lauantai 12. huhtikuuta 2014

Alkon kaksi Amerikan unelmaa: Founders Imperial Stout sekä Centennial IPAAlkon valikoimiin saapui hienoisella porrastuksella kaksi ennakkoon varsin mielenkiintoista michiganilaispanimon tuotetta, joita ei tällä kertaa edes hinnalla pilattu. Founders Brewing Companyn tummanpuhuva Imperial Stout sekä Centennial IPA matkasivat monopolimarketin hyllyihin Diamond Beveragesin kuljettamina.

Itse panimo sijaitsee alunperin turkistarhaajien ja lähetyssaarnaajien perustamassa Grand Rapidsissa, joka on Michiganin osavaltion toiseksi suurin kaupunki. Panimon alkutaival oli tiukka ja kivinen, mutta sen kelkka kääntyi omistajien Mike Stevensin ja Dave Engbersin muutettua koko toimintansa perustaa – muutos tottavie kannatti! Alkujaan vakituisista työpaikoistaan eroon hankkiutuneet kaverukset lähtivät suuren pankkilainan turvin perustamaan omaa panimoaan ja palvelemaan massojen janoisia suita. Vuosien vaikeuksien jälkeen rohkea päätös keskittyä runsaita makuja tarjoavien, rajoja rikkovien pintahiivaoluiden valmistukseen osoittautui oikeaksi ja Founders onkin hiljalleen noussut nauttimaan olutpiirien suosiota yli rajojen. Massamarkkinoiden sijaan craft beer-vallankumouksen kelkkaan hypänneet kumppanukset omistavatkin nykyisin korkealle arvostetun artesaanipanimon, jonka oluet ovat kysyttyä tavaraa maailman laajuisesti.

Since 1997
Koska nyt saataville tulleen kaksikon hintakaan ei taivaita hiponut (IS 4,97€/0,355l ja IPA 3,86€/0,355l), oli pulloihin tartuttava niiden saapuessa ulottuville. Ennakkoilmoituksista poiketen Imperial Stout ehtikin hyllyyn ennen aiemmin saapuvaksi povattua IPA-veljeään, joten otetaan se ensimmäisenä suurennuslasin alle… Käydään vielä kuitenkin lyhyesti oluiden taustat lävitse:

Jyhkeällä 10,5%:n rungolla varustettu Imperial Stout on paahdenautinto, joka on valmistunut kokonaista kymmenen mallaslaadun voimin. Se on panimon sydäntalveen ajoittama kausiolut, joka on tarjolla vuosittain tammi-maaliskuun aikoihin. Centennial IPA taasen löytyy ympärivuotisesta tuotannosta ja on nimensä mukaisesti valjastettu ainoastaan yhdellä humalalajikkeella – Centennialilla. Single hoppia siis tarjolla ja ihan sopuisalla vajaan 70 EBUn purennalla varustettuna. Panimon tuotteiden saatavuuskaudet löytyvät näppärästi nettisivujen 2014 Availability Calendar-taulukosta. Mutta sitten IS:n kimppuun:

Founders Imperial Stout
Founders Imperial Stout
Lähes öljymäisen liukkaasti lasiin kaatuva, todella tumman puhuva olut. Vaahto on enteellisen ruskeaa, keskirunsasta ja kestävää. Tuoksu toimii ja luo tasapainoisen kuvan varsin jyhkeästä tuoksujen kirjosta. Runsaan paahtuneen, kahvisen maltaisuuden seasta paistaa mukavasti myös melko runsasta tumman suklaan kuivahkoa aromia. Paahteen seassa on myös lakritsista tukevuutta, sekä pinttyneen paahteista lakritsiakin - ehkä samasta sopukasta voi kaivella tummahkoa hedelmän vivahdettakin. Runsas, muhkea ja toimiva kokonaisuus...

Maultaan edelleen tumman puhdikas, runsaanlaisesti paahdetun kahvin, osin käristetyn maltaan sekä kaakaopapuisen suklaan yhteenliittymä. Mallaspuolelta nousee maun edetessä myös paahtuneeseen siirappiin verrattavaa makeutta sekä paahteen voimakkuuden nostattamaa ohutta savun tuntua - makukirjon loppupuoliskolla myös salmiakkinen suolaisuus nostaa päätään yhdessä kevyemmän lakritsin sivalluksen kanssa, mutta taipuu viimeistään aivan lopussa hyvin esiin nousevalle sitrusmaiselle katkerolle. Loppuliuku onki rapea, pinttyneen makeuden ja intensiivisen paahteen dominanssia. Suutuntumaltaan ehkä odotettua hillitympi, joskin oikein sopivasti tasapainotettu. Alkoholi on hienosti piilossa ja tuntuman suhteellinen keveys tekee juomasta pelottavan petollisen.

Tuomio: Runsaita makuja tumman puhuvalla värikirjolla. Paahdetta, lakritsia, suklaata, pinttynyttä makeutta sekä lopussa hyvin purevaa katkeroa. Jenkkiläinen IS, joka toimii moitteettomasti!

Pisteet: 41/50
----

Founders Centennial IPA
Founders Centennial IPA

Kuparinen, varsin kirkas ja kauniisti vaahtoava IPA kaatuu lasiin. Tuoksu antaa itsestään yllättävänkin monotomisen kaiun – lähinnä hentoiseen marjaisaan makeuteen sekoitetun greippisen, ehkä hivenen pihkeän humaloinnin olemus on esillä, muttei sekään järin eloisana. Toki makeahko mallaspuoli henkii omaa läsnäoloaan, mutta tietynlainen valloittavuus kokonaisuudesta puuttuu.

Mausta löytyykin tuoksua enemmän karismaa, mutta varsin koruton ja yksioikoinen se silti on. Voimakkuutta toki löytyy miellyttävän kovalla volyymillä, eikä humalan purennastakaan valittamisen sijaa löydy. Vaalean karamellinen mallasrunko on hyvin hillityn tuntuinen, lähinnä kauniisti humalan puhdille taustatukea antavaa ja varsin hyvin sitä kannattelevaakin. Muutoin makua hallinnoikin varsin suoralinjainen, tuoreen greippinen ja havuisan pisteliäs purenta, joka monin paikoin on melko raa’ankin kalseaa ja yksioikoista. Hyvin puree ja suu rapsaa, jälkimaku jatkuu happaman katkerana hamaan iltaan saakka, mutta kokonaisuutta leimaava hento, imeläkin marjaisuus ei oikein istu soppaan. Raikkautta, ehkä kevyelti hedelmäistä menoa tämä tuon sijaan ehdottomasti kaipaisi, nyt jää hieman ”virittämätön” vaikutelma mieleen.

Tuomio: Suoraviivainen, rapean pureva ja mallas-humala-suhteeltaan ihan kohtalaisen toimiva IPA, jota kalvaa mansikan karamellinen, epämiellyttävänkin mehutiivisteinen orastus. Tuo on toki pientä, mutta tiettyä hedelmäistä tunnelmaa sekä raikasta sitruksen purentaa tämä kyllä kaipaisi. Ei nyt täysin onnistunut vakuuttamaan...

Pisteet: 34/50
----

Eli niin sanotusti hitti ja huti. Huti toki voi olla hieman kärkäskin sana kuvaamaan Centennalia, sillä onhan se myös runsaita kehuja kerännyt jo ihan koto-Suomessakin. Omaan suuhun tuo ei vain istunut tavalla, jota ennakkohypeen nähden olisi voinut odottaa - ei oikeastaan lähimainkaan. Alle neljän euron hinnalla tuota kyllä kannattaa testiin hakea, itsekin ostin suorilta kolme pulloa, joten kaksi jäi vielä pureksittavaksi tämän arvioidun jälkeen. Mieluusti ne nautin, joskaan suosikista ei puhutakaan... Imperial Stoutista ei liene tarvetta erikseen mainita, että kyseessä on perkuleen hyvä olut...!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti