tiistai 29. huhtikuuta 2014

Vakuuttava, upea ja maistuva vehnäolut: Schneider Weisse TAP4 Mein Grünes


Kevät on aurinkoisen mielen ja kesään valmistautumisen aikaa. Kevätauringon ensisäteistä lähtien olen suunnannut katseeni jo orastavan kesän rientoihin, mökkielämään ja seesteiseen nautiskeluun. Myös kesäjuomien kartoitus ja valikoiman yleinen läpikäynti on aloitettu hyvissä ajoin – ehkei vielä niinkään vahvasti lasin puolella, mutta ainakin mielikuvissa (Valvira/STM huomio!) ja itsensä tarkastelun yhteydessä. Vaaleuttahan kesäjuoma huutaa ja maistuvat hefeweizenit, saisonit ja witbierit ovat luonnollisesti vahvoilla – ympärivuotista sahtia unohtamatta! Kuin tilauksesta, saapui saksalaista vehnäolutosaamista laajalti esittelevän Weissbierbrauerei G. Schneider & Sohn-panimon luomusertifioitu Schneider Weisse TAP4 Mein Grünes Alkon valikoimiin ja sitä kautta muutaman pullon voimin myös oman Biergartenin paisteeseen. Paljastettakoon jo alkuun, ettei ensi kesän vakio-oluen etsinnästä tarvitse enää sen suurempaa stressiä ottaa – TAP4 on tässä kisassa melko vahvoilla!

Yli 150-vuoden kokemuksella vehnäoluita valmistava panimo on ihastuttanut myös Suomessa ajoittain jouluvalikoimasta löytyneen Aventinus Weizen-Eisbockinsa sekä Alkon vakiokasvon, hekumallisen TAP6 Unser Aventinuksen voimin. Laatuoluita kumpainenkin, joista jälkimmäisen arvostan oikeinkin korkealle kastissaan ja ihan yleiselläkin tasolla. Nyt valikoimiin Kelheimista rahdatun TAP4:sen nostattamat odotukset olivat kovat ja olut täyttikin ne viimeistä airon vetoa myöten. Luomuraaka-aineista valmistettu, runsaammin humaloitu hefeweizen nosti hymyn huulille ja ehti huveta pitkien pyhien aikana useamman pullon verran, ennen kuin raaskin ottaa sen tarkemman analyysin kohteeksi... Vehnä- ja ohramaltaita suhteessa 50/50, humalina Hallertauer- ja Cascade-lajikkeet, valmistuksessa mukana saksalainen ammattaito- ja kokemus – ei kuulosta huonolta…?

Schneider Weisse TAP4 Mein Grünes
Tasaisen samea, kauniin vaahdon muodostava, rusehtavan keltainen vehnäolut. Tuoksu on suht runsaan puoleinen, vehnäisän maltainen, ehkä niiltä osin hieman makeakin. Hillitymmän banaanin sekaista, mausteista hiivaisuutta sekä runsaasti tuoksua piristävää Cascaden sitrusta. Luonnetta antavaa yrttisyyttä sekä ohutta hedelmäisyyttä löytyy myös sopivasti. Kesäisä, sopivan voimakas ja miellyttävän tuoksuinen kokonaisuus kaiken kaikkiaan.

Maussa vehnäinen maltaisuus on vahvaa, osin makeanlaista, mutta sopivassa suhteessa hivenen hapantakin. Mausteinen hiivaisuus on myös hyvin esillä - pippuria, neilikkaa ja yrttistä potkua löytyy näin ollen mukavasti. Banaani on tuoksua huomattavasti hailakampaa, myös muu hedelmäinen henkäys on himmennyt entisestään. Hiivan ja vehnän seasta ponnistaa pirteähkön sitruksinen loppurutistus, joka kruunaa miellyttävän runsaan ja mainiosti toimivan makukokonaisuuden – pureva humalointi onkin oiva pari vehnän kevyelle happamuudelle sekä pippuriselle hiiva-aromille! Suutuntumaltaan vehnäolueksi oikeastaan nappisuoritus, tasapainoinen ja riittävän runsas olematta kuitenkaan tukahduttavan raskas – iso rooli pirteydessä lienee rapean humaloinnin ansiota… Ei voi kuin kiitellä!

Tuomio: Ensiluokkainen, maistuva ja reilummin humaloitu vehnäolut saksalaiselta laatupanimolta. Sitruksisen puristuksen leimaama ja  viimeistelemä vehnän ja hiivan pyhä liitto toimii ja uppoaa kesän odotukseen mitä parhaiten. Vahva suositus vehnäisten makujen ystäville.

Pisteet: 40/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti