- Tyyli: Stout
- Alk.%: 5,8
- Panimo: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Laitila, Suomi
Pääsiäistunnelmissa... |
Myös alkoholimonopolimme valikoimista löytyy näin kevään kunniaksi pääsiäisjuomaa, joskaan kovinkaan suurimuotoista "kausiolut"-tarjonta ei yleensä tuppaakaan olemaan. Rehdisti pääsiäistä varten valmistettu laitilalainen kuitenkin ylitti kiinnostuskynnyksen ja päätinkin ottaa kaksijakoiset mietteet pintaan nimellään nostattavan Kievari Mämmi Stoutin testiin jo näin ennen virallista juhlan alkua. Mämmioluitahan on Laitilastakin tullut jokunen jo menneinä vuosina, mutta nuo olen pääsääntöisesti jättänyt suosiolla hyllyyn pölyttymään. Nyt stout-maailman kanssa paritettu mämmitujaus kuitenkin kiinnosti sen verran, ettei tuotetta voinut sivuuttaa.
Vajaan kuuden prosentin rungon omaavan stoutin valmistukseen on siis käytetty ehtaa mämmiä, tuota mielipiteet vahvasti jakavaa mallas-ruis-perinneruokaa joka näyttää mennen tullen melkolailla samalta. Itselleni ruoka on melko neutraali paha, johon harvemmin kuitenkaan tulee lusikkaansa sotkettua... siksipä sen löytyminen oluesta samanaikaisesti hirvittää että kiehtoo. Mämmin lisäksi resepti pitää sisällään pomeranssinkuorta sekä First Gold- ja East Kent Goldings-humalia...
Paljastettakoon nyt etukäteen, ettei makuharmonia suuremmissa määrin Olutkellaristia miellyttänyt ja suosituksissani kallistuisinkin ehkä hitusen enemmän kehoittamaan Mämmi Stoutin hyödyntämistä ruoan laitossa. Muutama ruokablogisti onkin juomalle hyvää käyttöä keksinytkin, reseptit kannattaa ehdottomasti tarkastaa. Lisäksi olutbloggareista Tyttö ja Tuoppi suosii mämmiolutta mämmin seurana:
- Karitsan potka Mämmi Stout-hauteessa (Hannan Soppa)
- Mämmiolut-suklaakakku (Vatsasekaisin Kilinkolin)
- Mämmi + Mämmiolut (Tyttö ja Tuoppi, olut-ruokaparitussuositus)
Laitilan Kievari Mämmi Stout |
Mausta löytyy tuoksun tavoin aimo annos kahvisen paahteista
mallasta, jälkimaussa myös hieman vahvempaa suklaan aromia. Melko kuivassa makumaailmassa
on myös ohuelti pahvia, mutta myös rukiisempaa mämminkin henkeä – ei tosin mitenkään
liioitellussa mittakaavassa. Hieman nahkaa, melko vähän makeuden lähteitä
siihen nähden, että suklaata ja mämmiä maussa esiintyy. Aivan lopussa myös
hienoinen katkeron purenta kutittelee kielenkantoja, mutta muutoin tuo jää
melko pieneen rooliin. Runsaastakin makukokonaisuudesta jää kuitenkin uupumaan
syvyys, joka korostuu eritoten hieman vajaassa suutuntumassa.
Tuomio: Varsin paahteen värittämä kokonaisuus, jossa mämmi
ei pääse valloilleen – mikä lienee ihan hyväkin asia. Hienoisella teollisella
kaiulla maustettu stout-olut jää muutoinkin monella tapaa hieman kuivahkoksi
esitykseksi, joskin potentiaalia se omaa. Esiintyvät maut ovat sinällään
runsaita, mutta tiettyä syvyyttä uupuu. Varovainen suositus paahteen ystäville - ruoan laittoon suuremmat suositukset...ehkä.
Pisteet: 31/50
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti