maanantai 8. joulukuuta 2014

Struise St. Amatus - Oostvleteren 12 (2011 Vintage)

Vinkeää etikettitaidetta?

Oostvletereniläinen Struise onkin jo muutaman oluen voimin tullut tutuksi Olutkellarinkin jutuista, joskin ne kirkkaimmat tähdet ovat vielä puuttuneetkin. Nyt maistoon otettu St. Amatus kuuluu omiin suosikkeihini, joskaan ei mielestäni aivan mm. Pannepoteille pärjääkään. Hieno, jopa suuri olut joka tapauksessa, siksipä kerron teille sen tarinan. Struisehan ei panimona kovinkaan vanha ole – ainakaan Belgian mittapuulla tarkastettuna. Se aloitti toimintansa vuonna 2003 ja alkujaan sen oli tarkoitus vain täydentää perustajiensa (Urbain Coutteau ja Philippe Driessens) ylläpitämän maatilamatkailuyrityksen tarjontaa. Hieman suuremmaksihan panimo kuitenkin kasvoi ja tuotanto onkin ajan myötä vaihtanut paikkaa pariin otteeseen ja nykyisin olutta pannaan panimoksi muutetun, vanhan koulun tiloissa.

Jokusen vuoden kypsynyttä vuosikertaa...
Nimensä tämänpäiväinen olut on saanut sveitsiläisen benediktiinäiläismunkin,  St. Amaduksen mukaan, joka tunnetaan myös nimellä St. Aimén. Kotimaassaan hän toimi Sionin piispana, mutta joutui vallanpitäjän epäsuosioon puolustettuaan Teoderik III:n sortamaa rahvasta. Tästä hyvästä mies lähetettiin maanpakoon Belgiaan, mille tielle hän sitten jäikin… Aika jätti St. Amaduksesta vuonna 690 Ranskan Mervillessä, mutta Belgian puolella hän toimii edelleen Oostvleterenin seurakunnan suojelijana. Ajatus hengenmiehen tarinan hyödyntämisestä oluen muodossa sai alkunsa kun panimo vihdoin asettui nykyisille sijoilleen 2009. Kun tien päällä on Struisenkin tapauksessa jonkin verran aikaa vietetty, löytyy paikallisen pyhimyksen kanssa vähän yhtäläisyyksiäkin… Oma pulloni on vuoden 2011-erää, eli komeasti reilut kolme vuotta on ikää ehtinyt jo kertymään.

Tarina kertoo, että paikallisen yhteisön kanssa sovittiin, ettei olutta levitettäisi muualle Belgiaan. En tiedä, pitääkö päätös vielä nykyisinkin, mutta ainakin nettikaupat olutta aika usein näyttävät tarjoavan – näyttääpä olevan (usean muunkin struiselaisen tapaan) tarjolla länsinaapurimme alkoholimonopolinkin valikoimissa… Hinta karvan alle 36 kr. Tämä ihan vain sivuhuomiona. Etiketin häiritsevänkin sekava taideteos on taiteilija Carlo Grootaertin käsialaa…

Struise St. Amatus - Oostvleteren 12 (2011 Vintage)
Tumman puhuva, hivenen punaista kajoa lävitseen laskeva olut varsin komealla, vaalean rusehtavalla vaahdolla. Tuoksu on tumma, syvä ja kiehtova. Kevyen suklaisen paahteen sävyttämä, tummana kuivatun hedelmäinen ja belgihiivainen. Hennon lämmittävä, reunoilta tahmaavan imeltynyt muttei missään nimessä makea – yleisesti ottaen melko kuivaa on. Hiven lakritsia, kevyttä puumaisuutta.

Mausta voi poimia tuoksun tapaan kevyttä paahdetta, jota tukee paahtuneen siirappinen, mukavasti tahmaava jälkipotku sekä kevyt lakritsinen tummuus. Puumaiset, keskirunsaat katkerot purevat lopussa tuoden luonnetta, muutoin ylikypsänä kuivatut hedelmät sekä belgihiiva vievät peliä. Tuo paahde ei aiemmilta kerroilta ole jäänyt mieleen, mutta mielestäni se toimii oikein mukavasti. Hieman tummaa rusinaa, hiven tummaa toffeeta. Yleisilme on tiiviin imelyyden lähteistä huolimatta jossain määrin kuiva, suutuntuma taasen taittuu sopivan jyhkeään suuntaan ja hienoinen tahmeus peittää huulia.

Tuomio: Hieno olut, joka toimii hieman kypsemmässäkin iässä. Kaunis kattaus tummia sävyjä, intensiivisiä makeuden lähteitä ja kuivattavaa paahteisuutta kuivatun hedelmäisellä pohjalla. Kaunista…

Pisteet: 42/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti