tiistai 15. huhtikuuta 2014

Laitilan Kievari Mämmi Stout


Pääsiäistunnelmissa...
Pääsiäinen, tuo pitkät vapaat tarjoileva juhlapyhä joka on muuten kirkollisista pyhistämme vanhin... Perinteisesti pääsiäispyhät ovatkin tarjonneet allekirjoittaneella kaivatun lepohetken arjen tuiskeeseen ja niitä on yleensä vietetty hyvän ruuan ja juoman äärellä. Se sopiikin maanläheisempään talonpoikaistraditioon, jossa pääsiäinen on perinteisesti ollut paaston päättymisen juhla - hyvän ruuan ja maukkaan oluen iloittelu. Mikäpäs minä sitten olen perinteitä muuttamaan...

Myös alkoholimonopolimme valikoimista löytyy näin kevään kunniaksi pääsiäisjuomaa, joskaan kovinkaan suurimuotoista "kausiolut"-tarjonta ei yleensä tuppaakaan olemaan. Rehdisti pääsiäistä varten valmistettu laitilalainen kuitenkin ylitti kiinnostuskynnyksen ja päätinkin ottaa kaksijakoiset mietteet pintaan nimellään nostattavan Kievari Mämmi Stoutin testiin jo näin ennen virallista juhlan alkua. Mämmioluitahan on Laitilastakin tullut jokunen jo menneinä vuosina, mutta nuo olen pääsääntöisesti jättänyt suosiolla hyllyyn pölyttymään. Nyt stout-maailman kanssa paritettu mämmitujaus kuitenkin kiinnosti sen verran, ettei tuotetta voinut sivuuttaa. 

Vajaan kuuden prosentin rungon omaavan stoutin valmistukseen on siis käytetty ehtaa mämmiä, tuota mielipiteet vahvasti jakavaa mallas-ruis-perinneruokaa joka näyttää mennen tullen melkolailla samalta. Itselleni ruoka on melko neutraali paha, johon harvemmin kuitenkaan tulee lusikkaansa sotkettua... siksipä sen löytyminen oluesta samanaikaisesti hirvittää että kiehtoo. Mämmin lisäksi resepti pitää sisällään pomeranssinkuorta sekä First Gold- ja East Kent Goldings-humalia...

Paljastettakoon nyt etukäteen, ettei makuharmonia suuremmissa määrin Olutkellaristia miellyttänyt ja suosituksissani kallistuisinkin ehkä hitusen enemmän kehoittamaan Mämmi Stoutin hyödyntämistä ruoan laitossa. Muutama ruokablogisti onkin juomalle hyvää käyttöä keksinytkin, reseptit kannattaa ehdottomasti tarkastaa. Lisäksi olutbloggareista Tyttö ja Tuoppi suosii mämmiolutta mämmin seurana:

Laitilan Kievari Mämmi Stout
Lähes musta, vaaleahkon ruskeaa vaahtoa kauniisti kantava mämmiolut. Tuoksu drystoutmainen – runsaasti kahvista paahteisuutta, hienoisesti alkukantaista käsinpaahdetun maltaan aromia, mutta myös kevyttä suklaan tuntua. Yleisilme on siis melko kuiva. Mämmiä ei liiemmin tuoksusta löydy – ainakin se sekoittuu tumman ruskeaan tuoksuun melko hyvin eikä niin sanotusti hypi nenille.

Mausta löytyy tuoksun tavoin aimo annos kahvisen paahteista mallasta, jälkimaussa myös hieman vahvempaa suklaan aromia. Melko kuivassa makumaailmassa on myös ohuelti pahvia, mutta myös rukiisempaa mämminkin henkeä – ei tosin mitenkään liioitellussa mittakaavassa. Hieman nahkaa, melko vähän makeuden lähteitä siihen nähden, että suklaata ja mämmiä maussa esiintyy. Aivan lopussa myös hienoinen katkeron purenta kutittelee kielenkantoja, mutta muutoin tuo jää melko pieneen rooliin. Runsaastakin makukokonaisuudesta jää kuitenkin uupumaan syvyys, joka korostuu eritoten hieman vajaassa suutuntumassa.

Tuomio: Varsin paahteen värittämä kokonaisuus, jossa mämmi ei pääse valloilleen – mikä lienee ihan hyväkin asia. Hienoisella teollisella kaiulla maustettu stout-olut jää muutoinkin monella tapaa hieman kuivahkoksi esitykseksi, joskin potentiaalia se omaa. Esiintyvät maut ovat sinällään runsaita, mutta tiettyä syvyyttä uupuu. Varovainen suositus paahteen ystäville - ruoan laittoon suuremmat suositukset...ehkä.

Pisteet: 31/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti