perjantai 13. maaliskuuta 2015

Andechser Export Dunkel


"Genuß für leib und seele" – pullon kyljestä löytyvä lausahdus sopii kyllä mainiosti pyhän vuoren maltaisille mauille… Ikiaikainen benediktiiniläisluostari Münchenin liepeillä omaa vuosisataiset perinteet oluen valmistuksen saralla eikä makujakaan voi heikoiksi haukkua – päinvastoin, tarjolla on yleensä perisaksalaista laatua alusta loppuun. Panimon tummahko doppelbock, Andechser Doppelbock Dunkel lienee tuotannosta parhaiten omaan makuun kolahtava, mutta pidän kovasti myös tästä hieman kevyemmästä Export Dunkelista. Jyhkeämmän isoveljen kohdalla valotinkin panimon historiaa ja nykyistä toimintaa jonkin verran, joten sen suuremmin tuohon puoleen ei tällä kertaa lähdetä sekaantumaan. Kuten panimotoiminta yleensäkin, työllistää myös Andechser paikallisväestöä mutta tuo leivän myös lähitienoiden viljelijöiden pöytään. Oluen työllistävä ketju on pitkä ja arvokas – sen ymmärtävät hengenmiehetkin. Hieno panimo, hyvät oluet, rehdit perusmaut. Tutustumisen arvoinen tuotteiltaan, mutta kuuleman mukaan kannatettava pistäytymiskohde myös fyysisesti.

Andechser Export Dunkel
Kirkas, emalista punaa henkivä, tumman ruskea olut hyvin kohoavalla, luonnonvalkoisella vaahdolla. Kynttilän valossa oikein kaunista katseltavaa… Tuoksukin on juuri sitä mitä pitääkin. Tummahkon limppuista maltaisuutta, jossa on matkassa ohut kerros pinnaltaan paahtunutta siirappisuutta. Sopuisaa pähkinää, hentoa heinikkoa. Ruskea, rehdin maltainen, hienoisen paahtunut ja sopivan makea.

Maultaan sopivan makea tumma lager, jossa runko jää ehkä hivenen ohueksi. Maut kuitenkin toimivat ja juotavuus on ensiluokkaista. Leipäistä, kevyesti pintaansa paahtunutta makeutta saanutta maltaisuutta, hentoa pähkinää. Maltaan soljuvaa tunnelmaa leikkaa ruohoyrttinen, hienoisen kukkainen tuoreus, jossa on myös kuivempaa heinäisyyttä matkassa. Tuntumaltaan keskirunsas, paikoin hienoisen ohut mutta varsin tasapainoinen.

Tuomio: Lajissaan oikein mainio olut, joka jaksaa vakuuttaa kerta toisensa jälkeen. Mallas on mahtia, mutta sopivaa sivallusta on kuitenkin myös tarjolla. Tasapainoinen, laadukas – hivenen makea ja aavistuksen paahtunut dunkkeli. 

Tumma lager, jonkalaisia soisi marketeistakin saavan – 0,2% kuitenkin erottaa meidät, mutta onneksi on internet…

Pisteet: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti