maanantai 14. huhtikuuta 2014

Klassikkoa kevätpäivään: Cantillon Gueuze

  • Tyyli: Lambic (Gueuze)
  • Alk.%: 5,0
  • Panimo: Cantillon, Bryssel, Belgia
Kevään merkki..

Kevätpäivän kunniaksi oli taasen aika koluta hieman kellaria ja valikoida maistuva iltapäivän raikastaja kumppaniksi biergartenin rauhaan. Monesti näihin aikoihin alkaa myös lambichampaan kolotus valtaamaan alaa entistä voimakkaammin, joten hapuilin käteeni yleisesti hyvin tunnetun Cantillon-lambicpanimon jo klassikoksi nousseen Gueuzen. Olut piipahti tovi sitten myös Alkon valikoimissa, mutta poistui hyllyistä viime syksyyn mennessä. Hamstrasinkin jo hyvän aikaa sitten pienen kokoelman kyseistä olutta jemmaan, joten nyt oli aika taasen hieman verottaa kokoelmaa. 

Maustamaton, luomuraaka-aineista valmistettu Cantillon Gueuze tunnetaan myös pidemmällä nimellä Gueuze 100% Lambic. Se valmistetaan mallasohrasta ja mallastamattomasta vehnästä ja joukkoon lisätään runsaasti vähintään kolme vuotta vanhoja humalia – ei katkeron, vaan säilyvyyden vuoksi. Vierre käy avoastioissa spontaanisti ilman lisättyä hiivaa, käymistyön tekevät siis ympäristön villihiivat. Pääkäymisen jälkeen olut suljetaan tammitynnyreihin kypsymään. Lopullinen Cantillonin Gueuze syntyy sekoittamalla yhden, kaksi ja kolme vuotta kypsyneitä eriä keskenään – valmis lambic on siis eri-ikäisten seosten summa. Tynnyröityjä lambiceja voidaan myös maustaa marjoin ja hedelmin kuten samaisen panimon Rosé de Gambrinukselle on tehty, mutta Gueuzeen ei ylimääräisiä makuja lisätä. Se onkin panimon tunnetuin tuote ja kattaa puolet Cantillonin vuosituotannosta. 

Brysselin kävijälle tuttu patsas...
Sen pidemmittä puheitta on aika käydä tuplakorkin kimppuun, kaataa olut lasiin ja rentoutua. Omani on pullotettu vuonna 2011, joten melko tuoreella versiolla vielä mennään. Parasta ennen-päiväyskin näyttäisi venyvän vuoteen 2031 saakka. Pidempää kerrontaa oluen ja panimon taustoista sekä lambiceista yleensä löytyy muutamasta aiemmasta jutustani sekä Reittausblogin kattavasta infosta oman Gueuze-arvioinnin yhteydessä:

Cantillon Gueuze
Samea, nousevan auringon keltainen, tietyllä tapaa syvä lambic. Tuoksu sopii valloillaan olevaan kevätpäivään kuin nakutettu. Valkoviinimäinen, melko hedelmäisen hapan hennolla omenan vihreydellä varustettuna - myös kevyen sitruksen vivahteista pirteyttäkin löytyy. Muutoin hennon tamminen, arvokas ja puutarhamaisen maanläheinen.

Maku jatkaa keväisen pirteällä linjalla. Puutarhassa nautitun valkoviininomainen hedelmäisyys on varsin hapanta, puhtaan vaaleaa ja hieman omenaista. Joukossa on myös kieltä kipristävää, sitrusmaista kirpakkuutta sekä puolikypsän karviaispensaan karvautta. Tamminen yleisolemus pehmentää kokonaisuutta luoden siitä arvokkuutta huokuvan, jälleen maanläheisen tutun. Suun vuoraa terävän hapan, supisteleva kerros, joka säilyttää vaalean marjaisan tunnun suussa pitkään. Monimuotoinen, runsas ja mieluisan haasteikaskin olut.

Tuomio: Herkullinen, vaalean hapan ja hapokas nautinto, joka ei koskaan jätä kylmäksi. Sopivaa pureskeltavuutta, runsaita makuja sekä arvokkaan olemuksen omaavaa menoa. Lambicin, ehkä myös ei-niin-makeiden valkoviienkin ystäville. Klassikko.

Pisteet: 40/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti