- Tyyli: Stout
- Alk.%: 6,2
- Panimo: Hiisi, Jyväskylä, Suomi
- Muuta: Yhteistyössä MEOM ja Paahtimo Papu
Yhteistyössä on ideaa – tätä ei yksinkertaisesti tämän
jälkeen voi kukaan kiistää! Kun kolme jyväskyläläistoimijaa yhdistää voimansa
on lopputuloksena odotetusti jotain suurta ja kaunista – näin kävi tälläkin
kertaa. Puhun nyt oluesta, jonka nostin viime metreillä Olutopas.infon vuosiäänestyksessäkin omissa listoissani kotimaisten oluiden kärkipaikalle ja kansainvälisessäkin
kisassa neljännelle sijalle tämän vuoden osalta… Voitaneen ihan rehellisesti
sanoa, että nyt kolahti – ja kovaa!
Mistä siis oikein on kyse? Noh, paikallinen mainostoimisto
MEOM vastaa Hiisin ulkoisesta ilmeestä ja onkin tehnyt ansiokasta työtä brändin
visuaalisen puolen eteen. Alkusyksystähän yhteistyö syveni niin sanotusti
pintaa syvemmälle, kun ravintolamyyntiin ilmestyi Hiisin ja MEOMin yhteinen bohemian
aleksi kutsuttu luomuolut – Boheemi… Luomuahan panimolta oli jonkin aikaa
tiedusteltu lisenssien hankkimisen myötä ja ajatuksena olikin, että kun sellainen tehdään niin siihen sitten myös
panostetaan. Näin sai alkunsa historialliselta
Böömin alueelta makujaan lainaava, Boheemi-sarjan ensimmäinen olut, josta kuulemma pullotellaan kohta puoliin jo
toista satsia tarjolle...
Kohdista kulkusi kohti tätä merkkiä... |
Ennen bohemian alen
toisintoa markkinoille kuitenkin ehti saman sarjan toinen olut, tummempi,
mahtavampi ja yhteistyökenttää entisestään laajentava Boheemi Papu. Sen teossa
on ollut aktiivisesti Hiisin ja MEOMin lisäksi mukana myös viime keväänä ovensa
avannut luomukahvipaahtimo Papu, joka on hurmannut jyväskyläläiset
vastapaahdetun kahvin aromeillaan. Ajatus luomuisasta kahvioluesta on
kytenytkin mielissä jo pidemmän aikaa ja näin talven tultua aika oli enemmän
kuin kypsä kahviselle stoutelämykselle. Kyllä vain!
Olut rakentuu pääosin
kotimaisten luomumaltaiden varaan, mutta on joukkoon ripoteltu myös hippunen
saksalaistakin luomulaatua, joka haukkaa 2,5%:n siivun tummien mallaslaatujen
osuudesta – lisäksi matkaan on tarttunut luomukaurahiutaleita ja koko komeus on
viimeistelty Papun omakätisesti paahtamalla guatemalalaisella luomukahvilla.
Kahvia oluen valmistukseen kului kaksi kiloa, josta uutettiin viidenkymmenen litran "panos". Se riitti mausteeksi tuhannen litran oluterän tekoon. Hiisin Tatu kuvailee kahvilaadun merkitystä oluen teossa seuraavasti:
Kahvilaadulla on tässä oluessa iso merkitys, ja käytetty laatu on päätetty yhdessä Papun paahtomestarin, Risto-Pekan kanssa. Guatemala-kahvi on Papun tämänhetkisen (senhetkisen?) valikoiman vähiten hapokas ja eniten suklaisen pehmeän paahteinen, joten päädyttiin siihen, että yhdessä pehmeän paahteisen kaurastoutin kanssa yhdistelmä varmaankin olisi napakymppi... ja niinhän se oli!
Kahvisia makuja ja pikkusuolaista... @ Old Brick's Inn |
Ja niinhän se tosiaan
oli..! Omani pääsin maistamaan hieman sattuman kautta, sillä kesken
jouluostosten kahvihammastani alkoi vietävästi kolottamaan. Samalla myös
vatsani ilmaisi halunsa pikkusuolaisen nauttimiseen, eikä tilanne jättänyt
juurikaan muita vaihtoehtoja kuin astella ravitsemusliikkeeseen ihmisen
perustarpeita tyydyttämään. Olutoppaalla sain muistutuksen Old Brick’sin ranskalaisten toimivuudesta pikkunälkään, joten ajattelin ensin hoidella pois
vatsaa kalvaneen puutostilan. Vaan enpä arvannutkaan perillä odottavan
mieluisan yllätyksen, joka mahdollistaisi myös paahteisen nautinnon takaamisen
samalla kertaa… Hiisin Boheemia Papuahan siellä oli tarjolla, joskin myös Brick’sin
oma olut, Hiisin valmistama O’Behave kutkutteli. Kahvisia makuja sen kuitenkin olla piti
enkä kadu valintaani. Tässä vaiheessa en maltakaan olla hyppäämättä asioiden
edelle, vaan kaivelen ennen varsinaisen arvion esittämistä esille yhteenvetoni
tästä hienosta oluesta:
Miehelle, joka oppi juomaan kahvia porttereiden ja stoutien kautta tämä on unelmien täyttymys! Kaunis, runsaan kahvinen paahdeunelma josta ei ulottuvuutta puutu. Vaihtaisin aamukahvini heti tähän, mikäli se vain olisi mahdollista ja hyväksyttävää - en kyllä ikinä ehtisi ajoissa töihin, tätä lasillista nimittäin nauttisi puoli päivää...
Paahteiset oluet tosiaan olivat merkittävässä osassa tutustumisessani kahvin ihmeelliseen maailmaan eli eräänlainen porttiteoria pätee kuin päteekin oluiden suhteen. Stout muutoinkin kuului tyylilajina selkeimpiin suosikkeihini ja etenkin kahvilla tai suklaalla maustetut versiot ovat pääsääntöisesti olleet suurta herkkua. Alapuolelta löytyy vielä arvioinnin puuttuva osa, joka ehkä hieman valottaa yhteenvedon taustoja. Tarkasta myös MEOMin Boheemi-sarjalle tekemät verkkosivut: Boheemi.fi sekä Hiisin uudistunut ilme - niin ikään MEOMin käsialaa tuokin... Huhut muuten kertovat, että Boheemin tavoin myös Boheemia Papua olisi uutta erää tuloillaan... Aijjai!
Boheemi Papu |
Mustan tai ainakin todella syvän ruskea olut kevyen
rusehtavalla vaahdolla, joka on liikkeiltään hauskan kermaista. Tuoksu
viettelee, se nimittäin tursuaa vastapaahdettua, hivenen suklaista ja elegantin
tummaa kahvinpapuisuutta... Hieman kuiva, silti nahkean samettinen ja syliinsä
kutsuva. Vienoa makeutta suklaan puolelta, myös erehdyttävästi
vaniljaisenoloista verhoa? Tästä ei varmasti kahvin...öh, siis oluen tuoksu voi
olennaisesti parantua?
Ja maku...voi jestas! Tummaa, hitaasti paahtunutta kahvin
papua - sitä riittää... Sopivan kevyellä otteella kuivaa, aitoa suklaisuutta,
jauheista kaakaota ja edelleen mielestäni hentoa vaniljaa - tai sitten tuo
vivahde vain kuuluisi pakettiin niin ilmiselvästi, että kuvittelen sen
todeksi... Kahvisuus omaa hienoisen kitkerän luonteenpiirteen joka pääsee esiin
loppupuolella, jälkimaussa myös pieni tiraus kahvista happamuutta yleisen,
runsaan paahteen kumppanina. Toki alta löytyy muutakin, mutta tällä kertaa
haluan keskittyä paahteen sävyihin... (Noh kevyttä, kuivatun hedelmäistä
kypsyyttä, sopuisan hillittyä katkeruutta sekä hyvin hentoa maustemaista
kuivuutta).
Pisteet: 41/50
Tämähän hullaannutti täysin!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti