tiistai 16. joulukuuta 2014

Kotiolut: Peräkamarin Kölsch #9


Peräkamarin satoa...

Tällä kertaa maistelussa on Kotiolut-tapaamisen satoa Peräkamarin Kölschin muodossa. On muuten ehkä veikein panimonnimi mitä tähän saakka on vastaan tullut… Kotipanimo on kolmen kaveruksen – Leevin, Samin ja Topin – yhteinen projekti ja nyt maistossa oleva Kölsch sen yhdeksäs tuotos. Topihan on blogissa jo ennestään tuttu Voetto-nimellä valmistetuista oluistaan ja hän toimiikin kollaboraatiopanimon peräkamarineuvoksena. Olutta tuli maistettua jo mainitun Kotiolut-tapaamisen yhteydessä ja tuolloin pojat kertoivat kesäkäymisen tuoneen makuun hedelmäisiä vivahteita aiemman, viileämmillä keleillä käyneen erän nojatessa enemmän humalointiin ja suoraviivaisuuteen. Hyvinhän Kölsch tuolloin maistui, vaikkei ehkä sitä ominta makumaailmaa oluena edustakaan. Katsotaanpa sitten kuinka Peräkamarin tarjonta taittuu Olutkellarin rauhassa. Pahoittelen kuvien aneemisuutta - ikävät kelit ovat ajaneet kuvien oton sisätiloihin, jossa on hienoisia kuvauslaitteiden äänekkyydelle asetettuja rajoituksia ilta-aikaan käytössä...

Peräkamarin Kölsch (erä #9)
Kauniin keltainen, viljaisan oloinen olut niin runsaalla vaahdolla, ettei pulloa kertakaadolla saa lasiin tyhjennettyä. Pohjalta nousee mukaan myös sakkaa, joka tekee näystä hieman epämääräisen, joskin vehnäolutmainen sameus siihen sopiikin. Tuoksu on osuva, hyvän oloinen ja kutsuva… Kevyen makeaa mallasta, ruohoista purevuutta mutta myös hienoisen hedelmäistä tuntua. Melko raikas, silti mukavan pyöreä… Ei lainkaan hassumpi!

Maustakaan ei valittamisen sijaa löydy… Rehti, puhdas ja mukavan rapeakin. Hienoisen leipäistä, kevyen makeaa mallasta, kohtalaisen tuoretta kukkaisuutta sekä kosteaa ruohikkoa. Sivummalta löytyy tuoksun tavoin kevyttä hedelmäisyyttä, mutta myös pippurisen vivahteista mausteisuutta. Jälkimaku on keskirunsas, ruohoyrttisen pureva ja kukkaisen tuore.

Tuomio: Oikein maistuva, hyvänlaatuinen, hieman hedelmäinen kölsch joka toimii tyylin määrittämissä rajoissa niin kuin pitääkin. Laji ei itselleni ole se omin, mutta makuasiatkin huomioiden varsin hyvää tavaraa on peräkamarissa keitelty. Kesäksi kannattaa tehdä lisää!

Pisteet: 33/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti