maanantai 15. joulukuuta 2014

Kotiolut: CideErikin IPA


IPAn speksit löytyvät korkista...

Paikallisen kotisiideriosaajan, myös panimovehkeiden kanssa osaamisensa todistanut Leevi ”CideErik” antoi minulle taannoin pari pulloa laitteiston koekäytön myötä valmistunutta IPAansa. Tämän lisäksihän meillä on tällä hetkellä käynnissä mielenkiintoinen projekti, jossa tarkoituksena on seurailla Leevin valmistaman vahvan skottialen kehittymistä pullossa. Itse olin mukana katsomassa oluen valmistumista, mutta käytännössä yhteistyö sujuu tyyliin ”Leevi tekee ja J-P maistelee”… Tämä sopii minulle oikein hyvin.

Nyt käsittelyssä olevan IPAn sain käsiini samalla kun noudin pullotettua skottilaista matkaani ja jo hyvän aikaa sittenhän tuo tuli läpi testattua – arvio tosin paperiversioisena pääsi hetkeksi teille tietämättömille, mutta löytyi kuitenkin toisen näytepullon vierestä… Katkeropommista täytyy kuitenkin sanoa, että täysin kurantilta se ei ensimaistamalla vaikuttanut. Odottelin pari viikkoa ennen toisen pullon testaamista, mutta oikeastaan samoilla linjoilla maun suhteen mentiin… Leevi kuitenkin rohkaisi kirjoittamaan kokemuksia ylös, joten alta löytyy ensimmäisen maistokerran tarinointia:

CideErikin IPA
Väriltään kaunis, tumman keltainen, hienoista oranssia sävyä mukanaan kantava. Vaahtoa ei suuremmin muodostu, mutta tuo puolisenttinen kerros kuitenkin pitää pintansa aikaa vastaan varsin hyvin.

Tuoksu on mainio... Trooppisen hedelmäistä aromikkuutta on varsin avokätisesti, mutta myös raa'an greippistä purevuutta löytyy. Tuore, hivenen maltaan makeutta nostava yleisilme on selkeä ja toimiva.

Mausta sen sijaan paistaa hienoinen keskeneräisyys.. Alkoholia löytyy mausta jonkin verran ja tuo kyllä syö hekumaa ikävällä tapaa. Muutoin paketti on kuitenkin hyvässä järjestyksessä ja greippinen purevuus on varsin voimaisaa - trooppinen tuulahdus on jäänyt hieman sivummalle ja mallaskin tyytyy vain tukitoimiin. Mangoista värikkyyttä kuitenkin löytyy jälkimaun puolelta. Tuntumaltaan varsin jyhkeä, silti raikas ja virkeä.

Tuomio: Harmillisesti alkoholin raakaa makua lävitseen päästävä IPA vaikuttaa muilta osin varsin toimivalta, mutta valitettavasti siitä puolesta ei täysin otetta sivumaun vuoksi saa kiinni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti