keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Saimaan Brewer’s Special Belgian Wheat

Wittiä Mikkelistä...

Saimaan Juomatehtaan kenties kiinnostavin kevätuutuus tuo täydennystä maitokaupoista tuttujen American Red Alen ja India Pale Alen sekä Alkossakin piipahtaneen Saisonin edustamaan, hieman ronskimpia makuja tarjoilevaan Brewer’s Special -olutsarjaan. Brewer’s Special Belgian Wheat on nimensä mukaisesti belgihenkinen vehnäolut, witbier, mikä tyylinä osuu oivasti kevään ja kesän aurinkoisiin säihin.

Saimaalaiseen tapaan raaka-ainepuoli on kunnossa, eikä kustannustehokkaita täyteaineita saati esansseja ole lähdetty lisäilemään. Olut on maustettu pomeranssikuorella ja korianterilla rungon nojatessa luonnollisesti vehnä- ja ohramaltaiden varaan. Humalointi on hoidettu perinteisistä witbiereistä poiketen Amerikan malliin, mutta tämä lienee nykyisin jo hyvin tavallinen ilmiö tässäkin tyylilajissa – Columbusta ja Cascadea näyttäisi tölkin takapuoli meille tarjoilevan. Panimon verkkosivut tosin kertovat humalien olevan lajia Saaz ja Magnum ja myös vehnämaltaan alkuperästä näyttäisi olevan epäselvyyttä verkkosivujen Itävalta-tiedon sekä oluen mainospuheen, ”tasapainoinen runko syntyy kotimaisista vehnä- ja pilsnermaltaista”, kanssa… Ehkä neljän uutuuden kertarykäisy on aiheuttanut Mikkelissä hienoisia käynnistysvaikeuksia, eikä verkkoinfoa ole ehditty huolella käymään lävitse – onneksi tölkkeihin ei painovirheitä näytä päässeen, kai.

Nappasin lahjusoluen matkaan maaseudun rauhaan ja maistatin saunan jälkeen myös paremmalla puoliskollani. Hyväksyvä kommentti tuli siltä suunnalta ja vahvaa kesä-korttia vilauteltiin yhteen ääneen. Kokonaisuutena olut on hyvin onnistunut ja monikäyttöinen aina kevyestä ruokapöydästä laiturin nokkaan ja saunan terassille – miksei ihan sinne ”oikeallekin” terassille. Alta löytyy hieman tarkempaa kuvausta makumaailmasta ja tunnelmista:

Saimaan Brewer’s Special Belgian Wheat
Vaalean keltainen, samea ja ronskisti vaahtoava olut. Tuoksu on raikas, toimiva ja mukavan runsaan oloinen. Sitruksenkuorista hedelmäisyyttä, pientä happamuutta sekä korianterista yrttisyyttä pippurimausteisen, belgimäisen hiivaisuuden kanssa. Pirteä, tuore ja aurinkoinen – nyt vaikuttaa hyvältä!

Maultaan oikein maistuva. Laimeaa ananasta, lopussa sitruksisen hapanta hedelmäisyyttä sekä mukavaa purevuutta. Vaalean vehnäistä maltaisuutta, hiivaa ja pippurista mausteisuutta – korianterista yrttisyyttä. Hiljalleen löytyvä makeus ei omaan suuhun oikein iske, muttei tuo liiemmin pääse häiritsemään. Tuntumaltaan tasapainoinen, makuihin hyvin vastaava pysyen silti kesäiselle oluelle tarvittavan kevyenä.

Tuomio: Hyvin toimiva witbier, jolle maitokauppavalikoimasta löytyy hyvä rako. Laadukas, maistuva ja hyvinkin suositeltava olut kesän tunnelmointiin.

Pisteet: 36/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti