tiistai 1. huhtikuuta 2014

Saksalainen craft beer noususuhdanteessa: CREW Republic 7:45 Escalation


Saksa tunnetaan laadukkaista lagereistaan sekä maistuvista vehnäoluistaan. Saksaa saatetaan myös ajoittain pitää tylsänäkin olutmaana – ainakin modernien makujen ystävien keskuudessa. Nahkahousujen maassa on kuitenkin noustu myös uuden aallon harjalle ja craft beerin ilosanomaa levitetään pääsääntöisesti hieman tuhatvuotisia toimijoita tuoreempien panimoiden toimesta. Humalan hekumaa ja perinteiden rajoja rikkovia panimoita on syntynytkin hyvää vauhtia perinteisten luostari- ja gasthauspanimoiden rinnalle. Vaikka arvostan maan osaamista maltaisten makujen tarjoamisessa, on myös mielenkiintoista seurata vuosisataisten olutperinteiden murrosta tietyllä tapaa oluttyylipoliittisesti konservatiisenkin oloisessa Saksassa. 

"Aamuvirkkujen" olut...?
Jonkinasteisia merkkejä perinteiden murtumisesta onkin ollut havaittavissa lähiaikoina maistamissani Häffner Bräu Hopfenstopfer Citra Alessa sekä Riedenburger Dolden Sud IPAssa, joissa ei maistuvuudestaan huolimatta aivan vielä täysillä ole konetta pistetty käyntiin.  Müncheniläinen CREW Republic-panimon 7:45 Escalation double IPA onkin sitten jo toista maata ja idea on viety niin sanotusti loppuun saakka: humalina Columbus, Simcoe, Amarillo ja Chinook, joista irtoaa katkeroaineita 83 IBUn verran. Olut on pantu Hohenthanner Schlossbrauereilla, Münchenin läheisessä Hohenthannin kylässä. Nimessä mainittu lukusarja 7:45 viittaa juhlakansaan, joka jaksaa jorata aamuun asti ja on vielä tolpillaan, kun tavallinen kansa heräilee yöuniltaan. Bilehileiden kunniaksi valmistettu double IPA siis? Erikoista…

Itse CREW-panimo kertookin olevansa kahden perisaksalaiseen lagerkulttuurin kyllästyneen kaveruksen projekti, jotka halusivat karata perinteisen mukavuusalueen ulkopuolelle etsimään uusia makuja ja toimintatapoja. Yhdessä heidän on tarkoitus saavuttaa selkeä päämäärä – unelmien oluen valmistaminen! Puvut ja kravaatit vaihtuivat kokohaalareihin ja yöt muuttuivat työntäyteiseksi reseptiikan hiomiseksi. Työn tuloksena syntyikin ensin panimon Pale Ale, joka on viitoittanut panimon tietä siitä eteenpäin. 

CREW Republic 745 Escalation
Aprikoosin oranssi, osin hieman utuinen saksalais-DIPA, joka kerryttää nokkaansa ohuen, mutta varsin tiiviin vaahtokerroksen. Tuoksu on melko voimakas, riittoisa ja oikein toimiva. Mallaspuoli esiintyy melkoisen makeana, vaaleahkon karamellisena, muttei imelyydestään huolimatta häiritse juuri lainkaan. Greippinen, osin pihkainen humalointi nimittäin pitää huolen siitä, että rapeutta oluesta löytyy. Aromaattista tropiikin hedelmää on myös runsaasti, mutta orastava kukkaisuus tekee sivujuonteesta hieman tunkkaisen. Moniulotteinen ja runsas, hieman raskastuoksuinen DIPA, joka lupailee maistuvaa makunautintoa. 

Myös mausta löytyy makean karamellista , hivenen keksistäkin maltaisuutta, joka on tuoksun tavoin hyvin esillä, muttei nouse kokonaisuutta liikaa leimaavaksi. Greippistä purentaa pihkaisin ottein, eksoottista hedelmäisyyttä ja tuhtia tunnelmaa. Sopivan pureva, loppuliu’ussaan miellyttävän rapea olut, jonka suutuntuma on melko hidas, tuhti ja tuoksussakin mainitun kukkean aromipuolen kautta myös hieman tunkkaisen raskas – hienoinen sivumaku myös sivulta kurkkii, mutta sen tarkemmin en siitä jyvälle pääse. Makeutta myös löytyy, muttei kuitenkaan asteikon kriittisimmällä voimakkuudella – raikkaaksihan olutta ei näille teeseillä kuitenkaan oikein saa. Se ei tosin haittaa ja saksalaiset ovatkin mielestäni onnistuneet loihtimaan varsin toimivan ja hitaasti nautiskeltavan katkeroherkun, joka jättää suun myös mukavan makeaksi.

Tuomio: Hieman makeampaan koulukuntaan paremmin uppoavaa DIPA-tekemistä Saksasta. Ei puhtain, ei ehkä tasapainoisinkaan, mutta nautittava, omaan makuun hyvin toimiva olut, jossa on selkeää ”uuden koulun” tunnelmaa alusta loppuun. Hyvä DIPA!

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti