keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

God Påske! – Hyvä pääsiäinen takanapäin...Osa pääsiäisestä...
Pääsiäinen on siis mennyttä aikaa ja katseet lienevät ainakin osalla jo kääntyneet työväenjuhlaksikin tituleeratun vapun rientoihin.  Menneiden pyhien aikana oma pelikirjani sisälsi lähinnä rentoutumista hyvässä kevätsäässä sekä hyvän maun rajapintoja hipovaa nautiskelua ruokapöydän äärellä. Jokunen maistuva olutkin lasissa ehti vierailemaan, joten juttuja kertyi varastoon mukavasti julkaisua odottelemaan. Arvioita lukuun ottamatta kynä pysyikin visusti penaalissa ja pyhien aikana jouduin rentomoodissani turvautumaan pariin aiemmin julkaisematta jääneeseen juttuun…

Varsinaisia pääsiäisoluita ei hirveämmin testiin tullut hamuttua, mutta jo paljastettujen lisäksi sentään jotain kausitavaraa tuli vielä viikonloppunakin testiin otettua. Muutoin lepopäivät tarjoilivat maistuvia hetkiä rannikolta saapuneen, mielenkiintoisen belgioluen sekä lähituotetun west coast IPAn muodossa – kotiolutta oli siis sopivasti tarjolla. Juomalistalta löytyi muun muassa puolalaista hunajaunelmaa, mutta myös lisää paikallista väriä Hiisin maistuvien makujen muodossa. Myös kuin varkain tapahtunutta terassikauden avausta voidaan hyvillä mielin kutsua täydeksi sudeksi… Auringonpaiste ja käryävän grillin aromit muistuttivat allekirjoittanutta vehnäoluiden mahtavuudesta, joskaan sen suurempia sanailuita näistä kokemuksista ei ylös tullut kirjailtua – ehkä hyvä niin, välillä pitää myös rentoutua. 

Sen suurempaa analyysiä ei pääsiäisen ajasta kuitenkaan taida kukaan tässä vaiheessa lukea, joten jatketaan tästä sujuvasti oluen pariin. Kun Gouden Caroluksen pääsiäispommi taasen unohtui toiseen osoitteeseen, hamuilin käsieni ulottuville norjalaista pääsiäisolutta kahden vuoden takaa. Nøgnen God Påske 2012 ei tuoreeltaan suurta sykähdystä varsin tehokkaasti purkautuvaa vaahtoryöppyään lukuun ottamatta tarjoillut, joten varastoin yhden yksilön odottelemaan parempia aikoja. Nyt olikin sopiva hetki kaivella olut kellarin perukoilta, sillä varsinaista kypsytyspotentiaalia tällä tuskin pitkässä juoksussa olisikaan. Aurinkoinen kevätpäivä, vehnäinen belgi ale ja luonnon rauha. Täytyy kyllä sanoa, että puitteet nautintohetkeen olivat kohdillaan. Mutta kuinka tuo tärkein, eli olut sitten tehtävästään selviytyi?

Nøgne Ø God Påske 2012
  • Tyyli: Belgian Ale
  • Alk.%: 6,5
  • Panimo: Nøgne Ø, Grimstad, Norja

Nøgne Ø God Påske 2012
Edelleen varsin liukasliikkeistä tavaraa – olut nimittäin karkaa pullosta vauhdilla, mutta onneksi valtaosa pelastuu. Hieman simainen olemus on melko vahvan jenkkihumalan sitruksisuuden värittämä, belgihiivaisen mausteista ja makeahkoa, leipäisen maltaista. Kuivattua hedelmää rusinan vetämänä, myös hapanta vehnääkin on sopuisasti. Lopussa kukkaisa tuoreus sekä kepeä yrttisyys puraisee yhtyen humalan syvään olemukseen - jokseenkin parfyynenkin olemus huokuu kokonaisuudesta. Tuntumaltaan melko runsas, joskin tiheän hiilihappoinen. Hapoista paras terä on kuitenkin pehmennyt ja kupliva pirteys on mukavan samettista. Napakasti pureva, hieman hapan ja yllättävän tasapainoinen. Toimii mainiosti vaikka melkoinen soppa onkin sekoiteltu.

Pisteet: 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti