ja paketti nivoutuu kauniisti yhteen. Pyynikin mainio suora paahteisen makujen saralla saa jatkoa.

Tuomio: Tyylikäs ja monivivahteinen stout.

Pisteet: 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti