sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Bryggeri Helsinki Citra Extra Pale Ale


Joulun alla Lammin suunnalla horisontin täytti tumma savupatsas, joka nousi Bryggeri Helsinginkin pullotuotteita säilövän varastorakennuksen tulipalosta. Sesongin tuotteet katosivat savuna ilmaan ja joulun ajan suunnitelmat menivät sitä myöten uusiksi. Viime kesäisestä Summer Alesta tehty kevyempi versiointi Citra Extra Pale Ale kuitenkin vältti tragedian ja näin joulumarkkinoille lykättiin poikkeusellisesti kesäisiä makuja. Citraa, Nelson Sauvinia ja Magnumia tursuava kesäolut esitellään vaaleaksi, kevyeksi ja hedelmäiseksi kesäolueksi ja pitihän tilaisuuteen tarttua kun sellainen loskaisen helmikuun lopulle tarjoutui. Muut maitokauppavalikoimaan kuuluvat oluet Pils, E.S.P.A. ja Stout alkavat myös hiljalleen palautumaan kauppojen hyllyihin ja melko monesta paikkaa on tätä Extra Pale Aleakin jo näyttänyt löytyvän.

Bryggerin tuotantoon kannattaa kyllä ehdottomasti tutustua muutoinkin, sillä mielestäni kyseessä on ehkä tasalaatuisin oluen valmistaja maassamme. Makumaailma tarjoilee hyviä perusmakuja satunnaisilla twisteillä ja oluet löytävät paikkansa myös ruokapöydästä. Panimon tuotteet tarjoavat varmuutta vaativimmillekin harrastajille, mutta soveltuvat nautittavaksi kaikille oluen ystäville kautta linjan. Panimoravintolan olut onkin aina varma valinta. Oluista lyötyy lisäinfoa esimerkiksi Bryggerin kotisivuilta.

Bryggeri Helsinki Citra Extra Pale Ale
Vaalean oranssi, kirkas olut kohtalaisella, valkealla vaahdolla kuorrutettuna. Tuoksu on raikas, hyvällä tapaa kevyt mutta riittoisan voimakas. Aromaattisessa tuoksussa on runsaasti greippisiä sitrushedelmän sävyjä, yleistä trooppista hedelmäisyyttä vaalean, kevyen mallaspohjan päällä. Hyvinkin kesäinen ja kutsuva tapaus.

Maultaan oikein miellyttävä, tuntumaltaan kevyt, aromaattinen ja ennenkaikkea mukavasti purua antava. Tuoreen havuista, sitruksista purevuutta onkin esillä runsaasti vaalean hedelmäisen tropiikin henkäyksen antaessa aromaattisempaa tukea hieman taaempana. Mallaspuoli on sopuisan kevyt, hivenen makea ja viljainen. Olut on kauniisti tasapainossa ja mielestäni makumaailma on onnistuttu luomaan mukavan runsaaksi oluen tunnelmassa vallitsevasta, hyvänlaatuisesta keveydestä huolimatta. Mikään ei töki ja makumaailma on kauniin puhdas – loppu on pitkä ja katkera...

Tuomio: Raikas, kevyt ja maistuvan pureva kokonaisuus – kuin alkukesän aurinkoiset päivät pullotettuna. Erittäin hyvä ja tuore vaihtoehto auringon kumppaniksi.

Pisteet: 36/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti