torstai 11. joulukuuta 2014

Papabeersin valikoimaa: Pyynikin Käsityöläispanimo Vanillastout

Postia Tampereelta - Viron kautta kierrätettynä tosin...

No niin, vanhan kunnon hansakaupan perinteet on herätetty henkiin, kiitos maamme käsittämättömän nihkeän alkoholipolitiikan ja siihen kyllästyneiden tamperelaisten. Järkevän ulosmyyntikanavan puuttuessa Suomen puolella, päätti Pyynikin Käsityöläispanimon edustajisto ryhtyä etukäteen maalaisjärjen vastaiseen hankkeeseen: rahdataan Tampereella valmistetut oluet lahden taakse Tallinnaan ja lähetetään ne sieltä maltaisia makuja arvostaville suomalaisille – ihan kotiovelle saakka! Esimerkiksi Jyväskylään saapuessaan olut on matkannut kaikkiaan rapiat kuusisataa kilometriä, kun kaupunkien välinen etäisyys maanteitse on nippa nappa 150km. Onko tässä mitään järkeä? Tässä kohtaa saavummekin mielenkiintoisen faktan äärelle: tämä on sekä halvin että vaivattomin, mutta myös laajimman valikoiman tarjoava tapa hankkia Pyynikin valmistamia oluita itselleen – nyt päättäjät jumalauta!!! 

Onneksi Suomen kansa löysi palvelun mutkitta ja kysyntä yllätti myös panimon – ensimmäinen myyntierä hupeni parissa päivässä odotetun kuuden viikon sijaan. Lisää on kuitenkin näillä näppäimillä tulossa, joten viimeksi ilman jääneet saavat uuden mahdollisuuden! Haastattelin lokakuussa avautuneen verkkokaupan isähahmoa Tuomas Pereä myynnin käynnistyttyä ja varsin iloisissa tunnelmissa jutustelu käytiin – tässä vielä tuo haastattelu muistin virkistykseksi:

Alkutahdit oluen verkkokaupalle - Haastattelussa PapabeersinTuomas Pere!


Pakettini tuli perille ja sen kylkeä komisti lemmenviesti Papabeersin piraateilta. Sisältö oli sitä mitä pitikin, eli roppakaupalla hyvää olutta. Ensimmäisenä tartuin kutkuttavaan, Papabeersin väreihin etiketöityyn Vanillastoutiin, jonka olin valikoinut mukaan myös perheen kauniimpaa osapuolta ajatellen. Olut saikin varsin lämpimän vastaanoton molemmilta –  seuraavassa lähinnä allekirjoittaneen ajatuksia lasin ääreltä.

Pyynikin Käsityöläispanimo Vanillastout
Sysimusta, kynttilän valon siivittämänä rusehtavaa punakajoa reunoiltaan läpipäästävä olut tiiviillä, ruskealla vaahdolla. Tuoksu on paahtuneen maltainen, hieman suklainen ja vaniljaa henkivä. Reunoilla kevyttä, mutta terävää imeltynyttä lakritsia, oikein hyvä!

Myös maku toimii… Kuivahkoa, kahvista paahteisuutta, tummaa suklaata sekä lakritsia. Vanilja puskee esiin puolivälin jälkeen, lopusta löytyy kevyttä katkeroa sekä kahvista kitkeryyttä – ehkä myös hentoa, tummaa marjaisuuttakin. Pääosin pehmeän mokkainen, tuhdin pinnan alla hieman ohkainen mutta hyvin saappaansa täyttävä olut. Makua joka tapauksessa piisaa ja siinä on myös riittävää intensiivisyyttäkin vastapainona mokkasametille. Tuntumaan tekisi pieni lisäpyöristys eetvarttia, mutta tähänkään homma ei pääse kaatumaan. Minuun tämä kyllä iskee!

Tuomio: Oikein toimiva, suklaan, paahteen, lakritsin ja vaniljan opein esittäytyvä, mustanpuhuva stout. Gut!


Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti