keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Olutpaja Jouluolut

Ei varsinaisia joulun makuja vaan pikemminkin jouluun sopivia makuja hyvässä paketissa...
  • Tyyli: Amber Ale
  • Alk.%: 4,2
  • Panimo: Olutpaja, Laitikkala, Suomi

Laitikkalalainen Olutpaja tarjoilee Makukylän maltaisia makuja, tällä kertaa joulun sesonkiin sovitettuna. Jos Olutpajan ensimakujen yhteydessä pääsi kehaisemaan yksinkertaisten ja pelkistettyjen Rönnvik-sarjan oluiden etiketöintityötä, täytyy Jouluoluen tapauksessa todeta, että töitä saa tehdä tosissaan mikäli kammottavamman ilmestyksen haluaa hyllystä esiin kaivella. Mutta onneksi sisältö on se, mikä meitä enemmän kiinnostaa… Perinteistä maustelientä ei Jukan Timo ole lähtenyt joulupöytään keittelemään, vaan ilahduttavasti tarjolle on saatettu suomalaisissa joulupöydissä vielä varsin vähän näkyvä, purevampi vaihtoehto tuhdeille bockeille ja vaaleille belgeille. Jenkkivaikutteinen amber ale onkin kerännyt positiivista palautetta maistajiensa keskuudessa ja luonnollisesti tuoreen, laatutietoisen panimon oluet kiinnostavat Olutkellarissakin.

Paljastettakoon jo näin arvion kynnyksellä, että Olutpajan Jouluolut on vakavasti varteenotettava vaihtoehto joulupöytään, mutta lajinsa kaunis edustaja myös muussa käytössä. Esteetikoille sanottakoon, että olut sopii ruokapöytään hyvin myös värityksensä puolesta eli jätä siis pullo piiloon kyökin puolelle ja ota olut matkaan lasiin kaadettuna... Ylänteen Kari nostaa ruokaparitukseksi lohipastramin ja itse voisin kuvitella sen täydentävän joulun tuhtia pitopöytää alusta aina pääruuan loppuun saakka… Makuasioita, mutta tämä on kokeilemisen arvoinen juoma – ehdottomasti. Hintakin on pienpanimo-olueksi mukavan kohtuullinen: 3,99€ / 0,5l.

Olutpaja Jouluolut
Meripihkan oranssi, hieman punertavaan taittuva olut vaalealla vaahdolla. Tuoksultaan tiiviin pihkainen, runsaamman greippinen ja hivenen ruohoinen. Maltaasta nousee kevyttä karamellia, jolle ei suuremmin roolia muutoin tarjoilla. Ihan näppärä.

Mausta löytyy hyvä annos greippiä, hienoista mäntyä ja lopussa myös kevyesti purevuutta voimistavaa yrttiä. Mukavan rapsakkaa on, mutta kevyen karamellinen mallasrunko kannattelee tuon hyvin ja tasapaino säilyy kauniisti. Rehdin toimiva, ylimääräiset kommervenkit suosiolla sivuun jättävä, tuntumaltaan mukavan jämäkkä katkeroiden valssi. Ehkä hivenen tunkkaiseksi loppuvaikutelma kuitenkin kääntyy, vaikka yleisesti olut mukavan kevyt luonteeltaan onkin.

Tuomio: Hyvänlaatuinen, mukavan pureva ja kokonaisuutena toimiva amber ale, josta löytyy selkeää jenkkivibaa… Toimiva, purevampi vaihtoehto vaikkapa joulupöytään – tästä jouluoluesta on suosiolla jätetty mausteliemet pois sotkemasta ja hyvä niin.

Pisteet: 34/50

2 kommenttia: