torstai 4. joulukuuta 2014

Alkon Jouluoluet 2014: S:t Eriks Julale

Selkeälinjainen ulkomuoto on viime vuosilta jo tuttu näky.
  • Tyyli: Amber Ale
  • Alk.%: 5,4
  • Panimo: St. Eriks, Arlandastad, Ruotsi

Jouluisia makuja Tukholman suojeluspyhimyksen nimikkopanimolta… St. Eriks omaa brändinä pitkän ja vahvan historian Ruotsissa, mutta nykymuotoisena sen toiminta on vasta neljän ja puolen vuoden ikäistä. Ruotsin suurin alkoholituotteiden maahantuoja Galatea elvytti yli viisi vuosikymmentä uinuneen panimon nimen yhdessä palkitun panimomestarin, Jessica Heidrichsin kanssa. Sittemmin tuotanto on noussut vuositasolla jo miljoonaan litraan ja onpa panimo tullut tutuksi myös Pohjanmeren tällä puolen. Tämän vuotinen joulusesonkiin sovitettu olut on hieman harmillisesti amber alea – harmillisesti siinä mielessä siis, että aiempien vuosien barley wine ja portteri kuulostavat omaan korvaan tyyleinä huomattavasti maistuvammilta. Olut on kuitenkin luomua ja sen valmistus henkii vihreää voimaa (100% käytetystä energiasta on uusiutuvaa) – tässä ehkä suurin syy tuotteen pääsyssä monopolimme kapeaan, mutta vastuulliseen jouluvalikoimaan.

Julale hakee tunnelmansa brittiperäisestä, maltaaseen painottuvasta makumaailmastaan ja Jessican motto ”kärlek och humle” on saanut siinä sivussa hieman väistyä. Ehkä valinta on kuitenkin oikea, sillä mielestäni talven ajat ovat pitkälti maltaan juhlaa ja näin syvästä leipäisyydestä saataneen kaivettua ihan mukavaakin tunnelmaa joulun odotukseen. Mallaspuolelta kerrotaan löytyvän pale ale-, münchner- ja suklaamaltaiden lisäksi myös tummia karamellimaltaita. 

S:t Eriks Julale
Tämähän on kaunis ilmestys… Tumma, mahonkinen ruskeus leikittelee valoa läpi päästävän punertavan kajon kanssa runsaanlaisen, vaalean vaahtokerroksen koristaessa sen päätä. Tuoksu on omaan nenään juuri sitä mitä pitääkin. Tummaa, leipämäistä maltaisuutta pähkinäisellä vivahteella varustettuna. Kohtalaisen runsasta, puumaista humalointia, hieman kinuskista makeutta sekä kevyttä suklaankin tuntua. Maanläheinen ja rehti, tästä pidän.

Maku jatkaa samalla linjalla, maltaan leipäisyys ehkä hieman jää oletettua pienempään rooliin, joskin on tärkeänä sävynä läsnä hieman ohuemmalla tunnullaan. Limppu onkin pehmeimmillään maun alkuvaiheilla, kun sen seurana on vain luumuisen tummaa hedelmäisyyttä. Puumainen, hienoisen yrttinen humalointi kuitenkin nostaa nopeasti päätään ja saa seuraa kevyestä pähkinäisyydestä. Lopun katkeron puristuksen lomassa esiin pääsee myös kuivahko, rehdin ruskea suklaan aromi, jota edeltää  nopeasti vilahtava kinuskin makeus. Jälkimausta löytyy myös mukavasti purevaa sitrusta, mutta myös kevyen puumaista kuivuutta. 

Tuomio: Maanläheinen, lopussa sitruksen puraisulla virkeyttä nostattava amberi Ruotsista. Yleisesti kuivahko, pähkinän ja suklaan tahdittama, leipäisiä sävyjä kantava luomuolut, josta huokuu rehti tasapaino, mutta myös riittävä makumaailman volyymi. Hyvä olut.

Pisteet: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti