Sarvekasta menoa... |
- Tyyli: Quadrupel
- Alk.%: 9,0
- Panimo: Hiisi, Jyväskylä, Suomi
Harry’sissä näytti olevan tarjolla myös Hiisin juhlakeittoa
eli Iku-Tursoa, mutta tällä kertaa valitsin lasiini samaisen panimon Laus
Quadrupelin – hyvä niin, sillä Tuopillisen runolliselle näkemykselle
kalevalalaisesta imperial stoutista ei kellaristi olisi minkäänlaista mittaria
pystynyt tarjoamaan… Huhhuh mitä tykitystä! Tokihan Tursokin pitää kokea ennen kuin on liian myöhäistä, mutta jollain tapaa vahva belgiolut vain veti puoleensa - ja miksipäs ei vetäisi. Ehkä vahvuuden hienoinen "keveys" hieman pohditutti etukäteen, ovathan lajin kirkkaimmat edustajat järjestään kaksinumeroisella lukemalla samalla mittarilla tarkasteltuna. Mutta maistamallahan tuo selviää - Laussia on muuten levinnyt aiemmin ainakin pääkaupunkiseudulle, joten pelkästä paikallisen saatavuuden tuotteesta ei suinkaan ole kyse...
Laus itse? |
Laus edustaa Hiisin hiljalleen lanseeraamaa, hieman
normituotantoa tiukemmin historiallisten oluttyylien insproimaa sarjaa, johon
tällä hetkellä kuuluu myös vast’ikään kiertoon lähtenyt E. Indicus. Pientä
hiisimäistä twistiä tähänkin sarjaan toki mahtuu… Tämän ”heritage”-sarjan tunnistaa jatkossa
oluttyyleistä sekä etikettien yhteneväisyyksistä - ainakin Lausin etiketti erottuu muun
olutkaapin kirjosta kaikessa hirveydessään…
Vai peurojako nuo ovat? Vastaus löytyy hiisimäiseen tapaan suomalaiskarjalaisesta
mystiikasta. Laus on näissä uskomuksissa porojen ja hirvien kantaemon, emuun yleisnimitys. Emuu on synnyttänyt tai luonut jonkin kasvi- tai eläinlajin, ja kantaa
vastuun tämän lajin toiminnasta sekä huolenpidosta. Perinteisempään
suuntaan henkivän olutsarjan yhtenä ideana oli valmistaa useampikin
hirviteemainen belgiolut ja quadrupelin ollessa joukon vahvin, sai se
itseoikeutetusti nimensä mystiikkaa henkivän, ”esihirven” mukaan… Hirviteemahan
oli muuten esillä jo aiemmin maistetun Alces Tripelin yhteydessä (lat. Alces alces = hirvi).
Mahtipontinen, marsalkkamaisen arvokas ja melko taistohenkinen näkemys – itse tuijottelin tuota läpi pitkään ja hartaasti. Melkoinen taideteos… Kuvitus kätkee sisäänsä myös raskaampia viitauksia Ace of Spadesin sekä Sign of the Hammerin muodossa. Tästä huomiosta pitää kiittää Ukonmaljan Tommia, itseltäni tämä jäi täysin tajuamatta... Lausin reseptiikassa sen sijaan ei kuulemma sinällään ole mitään ”ihmeellistä”, vaan se rakentuu belgimaltaiden ja trappistihiivan varaan. Humalointi on kevyttä, Styrian Goldingsilla ja Nuggetilla hoidettua. Tässä vaiheessa ojennan mikin taasen Tatun suuntaan, joka kertoo vielä lyhyesti oluen tarinaa:
Tavoitteena oli tehdä mahonginruskeanpunainen, runsas "winter warmer" belgihenkeen. Sen verran twistattiin, että kandisiirapin sijaan käytettiin ihan rehtiä kotimaista tummaa leipomosiirappia.
Hiisi Laus Quadrupel |
Varsin tumma, samean ruskea olut joka vaahtoaa
kohtalaisesti, mutta tasoittuu pöytäänkantomatkalla. Tuoksusta löytyy
päällimmäisenä tummaa, kypsänä kuivattua hedelmää sekä belgihiivaista
mausteisuutta, kevyttä aniksista yrttisyyttä. Hieman siirappista makeutta,
joka saa kevyen imelää, sokeriliemistäkin kaikua, mutta omaa myös reunoiltaan
paahtunutta aromia. Alkoholikin henkii lämpöä, yleisesti pätevää tunnelmaa,
josta kuitenkin jää viimeinen silaus uupumaan - ehkä hedelmäisyys voisi olla
intensiivisempää ja syvempää, mutta hienosti skulaa näinkin.
Maku toimii varsin mallikkaasti, vaikkei lajin kärkeä
uhmatakaan. Tummaa, enää osittain kuivattua hedelmää, ruskeaa, hennosti
paahtunutta siirappisuutta sekä kevyttä paahteisuutta. Rusinaa, belgihiivan
mausteista tunnelmaa ja alkoholin lämpöä - makeus on sopivalla tasolla ja suutuntuma on mukavan
tahmaava hiilihappojen pysyessä nautinnollisen maltillisina. Lopusta löytyy
anismaista henkäystä ja jälkimaku täydentyy pinttyneellä, tummalla hedelmällä
sekä siirappisella, paahtuneeseen tahmaisuudella.
Tuomio: Mielestäni Hiisin pojat ovat onnistuneet luomaan
maistuvan quadrupelin, josta löytyy kaikki tarvittava. Ehkä hieman lisäpontta
"suuren oluen" statukseen vaadittaisiin ja matkaa vuosisataisiin
luostarisalaisuuksiin on vielä jonkin verran taitettavana, mutta Pohjolan
kärkeä belgimakujen saralla ehdottomasti.
Pisteet: 39/50
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti