maanantai 16. maaliskuuta 2015

Aecht Schlenkerla Fastenbier

Himoittua nektaria...

Pääsiäisen kunniaksi Alkon valikoimiin saapui savuista paasto-olutta Saksasta. Bambergilaisen Heller Trumin savuiset maut ovat maailman kuuluja ja lukeudun itsekin sen nimeen vannoviin savuhörhöihin – Urbock on jumalaista nektaria eikä muutakaan valikoimaa voi kuin kehua. Panimon lentbier, ”pääsiäisolut”, Aecht Schlenkerla Fastenbier on oluena hyvinkin himoittua tavaraa ja on useamman vuoden ajan pitänyt hallussaan maailman parhaan savuoluen titteliä Ratebeer-sivustolla. Pientä tunnelisää ja westvleterenmäistä mystiikan ihannointia saattaa tarinan taustalta myös löytyä, sillä pääsääntöisesti Fastenbierensä on pitänyt käydä nauttimassa paikan päällä Bambergissa tuhkakeskiviikon ja pääsiäisen välillä… Tarinaa en tarkkaan tiedä, mutta tämä vuosi lienee ensimmäinen, kun olut sai lasisen sotisovan ja lähti maailmalle hieman laajemmassa mittakaavassa – tynnyreissä sitä on tiettävästi jonkin verran liikuteltu aiemminkin. Nyt innokkaimmat ovatkin jo omansa panimon verkkokaupasta tilanneet, mutta pienempiä määriä halajavat saavat sitä halutessaan myös Alkosta.

Olut tosiaan liittyy pääsiäisen alun Suureen paastoon, joka juontaa juurensa varhaiskristilliseltä ajalta. Alkujaan paastossa riutumisen rituaali oli pituudeltaan paripäiväinen voitelu pääsiäisen ajan viettoon, mutta sittemmin kirkon väki toi mukaan lisää ”raaamatullista symboliikkaa” pidentämällä paaston aikaa neljäänkymmeneen päivään. Nestemäistä ravintoa ei pidättäytyminen tunnetusti koskenut ja luostareissa valmistuikin paaston aikaa varten tuhteja ja ruokaisia olutlaatuja. Schlenkerlan paasto-olut pohjaa tähän nestemäisen leivän paastoa kiertävään traditioon. "Brotzeit schon mit drin" eli hyvin vapaasti käännettynä nestemäistä välipalaa pullon täydeltä…

Suodattamaton savuolut on sekoitus tavallisia pilsnermaltaita ja panimon itsesavustamia maltaita. Humalina käytetään Spalttia sekä Hallertauta ja olut kypsyy Bambergin kallioperässä parin kuukauden ajan ennen tarjoilua. Maistoa olisi ehkä symbolisesti pitänyt venyttää pääsiäisen aikaan, mutta aikaisen kevään tarjoama mahdollisuus siirtyä viikonlopuksi mökkirauhaan muodostui lopulta liian suureksi huokutukseksi - ja toisaalta paastohan on jo käynnissä, joten luvallisilla teillä tässä ollaan. Savuolut kuuluu suomalaisen luonnon äärelle ja istuu mainiosti keväisiin rantasaunan lämmityspuuhiin…

Aecht Schlenkerla Fastenbier
Tummahko, punertavam ruskea olut kauniilla kajolla. Vaahto on luonnonvalkoista, tuhtia ja kestävää. Tuoksu on taattua Schlenkerla-laatua. Palviarominen savuisuus on syvää ja melko pehmyttäkin hienoista kuivuuden vivahdetta lukuun ottamatta. Hieman tervaa, kevyttä mausteisuutta sekä yrttisen terävää purentaa. Jonkin verran limppuisen tiivistä makeuttakin löytyy.

Olut suorastaan sulaa suuhun. Palvinen savuisuus on tuoksuakin runsaampaa, hieman tervaista ja rehdin maanläheistä – jopa ruokaisaa. Hieman mausteista kuivuutta, ohutta leipäisyyttä sekä lopussa verhoa viiltävää, kevyen yrttistä katkeroa. Tuntumaltaan melko tuhti, ajoittain jopa kermaisa.

Tuomio: Ruokaisa, erittäin syvä savu-unelma Schlenkerlalta. Lähes hypensä arvoinen – mikä tässä tapauksessa on kova saavutus – mutta kallistunen silti Urbockin puoleen. Ehdottomasti top3-savuolut maailmassa. Kaunis, rehti ja tervavivahteisen palvinen nautinto.

Pisteet: 42/50

2 kommenttia:

  1. Ihanko tosissasi olet sitä mieltä, että kepittää sellaisia oluita kuin vaikka Surlyn Smoke Lager, HF:n Holger Danske jne?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisihan tuohon toki lisätä "maistamistani" tsjp. mutta ei tämä niin vakavaa liene. Schlenkerlan maut tosin puhuttelevat syvästi ja Fastenbier osuu kyllä hyvin maaliinsa. Subjektiivista puuhaa tämä arviointi toki on...

      Poista