Kyläpanimon nestemäistä leipää... |
- Tyyli: Tumma Lager
- Alk.%: 5,0
- Panimo: Brauerei Aying, Ayieng, Saksa
Ayinger Altbairisch Dunkel on tuttu jo vuosien takaa, joten
pitkästä aikaa on mukava verestellä vanhoja. Kaivelin huvikseni muistiinpanot
harrastuksen alkuajoilta esiin ja varsin suunmukainen oluthan tämä(kin)
ayingeriläinen näyttää olleen – pisteitäkin on ropissut kaikkiaan 39/50. ”Kaakkoismüncheniläispanimon”
tarjonta ei ole kylmäksi jättänyt muutoinkaan sillä vastaan tulleet oluet ovat
järjestään maistuneet mainiosti, mutta myös vakuuttaneet laadukkuuden ja
tasapainoisuuden valtein. Edesmennyt olutkirjailija Michael Jackson kehuu Beer International-kirjassaan Altbraichia
seuraavasti:
“A good example of its kind. Impenetrably dark with a golden-brown gleam when held up to the light, and with a warm aroma and malty taste, while summoning up coffee taste sensations on going down. It is brewed from five types of malt (two of which are torrified dark), and it is only lightly hopped.”
Itse panimo sijaitsee tosiaan Müncehenin kaakkoispuolella,
pienessä Ayingin kylässä. Kollegani, Tuopillinen-blogin Jouni teki viime vuonna
kateutta herättäneen matkan Baijerin ytimeen ja matkaraportista löytyy myös
hyvä infopaketti Ayingiin paikan päälle halajaville – tunnin matka
paikallisjunassa kohtuulliseen hintaan ei tässä tapauksessa tuntuisi missään!
Brauerei Aying on perustettu vuonna 1878 eli maltaista taipaletta on takana jo
reilun 130-vuoden ajalta. Panimo on kuitenkin hieman päivittänyt itseään matkan
varrella ja nykyisin tuotanto on siirtynyt modernimpaan laitokseen pois
alkuperäisestä sijainnista. Maaseutupanimo toimii uudistuksista huolimatta
edelleen perheomisteisena ja tuottaa 80 000 hehtolitraa olutta vuodessa.
Itseäni hymyilyttää aina Ayeingerin ääntämisohje, joka auki kirjoitettuna saa
aina pohtimaan, kuinka periskottilainen aksentti siihen tarttuisikaan – tokihan
"eye-ing-gr" jo
finskemanninkin suusta kuultuna hieman särähtää.
Celebratorin pikkuveljenä kunnostautuva Altbraisch
tarkoittaa ilmeisesti vapaasti käännettynä ”Baijerin
perinteistä tummaa olutta” ja sitähän se eittämättä onkin… Leipäiseen
maltaisuuteen on yhdistetty sopuisassa suhteessa Hallertau-humalaa, joka
leikkaa kauniisti leipäisen maltaisuuden nostattamaa runsautta. Katsotaanpa sitten hieman tarkempaa sanailua
makujen ääreltä...
Kastanjan ruskea, kirkas olut joka vaahtoaa varsin
kauniisti. Komea ilmestys alkutalven illassa. Tuoksultaan vahvan ruisleipäinen,
hivenen makea ja aavistuksen viljaista kuivuutta omaava. Hienoista, purevaa
happamuutta, oikein maino, maanläheinen paketti. Tästä pidän!
Maku on niin ikään kohdillaan… Keskitumma ruisleipäisyys on
vahvaa ja aivan kevyttä imeltyneisyyttäkin sivusta löytyy. Luonnetta kuitenkin
kasvattaa sopuisan pureva, yrttinen tuntuma, mutta matkassa on myös mukavaa
pähkinäisyyttäkin. Jostain nousee myös kevyttä suklaan tuntua esiin, mutta
melko hillitysti sitä kuitenkin esiintyy. Yleisesti olut on myös mukavan raikas
ja kauniin tasapainoinen.
Tuomio: Laadukasta osaamista esittelevä, suomalaiseen
mökkimaisemaan täydellisesti istuva tumma lager, jossa makujen runsaus,
tasapaino ja ennen kaikkea toimivuus yhdistyvät kauniiksi kokonaisuudeksi.
Yksinkertainen, maanläheinen – siksipä se toimii niin mainiosti!
Pisteet: 36/50
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti