- Tyyli: Savuolut (Stout)
- Alk.%: 4,5
- Panimo: Hiisi, Jyväskylä, Suomi
"Minä olen syönyt sen piirakan!" |
Palokan Citymarketista löytyi pitkän tauon jälkeen uutta
Palokka-olutta, Rospuutto-nimistä "smoked oatmeal
stoutia". Rapiat puoli vuotta taisi savuisten
paikallismakujen välissä aikaa vierähtääkin, mutta odotus kieltämättä
palkittiin komealla tavalla! Hiisin väki oli nimittäin saanut parin aikaisemman
Palokka-erän tiimolta palautetta, että "savuisempaakin saisi olla". Näinpä pimeällä
vuoden ajalle päätettiin valmistaa sitten
niin rungokas, tumma olut kuin kauppavahvuuteen vain saadaan ja tehdään siitä
myös reilusti esim. Suvisavua savuisempi. Pidän
toimintaa oikein hyvänä reagointina saatuun palautteeseen, enkä kyllä itsekään savumäärän
lisäystä pahakseni pistä – päinvastoin. Hyvinhän nuo aiemmatkin erät ovat
pääsääntöisesti toimineet, mutta savuoluiksi tituleerattuna täyteen maaliin ei
aina ehkä ole ylletty.
Nyt kauha onkin otettu
ronskisti kauniiseen käteen ja savumaltaiden osuus koko oluen mallasrungosta on
jyhkeät 78%! Savua joukkoon tuovat perusmaltaan oluen reseptissä korvanneet Viking
Maltin kevyemmin savustetut turvemaltaat sekä ronskimpaa savuisuutta
henkivät brittiturvemaltaat. Rungosta löytyy myös kauraa ja kevyt humalointi on
hoidettu East Kent Goldingsilla.
Rospuutto ja routa ajavat raavaankin miehen kotipankon lämpimään. Lyhyen hengähdyksen lomassa on hyvä korkata lempeän savuinen olut ja miettiä maailman menoa. Savuinen, kaurainen ja pehmeä palokkalainen.
Palokka Rospuutto |
Todella tumman ruskea, valoa vasten hieman reunoilta
punertava olut vaalealla vaahdolla. Välittömästi korkin napsautuksen jälkeen mieleen
tulee BBQ-soosi – tai ainakin sitä alkaa tehdä välittömästi mieli. Savuisuus on
runsasta, hyvin turpeista ja maalaisromanttisesti ilmaistuna täynnä maaseudun
taikaa – kaskeaminen, savusauna ja tervattu vene, aijjai! Islay-viskienkin
tunnelmaa hengitään ja matkassa on kevyttä nahkeuttakin. Toisaalta sivummalla
on rehtiä palvaamon eteistilassakin leijailevaa, veden kielelle nostattavaa kinkun aromia…
Ehkä siitä kumpuaakin tuo BBQ-viittaus. Kevyen salmiakkista paahteisuutta, ehkä
hiven suklaatakin. Onhan kerrassaan mainio!
Maultaan edelleen varsin maittavaa tavaraa. Noensekaista
turvesavua riittää kuin savusaunassa konsanaan – kuin olisi päivän suosta
humusta nostellut ja nuotion käryssä istunut ennen saunaan astumista. Jotenkin
tässä vain tiivistyy se kuuluisa yhdistelmä: suo, kuokka ja Jussi – hyvässä
mielessä tottakai. Islayn kaikua, satulanahkaa sekä kevyttä suklaankin
orastusta paahteen joukossa. Lopusta löytyy kevyttä, savuista kitkeryyttä ja
kuivuutta, jotka ehkä hieman korostuvat maitokaupparajaan sovitetun rungon
vuoksi. Rungosta on tosin erikseen mainittava, että olosuhteisiin nähden se
onnistuu kannattelemaan oluen todella mallikkaasti alusta loppuun, mutta
kyllähän tätä mieluusti pari prosenttia vahvempana siemailisi – silloin olisi
kokonaisuus varmasti parhaimillaan…
Tuomio: Suoraan sanottuna ehkä parasta (maitokauppa-) Palokkaa
mitä vastaan on tullut! Savussa ei ole säästelty ja sen kyllä huomaa
lopputuloksesta. Stouttisuus katoaa taustalle melko selkeästi, mutta tällä
kertaa se ei haittaa… Rehtiä peliä, arvostan!
Pisteet: 37/50
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti