Säveltäjän nimikko-olut... |
- Tyyli: Pilsener
- Alk.%: 4,5
- Panimo: Vakka-Suomen Panimo, Uusikaupunki, Suomi
- Muuta: valmistettu Johan Christian Julius ”Jean” Sibeliuksen 150-vuoden kunniaksi
Kuluva vuosi on maamme tunnetuimman säveltäjän, sadan markan
setelistäkin tutun Johan Christian Julius ”Jean” Sibeliuksen (8.12.1865–20.09.1957)
juhlavuosi. Joulun alla tulee kuluneeksi 150-vuotta säveltäjävirtuoosin
syntymästä ja sen kunniaksi Vakka-Suomen Panimo on valmistanut katajaisen
juhlajuoman - S150lius 2015 Juhlaoluen. Olut on tyyliltään rapea pils, joka on
maustettu katajalla. Se on valmistettu Sibeliuksen 149-vuotissyntymäpäivänä,
kahdeksas joulukuuta 2014 ja se näyttäisi levittäytyneen suurempien markettien
valikoimiin melko laajaltikin. Ilmeisesti taiteilijasielu ymmärsi arvojuomien
päälle, joten mikäs sen osuvampi tapa juhlistaa pyöreää merkkipaalua kuin oluen
voimin.
”Olimme sitten viftilla Kajanuksen ja Martinin kanssa. Join vain 2 lasillista olutta ja 1 lasillisen champagnea(!!!!!) Tulin kotiin ihan selvänä klo 3.” Näin Jean Sibelius raportoi kirjeessä kihlatulleen Aino Järnefeltille helmikuussa 1892. Hän oli paennut Helsinkiin muhittuaan kuukausia Kullervo-sinfonian parissa sukutalossa Loviisassa. Viftillä – hummaamassa – maestro saattoi miettiä, huljuttelisiko lasissa mieluummin vakavaa vai hilpeää nestettä. Hän määritteli juomien luonnetta muun muassa väristä. Kullankeltainen valkoviini muistutti ”Horatiuksen oodia”, kun taas punaviinikastikkeen oikean kypsyysasteen tunnisti ”iloisen C-duurisen punavärin” tummumisesta ”melankoliseksi”. Olutta Sibelius maisteli jo nuorukaisena Hämeenlinnassa – lääkkeeksi, kun tohtori määräsi toipilaan vahvistukseksi ”olutta tai portteria”. Myöhemmin Sibelius osallistui ahkerasti esimerkiksi Kalevalaseuran istuntoihin, joissa kieltolain aikaan ”juoksevien asioiden” listalla oli olut, viinasnapsit, punaviini ja samppanja. Kerran Sibeliuksen ja runoilija Eino Leinon kokousnokittelu johti siihen, että säveltäjä riisui sukkansa ja esitteli ruumiilliselta työltä säästyneitä varpaitaan.
Jean Sibelius, Hämeenlinnan poika ja maailmanmies, paljon aistinautinnoista ties. Maisteli rypälettä, tislettä ja mallasta, herrainklubilla kului – hupsis – monta allasta.Vähitellen kotiin palas ja sävelsi taas otsa hies.
Vuonna 2015 on kulunut 150 vuotta Sibeliuksen syntymästä. Juhlavuoden mehevimmässä ytimessä on synnyinkaupunki Hämeenlinna.¨
Huurteinen kippis!
Vakka-Suomen S150lius 2015 Juhlaolut |
Kirkas, kullan keltainen, kohtalaisesti vaahtoava olut.
Tuoksultaan tämä juhlaolut on suoraviivaisen raikas, puhdas ja hyvinkin
vakuuttava. Viljainen, hienoisesti makeutta henkivä mallas saa kumppanikseen
sekaruohoisen humaloinnin. Mielestäni luvattu katajaisuus on hyvin esillä
nuoren, tuoreen oksan voimin antaen luonnetta muutoin pelkistettyyn, joskin
toimivaan pils-runkoon.
Maultaan S150lius on mukavan rapsakka, tuoreen ruohoinen
olut, joka henkii alkukantaista katajaisuutta pitkin matkaa – lähinnä raa’an
katajanmarjan muodossa mielestäni. Ehkä hitunen kukkaisen tuoretta tuntuakin
löytyy. Viljaisa maltaisuus on hieman hunajaista makeutta henkivää. Raikas,
sopuisasti hapan ja varsin pureva olut on kauniin puhdas, suoraviivainen, mutta
silti hyvin tunnelmaansa esiin tuova kokonaisuus.
Tuomio: Katajan sävyttämä, tuore ja sopivan luonteikas olut
joka puree mukavasti. Raikas, kevyt, vaalea… Oikein hyvä pils pienellä
puumaisuudella varustettuna.
Pisteet: 34/50
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti