lauantai 13. joulukuuta 2014

Alkon Jouluoluet 2014: Slottskällans TomteVihreä tonttumme...
Jouluvalikoiman toinen ruotsalainen, uppsalalaisen Slottskällanin panimolta tuleva Tomte lähti matkaan Alkon harvasta kausivalikoimasta. Vuonna 1995 perustettu panimo lainaa kuuleman mukaan nimensä Kustaa Vaasan 1500-luvun puolivälissä rakennuttaman linnan lähitienoon kutsumanimestä – tätä linnan lähdettä en tosin itse onnistunut kartoista tai muualta löytämään, mutta lieneekö tuolla väliäkään. Itse rakennushan on varsin näyttävä näky ja se toimii nykyisin Uppsalan maaherran residenssinä – ihan kohtalainen ”työsuhde-etu”, sanoisin...

Idea oman panimon perustamiseen syttyi Jonas H. Anderssonin, Hans Finellin ja Urban Nilssonin Amerikan reissulla näkemän, jalansijaa saaneen pienpanimobuumin myötä ja ensimmäiset oluet puskettiinkin ulos Uppsalassa vuoden 1998 aikana. Aivan putkeen ei koko panimon historia kuitenkaan ole mennyt, sillä vuonna 2003 yritystä ajettiin konkurssiin. Panimossa kuitenkin nähtiin potentiaalia ja erinäisten järjestelyiden myötä toiminta palautettiin entisen nimen alle ja tällä tiellä ollaan vielä tänäkin päivänä.

Alkoon saapunut, vihertävä tonttumme on tyyliltään vahvaa, brittityylistä alea, mikä kieltämättä sopiikin talven aikaan mainiosti. Mallaspuolelta löytyy mm. karamelli- ja suklaamaltaiden tuomaa sävykkyyttä ja humalointi on hoidettu Northern Brewer -, Styrian Golding -, Hersbrucker- ja Amarillo-lajikkein. Etenkin näistä viimeinen kiinnittää huomion, sillä mausteeksi on lisätty myös tähtianista – mielenkiintoinen kombinaatio, joka saattaa jopa toimia syvän maltaisessa keitoksessa…. Testataan teoriaa käytännössä:

Slottskällans Tomte
Valoa vasten kauniin punertava, kastanjaista ruskeutta viestivä olut kuohkealla, luonnonvalkealla vaahdolla. Tuoksu on hyvä. Siitä löytyy hieman kuivahkoa, karamellista maltaisuutta, ruskeaa, kuivattua hedelmäisyyttä luumu ja rusina etunenässä. Hieman siirappia, enemmän pähkinää, yrttistä kaikua. Melko syvä, brittiläisen viettelevä.

Myös maku toimii, joskin hieman purevammassa muodossa. Yrttinen purevuus on nimittäin nostanut profiiliaan ja katkerot hallitsevatkin loppua kantaen aina pitkälle jälkimakuun. Mukana on myös kevyempää sitruksen vivahdetta… Maun alku kuitenkin tarjoilee kypsää, kuivatun hedelmäistä pehmeyttä luumuisin sävyin mutta myös karamellisella, hieman ehkä paahtuneella maltaisuudella on selkeä rooli läpi maun. Vastapainoa antaa kuivahko pähkinäisyys sekä kevyt mausteisuus, josta nousee esiin lähinnä kevyt anis ja valkopippurinen jauheisuus. Hippunen suklaata, ehkä myös appelsiinin kuorta. Tuntumaltaan jämäkkä, nautittavan hidas ja tasapainoinen.

Tuomio: Laadukas, vahvemman brittipuolen ylväs kulkija, josta löytyy kyllä tunnelmaa, syvyyttä ja lämpöä rungon merkitsemissä vahvuuksissa. Sopivan pureva, monipuolinen ja maistuva. Hieno olut Slottskällanilta.

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti